15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜαθήματα συμμόρφωσης στον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών

Μαθήματα συμμόρφωσης στον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών


Της Χριστίνας Μαυρέα, 

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ  αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Οι κυρώσεις προβλέπουν το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων του Ζαρίφ, καθώς και την απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής Αμερικανών μαζί του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Υπουργείου. Θα επιδιώξει, ακόμη η Ουάσινγκτον, να περιορίσει και να προβάλει προσκόμματα στα ταξίδια του Ζαρίφ στο εξωτερικό, χωρίς όμως να τον εμποδίσει να συμμετέχει στις εργασίες του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Τζαβάντ Ζαρίφ, από τον Ντόναλντ Τραμπ, ακολουθούν την επιβολή κυρώσεων τον περασμένο Ιούνιο στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ.

Σε δήλωσή του, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνουσίν, κατηγορεί τον Τζαβάντ Ζαρίφ ότι εφαρμόζει την απερίσκεπτη ατζέντα του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ. Ο Μνουσίν χαρακτήρισε τον Ζαρίφ ως τον κύριο εκπρόσωπο του ιρανικού καθεστώτος σε όλο τον κόσμο. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στο ιρανικό καθεστώς ότι η πρόσφατη συμπεριφορά του είναι εντελώς απαράδεκτη”. Συμπληρώνει μεταξύ άλλων ότι, “το ιρανικό καθεστώς αρνείται την πρόσβαση των ιρανών πολιτών στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ εξαπλώνει την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση του καθεστώτος σε όλο τον κόσμο μέσω αυτών των μέσων”.

“Ο Ζαρίφ είναι το πρόσωπο του καθεστώτος, διασπείρει στο εξωτερικό την προπαγάνδα και διεξάγει εκστρατείες παρραπληροφόρησης υπέρ του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, του προγράμματος των βαλλιστικών πυραύλων της και των τρομοκρατικών της δικτύων”, δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας. “Του επετράπη να παριστάνει τον λογικό, ειλικρινή και αξιόπιστο εκπρόσωπο του Ιράν για υπερβολικά πολύ καιρό και ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε ότι φτάνει πια”, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, από την πλευρά του, ανταποκρίθηκε στις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. “Το βασικό σκεπτικό των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων στο πρόσωπό μου είναι πως είμαι ο βασικός εκπρόσωπος [του Ιράν] στον κόσμο”, ανέφερε ο Ζάριφ μέσω Twitter. “Τόσο πολύ πονάει η αλήθεια;”, συνέχισε και διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι η πολιτική των κυρώσεων  δεν είχε καμία επίδραση σε αυτόν. Συγκεκριμένα, δηλώνει ότι η κίνηση των ΗΠΑ, “δεν έχει καμία επίδραση σε εμένα ή στην οικογένειά μου, καθώς δεν έχω κανένα περιουσιακό στοιχείο ή συμφέρον εκτός του Ιράν”. “Σας ευχαριστώ που με θεωρήσατε μια τόσο μεγάλη απειλή για την ατζέντα σας”, προσθέτει. 

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση δήλωσε, “αυτοί (Αμερικανοί) καταφεύγουν σε παιδιάστικη συμπεριφορά. Φοβούνται τις συνεντεύξεις που έδωσε ο Υπουργός μας των Εξωτερικών”, αναφερόμενος σε μια σειρά συνεντεύξεων που έδωσε ο Ζαρίφ στον διεθνή τύπο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. “Είναι απολύτως σαφές πως τα θεμέλια του Λευκού Οίκου σείστηκαν από τα λόγια και τη λογική ενός ενημερωμένου και αφοσιωμένου διπλωμάτη. Οι εχθροί μας είναι τόσο ανίσχυροι που έχασαν την ικανότητα να δρουν και να σκέπτονται με συνετό τρόπο”, πρόσθεσε.

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έχουν αυξηθεί από την περασμένη άνοιξη, όταν η κυβέρνηση του Τραμπ αποχώρησε από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν και επέβαλε κυρώσεις στη χώρα. Το Ιράν έχει ξεπεράσει τα επίπεδα που καθορίζει η πυρηνική συμφωνία για το πόσο ουράνιο μπορεί να εμπλουτίσει και οι δυνάμεις της επαναστατικής φρουράς του Ιράν παρενοχλούν την εμπορική ναυτιλία στο Στενό του Ορμούζ. Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στον Περσικό Κόλπο, ενώ το Ιράν έχει ξεκινήσει ανοιχτά να υπερβαίνει τα όρια των πυρηνικών του δραστηριοτήτων, λέγοντας ότι δεν μπορεί πλέον να συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία του 2015. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, δήλωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Ζαρίφ. “Λυπούμαστε για αυτή την απόφαση, και από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον πλέον υψηλόβαθμο διπλωμάτη του Ιράν για τη διατήρηση των διπλωματικών σχέσεων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάρλος Μάρτιν.

Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι οι πολιτικές της αποσκοπούν στην αλλαγή της συμπεριφοράς του Ιράν στην περιοχή και όχι στην κυβέρνηση του.


Χριστίνα Μαυρέα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μεγάλες της αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ