15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟ Σαλβίνι ρίχνει την κυβέρνηση που συμμετάσχει και οδηγεί την Ιταλία σε...

Ο Σαλβίνι ρίχνει την κυβέρνηση που συμμετάσχει και οδηγεί την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές


Του Θεοφάνη Τζεβελέκου,

Μια ολοένα αναδυόμενη κρίση διαφαίνεται στην πολιτική ζωή της γειτονικής Ιταλίας. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκα του Βορρά (Lega Nord) Ματέο Σαλβίνι, ζήτησε από την κυβέρνηση συνεργασίας να προκηρύξει άμεσα πρόωρες εκλογές. Η παρούσα Κυβέρνηση αποτελείται από δύο κυβερνητικούς εταίρους: το συντηρητικό κόμμα Λέγκα του Βορρά (Lega Nord) και το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (Μ5S) του οποίου ηγείται ο Λουίτζι Ντι Μάιο, έτερος Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης με αρμοδιότητες αναπληρωτή Πρωθυπουργού, Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής και ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων. Τα δύο κόμματα συνεργάστηκαν από κοινού για την ανάληψη της εξουσίας μετά τις περσινές εθνικές εκλογές της Ιταλίας, οι οποίες έλαβαν χώρα τον Μάρτιο του 2018. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συγκέντρωσε ποσοστό της τάξεως του 32% της ψήφου του εκλογικού σώματος, ενώ η Λέγκα του Βορρά συγκέντρωσε το 17% επί του συνόλου των ψήφων.

Η συνεργασία των δύο κομμάτων δεν έχει καρποφορήσει, παρά τις αρχικές θετικές προδιαθέσεις και χαρακτηρίζεται από συνεχείς συγκρούσεις και αψιμαχίες, με πρόσφατο αποκορύφωμα αυτών τη διαφωνία επί της κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνέδεε το Τορίνο της Ιταλίας με τη Λυών της Γαλλίας. Από διάφορες δημοσκοπήσεις, στον Ματέο Σαλβίνι αποδίδονται υψηλά εκλόγιμα ποσοστά άνω του 35% σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση, ενώ είναι πιθανός και ο σχηματισμός Κυβέρνησης με το ιδεολογικά συγγενικό κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας (Fratelli d’Italia/Brothers Of Italy). Επιπλέον, ο Ματέο Σαλβίνι πρόσφατα έθεσε στον εξωκομματικό Πρωθυπουργό Κόντε τους όρους παραμονής του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οποίοι σχετίζονται με την παραίτηση των Υπουργών Μεταφορών, Άμυνας και Οικονομίας από τα καθήκοντά τους. Κατά τα λεγόμενα του Σαλβίνι, οι παραπάνω κυβερνητικοί αξιωματούχοι προέβαλαν εμπόδια στην υλοποίηση των πολιτικών που ήθελε να ασκήσει ο ίδιος.

Επιπλέον, άσκησε πρόταση δυσπιστίας -μομφή- κατά του νυν Ιταλού Πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε (Giuseppe Conte), ο οποίος χαρακτήρισε αναρμόδιο τον Σαλβίνι να ηγηθεί της όποιας πολιτικής αναταραχής πρόκειται να ξεσπάσει. Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα της Ιταλίας, ο Πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης εκλογών, ενώ η εκλογική διαδικασία θα μπορέσει να λάβει χώρα εντός πενήντα έως εβδομήντα ημερών (50-70 ημ.), κατόπιν σύγκλισης της Γερουσίας που θα τερματίσει τις εργασίες της παρούσας Κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, το Κίνημα Πέντε Αστέρων βρέθηκε πρόσφατα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα PD (Partito Democratico), για να χαράξουν από κοινού στρατηγική ανάσχεσης της πορείας του Ματέο Σαλβίνι προς τη διεξαγωγή εκλογών, κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Βέβαια, το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται ενώπιον εσωκομματικών τριβών, καθώς ο Ματέο Ρέντσι, πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας φέρει στο μέρος του την πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος και ο νέος αρχηγός Νικόλα Τζινγκαρέτι προσπαθεί να επιβληθεί αυτού. Αξίζει, σε αυτό το σημείο, να αναφερθεί ότι ως προς τη νομοθετική διαδικασία η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών, στην οποία προέβη ο ίδιος ο Σαλβίνι, υπό την προϋπόθεση να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές βρίσκεται εν αναμονή. Απομένει να δούμε αν θα είναι γόνιμα τα αποτελέσματα της συνεδρίασης που έχει δρομολογηθεί από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα για τις επόμενες ημέρες, στην οποία είναι πιθανό να συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός Κόντε.

Ο ηγέτης της Λέγκα του Βορρά, το οποίο κατατάσσεται στην άκρα δεξιά του πολιτικού άξονα, λαμβάνοντας κατά καιρούς αντί – ευρωπαϊκές, λαϊκιστικές, εθνικιστικές, αντί – μεταναστευτικές, ξενοφοβικές, τοπικιστικές, αλλά και πολιτικές θέσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, απασχόλησε πρόσφατα και για ακόμη μια φορά την επικαιρότητα, δηλώνοντας πως όσοι Ιταλοί πολίτες βοηθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν βαριές ποινές οικονομικής φύσεως, ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει πολέμιος του ανθρωπιστικού έργου που επιτελούν διάφορες ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) επί ιταλικού εδάφους. Επιπλέον, προ ημερών έσπευσε να απαντήσει στον διάσημο Αμερικανό ηθοποιό Ρίτσαρντ Γκιρ, που έλαβε δημόσια θέση υπέρ της στήριξης και περίθαλψης των μεταναστών, προτείνοντας του ειρωνικά να φιλοξενήσει ο ίδιος ο ηθοποιός πρόσφυγες και μετανάστες, στις πολυτελείς κατοικίες που διατηρεί.

Οι κινήσεις του Σαλβίνι πέραν των πολιτικών αναταραχών, φαίνεται να δυναμιτίζουν το κλίμα των αγορών μια και το υπέρογκο χρέος της χώρας προετοιμάζει τις Βρυξέλλες στην λήψη αποφάσεων για κυρώσεις έναντι της Ιταλίας, αφού μετά την παράταση που έλαβε ώστε να αυξηθεί η ανάπτυξη, κάτι τέτοιο δεν κατορθώθηκε.

Μένει να δούμε αν θα υπάρξει σύντομα εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης στη γειτονική Ιταλία ή αν θα λάβουν χώρα πρόωρες εκλογές, κάτι που άπτεται και στις διαθέσεις του Προέδρου Ματαρέλα και των υπολοίπων κομμάτων. Πάντως, σε περίπτωση εκλογών, τίθεται ένα καίριο ερώτημα: Θα αναδειχθεί μια νέα πολιτική δύναμη που θα αμφισβητεί ανοιχτά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα λειτουργεί διαλυτικά προς αυτό ή θα προκύψει μια νέα, ενιαία πολιτική δύναμη με φιλοευρωπαϊκό πρόσημο, η οποία θα κλείσει την πόρτα στα άκρα; Ο Ματέο Σαλβίνι αντιπροσωπεύει σίγουρα όλες εκείνες τις ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές δυνάμεις και, μάλλον, επιθυμεί να «ακολουθήσει το μονοπάτι αποσκίρτησης» από την Ευρωπαϊκή Ένωση που χάραξε τα προηγούμενα χρόνια η Μεγάλη Βρετανία.


Θεοφάνης Τζεβελέκος

Γεννήθηκε στο Μαρούσι, Αττικής το 1993 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει απασχοληθεί στον Τομέα Διεθνούς Συνεργασίας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής καταγράφοντας και αναλύοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Κέντρου Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας (ΚΕΔΙΣ). Τρέφει ακόρεστη αγάπη για την τέχνη και ιδιαίτερα για τη μουσική.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.