15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜία νίκη των Φιλελεύθερων του Τριντό με πολλά ερωτηματικά

Μία νίκη των Φιλελεύθερων του Τριντό με πολλά ερωτηματικά


Της Ελπίδας Δαλιέτου,

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, το Φιλελεύθερο Κόμμα του Πρωθυπουργού της χώρας, Τζάστιν Τριντό, ναι μεν θα παραμείνει στην εξουσία, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, μια και δεν κατάφερε να πιάσει το μαγικό νούμερο των 170 εδρών, ώστε να κατακτήσει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου της Οτάβα. Αυτή η νίκη σηματοδοτεί ότι ο Τριντό θα εκτίσει για δεύτερη φορά, θητεία ως πρωθυπουργός του κράτους της Βορείου Αμερικής με ιδιαίτερες δυσκολίες, αφού θα πρέπει να βασίζεται στην ανοχή κάποιου από τα αντιπολιτευτικά κόμματα.

Ο Καναδός πολιτικός έβγαλε λόγο για τη νίκη του σε ένα χώρο κατάμεστο με κόσμο στο Μόντρεαλ, αναφέροντας τα εξής: «Σε όλη την οικουμένη, ο Καναδικός λαός απέρριψε τις διακρίσεις και την αρνητικότητα. Απέρριψε την λιτότητα και τις περικοπές. Ψήφισε υπέρ ενός προοδευτικού κυβερνητικού προγράμματος και μιας ενεργούς δράσης απέναντι στη κλιματική αλλαγή». Ακόμη, ανέφερε πως «Θα κάνουμε την καθημερινότητα πιο βιώσιμη, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή, θα εξοστρακίσουμε τα όπλα από τις πόλεις μας».

Πιο συγκεκριμένα, ο φιλελεύθερος Τριντό και ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Άντριου Σιρ, ήταν οι βασικοί αντίπαλοι στην διάρκεια αυτών των εκρηκτικών εκλογών της περασμένης εβδομάδας, με κύριο σκοπό τους την κατάκτηση των 338 εδρών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Η παραμονή του Τριντό στην εξουσία, ήρθε ουσιαστικά μέσω του εκλογικού συστήματος, που επί δεκαετίες ισχύει στον Καναδά. Παρότι ηττήθηκε ουσιαστικά για λίγους ψήφους (έλαβε 33.1%, έναντι 34.4% των Συντηρητικών), το σύστημα με τις μεγάλες από τη μία και τις μικρές από την άλλη, εκλογικές περιφέρειες, του έδωσε το προβάδισμα εκεί που κέρδιζε, ήτοι στις μεγάλες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλάνιζαν τους Καναδούς ψηφοφόρους ήταν, μεταξύ άλλων, η κλιματική αλλαγή, η δημόσια υγεία και το αυξημένο κόστος ζωής στον Καναδά.

Ο Τριντό, ο οποίος σε ηλικία 47 ετών, παρόλο που επί χρόνια λαμβάνει την πολιτική έγκριση του Δημοκρατικού, πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είχε διασχίσει μια δύσκολη προσωπική καμπάνια και κυματώδη πορεία, κυρίως εξαιτίας των αποκαλύψεων ότι έκανε το λεγόμενο «blackface» στο παρελθόν και την συνεπακόλουθη επιθετική εκστρατεία του Συντηρητικού Κόμματος. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεν ανακαλεί στη μνήμη του, πόσες φορές φόρεσε το ρατσιστικό αυτό μακιγιάζ. Στην απολογία του, παραδέχτηκε ότι φόρεσε το μακιγιάζ όταν ήταν στο λύκειο, σε έναν διαγωνισμό ταλέντου όπου τραγούδησε το παραδοσιακό τζαμαϊκανό τραγούδι «Day-O».

Η δεύτερη κατηγορία που του προσήφθη, είναι ότι δε διαχειρίστηκε ορθώς την έρευνα για διαφθορά σε βάρος μιας από τις σημαντικότερες καναδικές κατασκευαστικές εταιρείες. Ο Τριντό, ο οποίος είναι ο γιος του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού της χώρας από το 1968 έως το 1984, Πιερ Ελλιό Τριντό, βρέθηκε εκ νέου αντιμέτωπος με μια εικόνα κόπωσης και φθοράς της κυβέρνησής του. Επιπρόσθετα, μια έρευνα που παρουσιάστηκε σε ένα καναδικό κανάλι ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ίσως σημάνει την αρχή μιας κυβερνήσεως μειοψηφίας, καθώς τα δύο άρχοντα κόμματα δεν αναμένεται να έρθουν σε καμία περίπτωση να φτάσουν σε συνεννόηση, ενώ παράλληλα τα υπόλοιπα κόμματα (Μπλοκ Κεμπεκουά, Νέο Δημοκρατικό Κόμμα) δεν επιδιώκουν κυβερνητική συνεργασία με τους Φιλελεύθερους, την ώρα που οι Πράσινοι και ανεξάρτητοι καταμετρώνται μονάχα σε 4, και με τους 157 του Τριντό φθάνουν έως τους 161 βουλευτές, εννέα έδρες λιγότερες για την πλειοψηφία.

Εν κατακλείδι, το Φιλελεύθερο Κόμμα του Τζάστιν Τριντό προηγήθηκε στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου. Εξασφάλισε τη νίκη σε 25 εκλογικές περιφέρειες της χώρας που γειτνιάζει με τον Ατλαντικό Ωκεανό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όμως στις σημαντικές πετρελαιοπηγές Αλμπέρτα και Σασκάτσουαν, δεν έβγαλε ούτε έναν βουλευτή! Με τα δεδομένα ως έχουν, αναμένεται να διεξαχθεί η πρώτη κοινοβουλευτική «μάχη» για την ανανέωση ή τη συνέχιση του παρόντος πολιτικού status quo στον Καναδά.


Ελπίδα Δαλιέτου

Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ομιλεί 5 ξένες γλώσσες και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται η λογοτεχνία, η συγγραφή, η μετάφραση και η διερμηνεία, η διπλωματία, οι διεθνείς σχέσεις, τα ταξίδια και ο εθελοντισμός. Αυτόν τον καιρό αρθρογραφεί και κάνει πρακτική στο Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ