18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Αρχική#Overcome#Overcome, πράξη εικοστή πρώτη: Life coaching

#Overcome, πράξη εικοστή πρώτη: Life coaching


Της Μαλού Λαρσινού,

«Sharing is caring» και θα προσθέσω: «Sharing is motivating, sharing is fun». Ακριβώς για αυτούς τους λόγους βρίσκομαι εδώ να γράφω αυτό το κείμενο, αφού η χαρά και η ανάγκη που έχω να μοιράζομαι τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου ήταν το κίνητρο για να κάνω ό,τι έχω κάνει μέχρι στιγμής. Αν και οι τίτλοι δε μου αρέσουν, έχω την πιστοποίηση του Wellness and Lifestyle Coach τόσο κατ’ επάγγελμα όσο και κατ’ επιλογήν στη ζωή μου. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή… Η ενεργητικότητα, η αισιοδοξία, η δίψα για γνώση και εν συνέχεια η κατανόηση του φανταστικού αυτού μηχανισμού που μας φιλοξενεί, του ανθρωπίνου σώματος, ήταν οι αιτίες να εμβαθύνω στο αντικείμενο του wellness. Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν είμαι παντελώς «happy go lucky». Περνάω κρίσεις νεύρων και κλάματος, καθώς και μέρες που δε θέλω να κουνηθώ από το σπίτι μου. Ακόμα, όμως, και αυτές οι αντιδράσεις μου με κάνουν να θέλω να ψάξω τους μηχανισμούς που έχουμε ακόμα παραπάνω. Με σιγουριά μπορώ να πω ότι η ενέργεια και η αύρα μου χτυπάνε κόκκινο και μπορούν να γίνουν σχεδόν «πληθωρικές» για το υποτονικό κοινό ή τουλάχιστον για τον μέσο άνθρωπο, του οποίοι οι εγκεφαλικές συνάψεις αναγνωρίζουν την έννοια της κούρασης. 

Στο άκουσμα του Wellness Coach, πολλοί θεωρούν ότι η γυμναστική και η διατροφή είναι ο  αυτοσκοπός και ο φάρος της ζωής μου. Δε θα το διαψεύσω εντελώς, διότι πράγματι και τα δύο φαντάζουν πλέον κάτι απολύτως φυσικό. Παρ’ όλα αυτά, όμως, δε με καθορίζουν ολοκληρωτικά ως άνθρωπο, δεδομένου ότι με ενθουσιάζουν τόσα πολλά πράγματα, εκ των οποίων ορισμένα είναι η μαγειρική, τα παζλ, η λογοτεχνία και όσο παράδοξο κι αν ακουστεί, το βελονάκι… είναι εξαιρετικά χαλαρωτικό και εγγυώμαι ότι δεν ανήκει μόνο στη δικαιοδοσία της τρίτης ηλικίας.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα πάντα τον ρόλο που περιγράφω παραπάνω. Άλλαξα ήπειρο, πέρασα από διάφορους εργασιακούς χώρους, ταξίδεψα πολύ μέχρι να τιτλοφορηθώ ως Wellness and Lifestyle Coach. Πιο συγκεκριμένα, σε ηλικία δεκαεφτά ετών πήγα στην Αμερική και ξεκίνησα τις πρώτες μου σπουδές στο τμήμα μάρκετινγκ και επικοινωνιών με concentration στο μάρκετινγκ και στην ψυχολογία, το οποίο μπορεί να εκληφθεί ως δεύτερο πτυχίο. Όταν βρέθηκα στη Νέα Υόρκη, ασχολήθηκα με τη βιομηχανία μόδας κι όταν πήγα στο Λονδίνο, δοκίμασα κάτι εντελώς διαφορετικό, τον κόσμο του τουρισμού. Η ενασχόληση αυτή μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, ήταν και τα διαμάντια… το ρητό λέει ότι τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος μίας γυναίκας. Ως γυναίκα τα αγάπησα τόσο πολύ μάλιστα, σε σημείο να σπουδάσω γεμολογία και να ασχοληθώ με αυτά.

Το ταξίδι μου στο Λονδίνο είχε ιδιαίτερη σημασία για εμένα και την εξέλιξή μου ως ανθρώπου. Στο βροχερό βασίλειο, είχα την ευκαιρία να διερευνήσω παραπάνω τον κόσμο του Wellness, μιας και οι ατελείωτες ώρες δουλειάς και καθιστικής ζωής, το πολύ αλκοόλ, τα ξενύχτια και η συννεφιά (αχ αυτό το γκρι) καθόριζαν τη διάθεσή μου. Κάθε τι που έκανα για εμένα (self care) λειτουργούσε σαν βάλσαμο σε αυτή τη συννεφιά. Δε μου πήρε, λοιπόν, πολύ να καταλάβω τη σημασία της καλής επικοινωνίας με το σώμα μας. Άλλωστε, αυτό δεν είναι που φιλοξενεί και την ψυχή μας?

Πήρα τη μεγάλη απόφαση να ζω μεταξύ Λονδίνου, όπου δούλευα, και Νέας Υόρκης, όπου σπούδασα Health Coaching. Δεν απαιτούνται, ωστόσο, σπουδές για να κατανοήσει κανείς τη φιλοσοφία του ευ ζην, καθώς κατά τη γνώμη μου εκλαμβάνεται ως η απόλυτα φυσική και raw κατάσταση του σώματός μας. Η αλήθεια είναι ότι το ανθρώπινο σώμα είναι μία εξαιρετικά έξυπνη μηχανή, η οποία διατηρεί τα πάντα σε απόλυτη ισορροπία και ομοιόσταση. Με άλλα λόγια, το ίδιο μας το σώμα είναι εξ ορισμού ο καθοδηγητής μας στη ζωή, στο mindset και στην υγεία.

Η καλοζωία αφορά και πρέπει να αφορά όλο τον κόσμο και όλες τις ηλικίες. Δυστυχώς, όμως, η τοξικότητα γύρω μας, το άγχος, ο αρνητισμός κι οι αυτοκαταστροφικοί άνθρωποι συμβάλλουν δυναμικά στην αποδόμηση του κάστρου του ευ ζην και όπως είναι εύλογο πολλοί δεν το υιοθετούν. Ωστόσο, το wellness αυτό καθεαυτό το διαθέτουμε όλοι μέσα μας, είναι η φυσική μας κατάσταση, είναι η ενέργειά μας, η αλληλεπίδρασή μας με τη φύση, τον περίγυρό μας κι η ζωτικότητά μας. Αυτό είναι και το μήνυμα που προσπαθώ άλλωστε να μεταδώσω μέσω του blog μου, www.iamawsomeblog.com», το οποίο έχω δημιουργήσει με εξαιρετική αγάπη και ζήλο.

Το blog μου μου έχει δώσει την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς θετικούς και ενεργητικούς ανθρώπους, οι οποίοι με τη δράση τους συνεισφέρουν στο να κάνουν τον κόσμο ένα πιο όμορφο και λιγότερο τοξικό περιβάλλον για να ζει κανείς.

Όπως μου αρέσει να λέω στη ζωή μου «if it is not ok, it is not the end»… Η ζωή από μόνη της με εμπνέει και θα έπρεπε να μας εμπνέει όλους. Κάθε χαρά είναι πηγή ενέργειας και κάθε λύπη πηγή προβληματισμού και ανασκόπησης. Το wellness, λοιπόν, ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της ζωής, αποτελεί μία αναγέννηση, μία ωρίμανση και μία φωτεινή ηλιαχτίδα στο σκουριασμένο παράθυρο της πολυκατοικίας μας. Η ροή της ζωής είναι η ίδια η ζωτικότητά μας και το σώμα μας οδηγός…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.