20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΝτόναλντ Τραμπ: «Θα πολεμήσουμε μόνο εκεί που έχουμε όφελος και μόνο για...

Ντόναλντ Τραμπ: «Θα πολεμήσουμε μόνο εκεί που έχουμε όφελος και μόνο για να κερδίσουμε»


Της Χριστίνας Μαυρέα,

Με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της Κυριακής, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Βόρεια Συρία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος σχολίασε ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να μείνουν στη Συρία για μόλις 30 μέρες, αλλά επέλεξαν τελικά να αποχωρήσουν και να μην εμπλακούν πιο βαθιά στη μάχη, η οποία δεν είχε κάποιον προφανή στόχο για τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο Τραμπ κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι δε δέχονται πίσω τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. «Μας είπαν να τους κρατήσουμε στις ΗΠΑ με τεράστιο κόστος για εμάς», ανάφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Ευρώπη θεωρεί τις ΗΠΑ «το κορόιδο» εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ και στο διεθνές εμπόριο. Κλείνοντας τη σειρά των ανακοινώσεών του, ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία, την Ευρώπη, το Ιράν, το Ιράκ, τη Ρωσία και τους Κούρδους «να κατανοήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμαλώτους του ISIS στη γειτονιά τους».

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως: «Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, ωστόσο πληρώθηκαν με τεράστια ποσά και τους δώσαμε εξοπλισμό για να το κάνουν. Πολεμούσαν την Τουρκία για δεκαετίες. Συγκρατούσαν αυτό τον πόλεμο για περίπου τρία χρόνια, ωστόσο έχει έρθει η ώρα να τελειώνουμε με αυτούς τους γελοίους, ατελείωτους πολέμους, πολλοί εκ των οποίων είναι μεταξύ φυλών, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω στην πατρίδα». Τέλος, είπε  σθεναρά πως «οι ΗΠΑ θα πολεμήσουν μόνο εκεί που έχουν όφελος και μόνο για να κερδίσουν».

Μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν προειδοποίησε ότι η επίθεση στη Βόρεια Συρία μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Μπορεί να εισβάλουμε οποιαδήποτε νύχτα χωρίς προειδοποίηση. Δεν τίθεται θέμα να ανεχθούμε περισσότερο τις απειλές των τρομοκρατικών οργανώσεων». Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου το βράδυ, ο τουρκικός στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα της χώρας με τη Συρία. Το βράδυ της Τρίτης 8 Οκτωβρίου, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, ανακοίνωσαν ότι η επίθεση ξεκίνησε. «Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε μία από τις θέσεις μας», έγραψαν στο Twitter, αναφερόμενοι στη μεθοριακή πόλη Ρας αλ Άιν. Ακόμη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, μετά και τις τελευταίες του κινήσεις, ξεκίνησε να στέλνει αντιφατικά μηνύματα μέσω του αγαπημένου του Twitter, τείνοντας χείρα φιλίας τόσο στους Τούρκους, όσο και στους Κούρδους της Συρίας.

Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου, ενώ την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει τους Κούρδους μαχητές, καθώς τους βοηθούν οικονομικά. «Μπορεί να βρισκόμαστε σε φάση αποχώρησης από τη Συρία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε εγκαταλείψει τους Κούρδους, οι οποίοι είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές. Εξίσου καλή είναι και η σχέση μας με την Τουρκία, εταίρο μας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει ήδη μεγάλο κουρδικό πληθυσμό», έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε σειρά αναρτήσεων στο Twitter.

Επιπρόσθετα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, για μια ακόμη φορά, επέμεινε να απειλεί την οικονομία της Τουρκίας, τονίζοντας ότι: «οποιαδήποτε απρόκλητη ή άσκοπη στρατιωτική ενέργεια θα είναι καταστροφική για την οικονομία της και για το πολύ εύθραυστο νόμισμά της». Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Τραμπ, προειδοποίησε την Τουρκία ότι «δεν έχει το πράσινο φως» να εισέλθει στη Βόρεια Συρία. Η Άγκυρα, από την πλευρά της, δείχνει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού Προέδρου.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι «οι ΗΠΑ δεν ενημέρωσαν τη Ρωσία για την απόσυρση των στρατευμάτων τους από τη Συρία και ούτε η Τουρκία ενημέρωσε για την επικείμενη κίνηση των στρατιωτικών δυνάμεών της στη Συρία». Υπογράμμισε επίσης ότι: «δε γνωρίζουμε τι είδους στρατεύματα αποχωρούν από εκεί, πόσα είναι αριθμητικά και αν αποχωρούν. Υπήρξαν διάφορες δηλώσεις περί αποχώρησης στρατευμάτων από διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίες στη συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκαν. Για τον λόγο αυτό, παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προέτρεψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. «Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προσέθεσε ακόμη ότι: «οι πολίτες και οι πολιτικές εγκαταστάσεις πρέπει να προστατεύονται πάντα βάσει του δικαίου του πολέμου. Πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για τη διαρκή, ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση των αμάχων που τη χρειάζονται σε ανθρωπιστική βοήθεια».

Το απόγευμα της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου, ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών στη βορειανατολική Συρία, και σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έχουν πληγεί 181 στόχοι/θέσεις Κούρδων ανταρτών, από αέρα και ξηρά. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα θύματα ανέρχονται στα 15, μεταξύ αυτών 8 άμαχοι και δεκάδες τραυματίες. Η Τουρκία δικαιολόγησε την εισβολή, επικαλούμενη το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται συγκεκριμένα στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνά της, όταν δέχεται επίθεση.

Όπως τόνισε ο πρεσβευτής της χώρας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Όπως συνέβη και στις προηγούμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της, η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη. Η επιχείρηση θα στοχεύσει μόνο τρομοκράτες και τα κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό». Διαβεβαίωσε ακόμη ότι: «λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού».

Σε νέα ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι: «οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτή την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα». Ακόμη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι  ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας να είναι μετρημένη και αναλογική. Παράλληλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση, ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Τέλος, η κατάθεση στο Συμβούλιο της Ασφαλείας κοινού σχεδίου από την Μεγάλη Βρετανία και την Γαλλία για την καταδίκη της εισβολής της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, μία κίνηση δηλαδή για την αποτροπή της συνέχειας της πολεμικής κατάστασης, απορρίφθηκε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία άσκησαν βέτο, συναινώντας απόλυτα, κατ’ ουσίαν, στην απόφαση του Ερντογάν για την εισβολή.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η συνέχεια στο εν λόγω ζήτημα αναμένεται θερμή, γεγονός που μόνο οι εξελίξεις οι ίδιες θα αποδείξουν, ειδικά όταν ήδη διεξάγεται μια «σφαγή» στην πρώτη γραμμή του πολεμικού πεδίου…


Χριστίνα Μαυρέα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μεγάλες της αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ