18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕκλογές 7ης Ιουλίου 2019: Όλοι χαρούμενοι για κάτι

Εκλογές 7ης Ιουλίου 2019: Όλοι χαρούμενοι για κάτι


Του Χρήστου Τσολάκη,

Οι βουλευτικές εκλογές τελείωσαν και ήρθε η ώρα για μια ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Η ανάγνωση δείχνει ένα παράδοξο που βλέπουμε πολύ σπάνια. Αυτό είναι ότι όλα τα κόμματα είναι ευχαριστημένα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Φυσικά αυτό συμβαίνει για διαφορετικό λόγο στον καθένα.

ΝΔ χαρούμενη λόγω αυτοδυναμίας

Η ΝΔ είναι σαφώς η πιο χαρούμενη αφού κυριάρχησε στις εκλογές παίρνοντας ότι ήθελε. Νίκη και αυτοδυναμία με 158 βουλευτές , λαμβάνοντας το 39,85% του εκλογικού αποτελέσματος , ένα ποσοστό που η Ελλάδα είχε να δει πριν από την κρίση του 2009. Αυτό το αποτέλεσμα έδωσε την δυνατότητα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δημιουργήσει μια κυβέρνηση όπως την ήθελε και είχε σχεδιάσει , χωρίς να έχει ανάγκη συνεργασίες για να μπορεί να αντέξει την 4ετια.

ΣΥΡΙΖΑ χαρούμενος λόγω μη στρατηγικής ήττας

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι έχασε τις εκλογές είναι και αυτός χαρούμενος. Αυτό συμβαίνει γιατί με το 31,53% που έλαβε είδε ότι παρότι έκανε μια μνημονιακή πολιτική στην κυβέρνηση του ο λαός του έδωσε ένα ποσοστό <<δυνατής>> αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κατέστησε τον 1 από τους 2 πόλους του δικομματισμού. Η στρατηγική ήττα δεν ήρθε και ο σχεδιασμός στην Κουμουνδούρου έχει λίγο μαθευτεί , από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για μετασχηματισμό του κόμματος.

Κίνημα Αλλαγής χαρούμενο λόγω της Αντοχής του

Το Κίνημα Αλλαγής έχει και αυτό ένα σημαντικό λόγο να χαίρεται. Ήταν ένας φορέας που παρότι δημιουργήθηκε με μεγάλες βλέψεις , είδε να διασπάται με την αποχώρηση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ. Οι δημοσκοπήσεις το έδιναν να παλεύει να σταθεί στο όριο του 7%. Αντιθέτως αυτό άντεξε στην προεκλογική εκστρατεία παρά τον ‘’πόλεμο’’ , ο οποίος έγινε με σκοπό να το εμβολίσει ,  που δέχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και κατέλαβε την 3η θέση στην εκλογική διαδικασία λαμβάνοντας το 8,1% του λάου , αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 1,71%. Αυτό το ποσοστό έδωσε την πίστωση χρόνου στην ηγεσία του κόμματος για να οργανώσει τις επόμενες κινήσεις του ώστε να επιδιώξει την αλλαγή των συσχετισμών. Βέβαια αυτό πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα γιατί αν επαναληφθούν τέτοια ποσοστά και στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες τότε θα καταστεί ένα μεσαίο κόμμα που δεν θα μπορεί να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω.

ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση χαρούμενοι για την είσοδο στην Βουλή

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι και αυτοί μέσα στους χαρούμενους των εκλογών, αφού είδαν τα νεοσύστατα κόμματα (Μέρα25 και Ελληνική Λύση αντίστοιχα) τους να καταφέρνουν να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να περνούν το κατώφλι του κοινοβουλίου. Βέβαια για το 2ο η χαρά επισκιάστηκε λίγο από την ρήξη του Κυριάκου Βελόπουλου με τον 1ο σε σταυρό στην Εκλογική Περιφέρεια της Λάρισας, Νασιούλα Νασίκα λόγω της κράτησης της έδρας από τον 1ο.

Η καθολική χαρά της κοινωνίας για την μη είσοδο της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο

Θεωρώ πως η μεγαλύτερη χαρά είναι αυτή  της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας με την μη είσοδο της Χρυσής Αυγής , η οποία συρρικνώθηκε στο 2,93% δεχόμενοι πτώση 4,06% του ποσοστού της. Είναι δεδομένο ότι οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας αισθάνθηκαν με αυτά τα νέα μια ανακούφιση ότι μετά από 7 χρόνια μπήκε το τέλος μιας μαύρης σελίδας στην ελληνική πολιτική σκηνή.


Χρήστος Τσολάκης

Γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1998 και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Είναι φοιτητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Σεπτέμβριο του 2017. Συμμετέχει σε πολιτικές προσομοιώσεις τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Είναι γνώστης αγγλικών και γαλλικών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.