18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία"Χώρισα, πώς θα το πω στα παιδιά μου;"

“Χώρισα, πώς θα το πω στα παιδιά μου;”


Της Έλενας Καππέ,

Πριν χρόνια γνώρισες τον άνθρωπο που νόμιζες ότι θα είναι για πάντα στη ζωή σου. Ένωσες τη ζωή σου με τη δική του, πίστεψες σε αυτό και έφτιαξες μια νέα οικογένεια. Όμως, τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περίμενες, γιατί οι άνθρωποι αλλάζουν και τα συναισθήματα; Αλλάζουν και αυτά…

Αποφασίζεις, λοιπόν, να χωρίσεις τους δρόμους σας. Εσύ εδώ, αυτός εκεί. Υπάρχει, όμως, κάτι που σας ενώνει ακόμη, κάτι κοινό και αυτό είναι τα παιδιά σας. Ξαφνικά, φοβάσαι, όχι το να μείνεις μόνος αλλά το πώς θα τα αντιμετωπίσεις, το πώς θα τους μιλήσεις γι’ αυτό το γεγονός.

Πριν φοβηθείς παραπάνω πρέπει να ξέρεις ένα πράγμα. Τα παιδιά νιώθουν τα πάντα! Καταλαβαίνουν τα πάντα, όσο μικρά κι αν είναι. Αν στο σπιτικό τους υπάρχει αγάπη το νιώθουν, αν δεν υπάρχει πάλι το νιώθουν. Μην κάνεις λοιπόν το λάθος να μένεις σε έναν γάμο που δε περνάς καλά, που δεν είσαι ερωτευμένος, για τα παιδιά σου. Θα κάνεις κακό σε όλους. Σε εσένα, γιατί θα είσαι δυστυχισμένος, στον σύντροφό σου γιατί θα μένει πίσω και στα παιδιά σου γιατί θα έχουν σαν πρότυπο μια οικογένεια που ο μπαμπάς και η μαμά δεν είναι αγαπημένοι. Σκέψου, θα ήθελες το παιδί σου στο μέλλον, να είναι σε μια τέτοια κατάσταση; Είμαι σίγουρη, πως όχι.

Παίρνεις, λοιπόν, την απόφαση. Χωρίζεις. Πρέπει να αποφύγεις κάποια πολύ κοινά λάθη. Αν δεν είσαι από τους πιο τυχερούς, που παρόλο που χώρισαν έχουν άψογες σχέσεις μεταξύ τους, αλλά είσαι θυμωμένος με τον άνθρωπο που είχες στη ζωή σου, μην το δείξεις στα παιδιά σου! Μην κατηγορείς ποτέ μπροστά τους τον πρώην σύντροφό σου όσο κι αν σε πλήγωσε. Θα βάλεις το μίσος στη καρδιά τους κι αυτό θα γυρίσει εναντίον σου. Τα παιδιά είναι πολύ πιο έξυπνα από όσο νομίζεις. Θα διαμορφώσουν μόνα τους τη γνώμη τους και για τους δυο γονείς χωρίς να καταπιεστούν από άλλους παράγοντες. Το πώς φέρεστε, και οι δύο γονείς, απέναντί τους αλλά και ο ένας στον άλλον, θα τα κάνει να καταλάβουν το ποιόν σας.

Επίσης, προσπαθήστε να περνάτε όσο πιο πολύ χρόνο μπορείτε μαζί τους. Δε χρειάζεται να το κάνετε από κοινού. Αλλά και οι δυο, πρέπει στον ελεύθερο χρόνο που διαθέτετε να τα συμπεριλαμβάνετε. Το αντίθετο θα τα απομακρύνει σταδιακά από κοντά σας. Τα παιδιά δε θέλουν πολλά. Μία απλή βόλτα στο πάρκο, ένα παγωτό, μία αγκαλιά είναι αρκετά για να νιώσουν πως είστε εκεί γι’ αυτά. Μη προσπαθείτε να τα δελεάσετε με δώρα και χρήματα. Εσάς έχουν ανάγκη, όχι αυτά.

Ακόμη, είναι απόλυτα κατανοητό πως θέλεις να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου και κανείς δεν θα σου πει το αντίθετο. Αν αποφασίσεις όμως να φέρεις κάποιον τρίτο στη ζωή των παιδιών σου πρέπει πάντα τα έχεις ως προτεραιότητα. Άκουσε και νιώσε το πώς νιώθουν και φρόντισε ο νέους σύντροφος να τα αγαπάει σαν να ήταν οικογένειά του.

Κλείνω λοιπόν θέλοντας να σου πω να μη φοβάσαι να κάνεις ότι νιώθεις αλλά πάντοτε με σκοπό να κάνεις τη  ζωή σου και των παιδιών σου καλύτερη. Να ψάχνεις να βρεις την ευτυχία όχι στο χαμόγελό τους αλλά στα μάτια τους, γιατί εκεί θα είναι σίγουρα αληθινή. Φρόντισε κάθε βράδυ, πριν κοιμηθείς να νιώθεις πως σαν γονιός σήμερα ήσουν όσο πιο σωστός μπορούσες.


Ελένη Καππέ

Τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, με κατεύθυνση στην Ιστορία της Επιστήμης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννημένη το 1996 στην Αθήνα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται εδώ και χρόνια με τη προσφορά εθελοντικού έργου σε ευπαθείς ομάδες. Στόχος της είναι μια ακαδημαϊκή καριέρα στον τομέα της ιστορίας καθώς και ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο. Σημαντικότερο, θεωρεί το να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη, ανιδιοτελώς. Η ευγνωμοσύνη στα μάτια τους είναι η μεγαλύτερή της ανταμοιβή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ