18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΕίναι άραγε οι επιχειρήσεις προετοιμασμένες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής;

Είναι άραγε οι επιχειρήσεις προετοιμασμένες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής;


Της Σαμπίν Καμχή,

Η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζετε όλο και περισσότερο ως μεγάλος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις και έχει ήδη επηρεάσει πάρα πολλές. Είναι πολλοί οι παράγοντες που ενδέχεται να προκαλέσουν οικονομικές απώλειες και άλλα σοβαρά προβλήματα στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Αυτοί περιλαμβάνουν την αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών συνθηκών, τη μειωμένη ζήτηση προϊόντων, τις παγκόσμιες επιπτώσεις και τα αυξανόμενα έξοδα.

Όσων αφορά τον πρώτο παράγοντα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να αυξήσουν το κόστος ασφάλισης, τις ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία και οικονομικούς πόρους, και μπορεί να δημιουργήσουν διακοπές ρεύματος και νερού. Επιπλέον, οι πελάτες σας ενδέχεται να μην μπορούν να επισκεφθούν ή να επικοινωνήσουν με την επιχείρησή σας και οι προμηθευτές ενδέχεται να μην είναι σε θέση να σας παραδώσουν προϊόντα ή υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών έχει επηρεάσει τα ωκεάνια οικοσυστήματα. Εάν έχετε εστιατόριο ή υπηρεσία παραγγελίας φαγητού, η έλλειψη οστρακοειδών, σολομού, τόνου και άλλων ψαριών θα σας αναγκάσουν να κάνετε αλλαγές στο μενού και τελικά θα σας δυσκολέψει να προμηθεύσετε τους πελάτες σας.

Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει και τις καλλιέργειες, προκαλώντας ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων καθώς και απώλειες για τους αγρότες. Το Business Insider αναφέρει ότι έως και το 63% των κορυφαίων αμπελοοινικών περιοχών μπορεί να κινδυνέψουν, επειδή τα σταφύλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να υπάρξει λιγότερη ζήτηση για τα αγαθά και τις υπηρεσίες σας εάν αυτά δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Ως συνέπεια οι πελάτες σας πολύ πιθανόν είναι να προτιμήσουν τα βιώσιμα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ανταγωνιστές σας. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να προσελκύσετε και να διατηρήσετε το προσωπικό σας εάν η επιχείρησή σας δεν είναι βιώσιμη.

Οι προμηθευτές εξωτερικού ενδέχεται να μην είναι σε θέση να παραδώσουν αγαθά ή υπηρεσίες στη χώρα τους, εξαιτίας των ακραίων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και η δυνατότητα της επιχείρησής σας να προμηθεύει πελάτες σε άλλες χώρες μπορεί να επηρεαστεί παρομοίως. Οι πελάτες εξωτερικού ενδέχεται να προτιμήσουν την αγορά προϊόντων από την χώρα τους.

Τέλος, πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσετε υψηλότερο κόστος όσων αφορά τους πόρους που χρησιμοποιείται για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης σας. Και αυτό κατά συνέπεια σημαίνει λιγότερα κέρδη. Επιπλέον, το Time magazine αναφέρει ότι ερευνητές προβλέπουν μείωση κατά 23% του μέσου μισθού έως το 2100 λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες είναι πιθανό να επηρεάσουν το πόσο καλά μπορούν οι άνθρωποι να δουλέψουν, πόσο σκληρά είναι σε θέση να εργαστούν και πόσο αποτελεσματικοί μπορούν να είναι.

Κυρίως επειδή μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων βασίζεται σήμερα σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ευάλωτες σε ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι σημαντικό να δημιουργήσουν  ένα καλά αναπτυγμένο επιχειρηματικό σχέδιο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε και να προετοιμαστείτε για τους παραπάνω κινδύνους. Απλά βήματα που θα βοηθήσουν την επιχείρησή σας να προσαρμοστεί ή να καταδιώξει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες συμπεριλαμβάνουν την ψηφιοποίηση εγγράφων για την αποφυγή καταστροφής των συστημάτων με χαρτιά, την κατάλληλη ασφάλιση κτλ. Όσο το περισσότερο οι άνθρωποι περιμένουν για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους, τόσο πιο ακριβή θα είναι η τελική λύση – για την οικονομία, την κοινωνία, και την ίδια τη γη.


Σαμπίν Καμχή

Είναι γεννημένη το 1998 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη και πλέον ζει και σπουδάζει στο Λονδίνο, στο Τμήμα Business and Management του University Of Reading. Αρθρογραφεί για το περιβάλλον στην κατηγορία του Ελεύθερου του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ