18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΦιλοσοφίαΟ Σεπτέμβριος της Αλλαγής

Ο Σεπτέμβριος της Αλλαγής


Της Γεωργίας Κακή,

Αν κάποιος σας ρωτούσε ποια είναι η ιδανική περίοδος για νέα ξεκινήματα, τι θα απαντούσατε; Υπάρχει, άραγε, ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο αβίαστα αισθανόμαστε την τάση για αλλαγή ή νέα αρχή; Κάποιοι ίσως αναφέρονταν αυθόρμητα στην Πρωτοχρονιά. Την αρχή του ημερολογιακού έτους. Αναμενόμενη σκέψη. Άλλοι πάλι ταυτίζουν την ημέρα των γενεθλίων τους με μία προσωπική επανεκκίνηση. Υπάρχουν, όμως, και αυτοί -συμπεριλαμβανομένης και εμού της ιδίας- οι οποίοι εντοπίζουν αυτό το συναίσθημα στην περίοδο που διανύουμε. Μετά το τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του Φθινοπώρου. Τον Σεπτέμβριο.

Σεπτέμβριος, λοιπόν. Η αρχή του φθινοπώρου. Η αρχή της σεζόν. Η αρχή της ινδίκτου. Η αρχή της σχολικής χρονιάς. Ίσως από εκεί πηγάζουν όλα. Ίσως γαλουχηθήκαμε ως παιδιά με το σκεπτικό της ταύτισης του νέου έτους με το νέο σχολικό έτος. Γιατί τότε, ήταν για εμάς, πολύ απλά, ό,τι πιο σημαντικό. Μήπως, όμως, και τώρα, έχει αλλάξει κάτι;

Η ζωή συνηθίζει να μας δίνει νέα εναύσματα αυτές τις ημέρες. Από τη «μετακόμιση» από την εξοχική μας κατοικία στην πόλη, έως την υποχώρηση της μελανίνης από το δέρμα μας. Από τις ενδυματολογικές συλλογές του φθινοπώρου και τα νέα προγράμματα στην τηλεόραση, έως τη μεταπήδηση από τη φοιτητική ζωή στην εργασιακή καθημερινότητα ή την πρακτική άσκηση. Από τους φίλους και συναδέλφους που σου εύχονται εριστικά «Καλό Χειμώνα». Από τα βιβλιοπωλεία που εμπορεύονται σχολικά ημερολόγια, έως το sms που λαμβάνεις στο κινητό σου τηλέφωνο, ως υπενθύμιση ανανέωσης της εγγραφής σου στο γυμναστήριο.

Το νιώθεις. Το μυρίζεις στη γομολάστιχα και στο νωπό χώμα. Δεν μπορείς να το αποφύγεις, καθώς στο διάβα σου συναντάς πεσμένα κιτρινισμένα φύλλα. Το συνειδητοποιείς όταν το δροσερό βραδινό αεράκι αρχίζει να γίνεται περισσότερο ανατριχιαστικό απ’ ό,τι ήταν μέχρι πρότινος, κάνοντάς σε να αποζητάς το δερμάτινο πανωφόρι σου. Σαν όλα να σε προτρέπουν σιωπηρά αλλά συνάμα τόσο βροντόφωνα να κάνεις την αλλαγή. Η αλλαγή δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι μεγάλη και βαρυσήμαντη. Αυτές οι έννοιες είναι, εξάλλου, υποκειμενικές. Ορισμένοι δεν κλονίζονται σε αλλαγές που άλλοι θεωρούν κοσμογονικές, ενώ κάποιοι άλλοι επηρεάζονται σημαντικά από μια μικρή αλλαγή της διαρρύθμισης του χώρου.

Το θέμα είναι πως την αλλαγή την έχουμε ανάγκη. Όσο και αν την αποφεύγουμε. Και δεν υπάρχει πιο κατάλληλη περίοδος για να την τολμήσουμε ή απλά να την αποδεχθούμε. Κάνε μια νέα αρχή. Προχώρα παρακάτω… πιο μακριά. Πάρε μία σημαντική απόφαση. Σημαντική για σένα! Είτε αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξεις χρώμα στα μαλλιά σου, είτε ότι θα αλλάξεις χώρα. Τώρα είναι η ώρα!


Γεωργία Κακή

Την λένε Γεωργία Κακή, αλλά είναι πολύ καλή! Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ιστορική Τρίπολη, σπούδασε και εργάζεται στην πολυπολιτισμική Κομοτηνή. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ασκούμενη δικηγόρος. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Διαβάζει οτιδήποτε και ταξιδεύει οπουδήποτε. Τραγουδά από μικρή. Αγαπά τη μόδα ως τέχνη. Αν μια φράση τη χαρακτηρίζει αυτή είναι: «Ζήσε το Σήμερα!»

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.