15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜυστικές επιχειρήσεις των Αυστραλιανών Ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Μυστικές επιχειρήσεις των Αυστραλιανών Ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν


Του Κωνσταντίνου Σγούρα,

Το κουβάρι ενός περίεργου πολιτικού μυστηρίου ξετυλίγεται μέσα από αλλεπάλληλες επιδρομές της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στον μεγαλύτερο ειδησεογραφικό οργανισμό της χώρας και στις οικίες σημαντικών δημοσιογράφων. Ο ρόλος των Μυστικών Υπηρεσιών φαίνεται να είναι καταλυτικός για την εξέλιξη των γεγονότων. Μία υπόθεση που θυμίζει τις σκοτεινές στιγμές της σειράς “House of Cards” εκτυλίσσεται στις οθόνες των τηλεοράσεων. Η αστυνομία ερεύνησε την έδρα του ABC εχθές χρησιμοποιώντας ένταλμα που στοχοποιούσε δύο δημοσιογράφους και τον διευθυντή ειδήσεων Gaven Morris. Το ένταλμα ήρθε μόλις μια μέρα αφότου οι αρχές έψαξαν την οικία του πολιτικού συντάκτη της Sunday Telegraph Annika Smethurst στην Καμπέρα την περασμένη Τρίτη.

Οι φάκελοι του Αφγανιστάν

Όταν η AFP (Australian Federal Police) εμφανίστηκε στα γραφεία του ABC στο Σίδνεϊ, ενέργησε μέσω εντάλματος που ονόμαζε δύο δημοσιογράφους: τον εκτελεστικό παραγωγό της εκπομπής Insiders Samuel Clark και τον ανακριτή δημοσιογράφο Daniel Oakes.

Οι δύο δημοσιογράφοι,  τον Ιούλιο του 2017  εξέδωσαν μία σημαντική έρευνα με τίτλο
‘’Τα αφγανικά αρχεία’’. Η ιστορία βασίστηκε σε εκατοντάδες σελίδες μυστικών εγγράφων στρατιωτικού περιεχομένου που διέρρευσαν από το ABC.

Οι εφημερίδες αποκάλυψαν λεπτομέρειες για μυστικές επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν.

Στα έγγραφα τονίζεται ότι τα Αυστραλιανά στρατεύματα μπορεί να έχουν εκτελέσει παράνομες δολοφονίες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τους, κάνοντας τις Αφγανικές αρχές  ολοένα και περισσότερο εξοργισμένες με τους Αυστραλούς, κατηγορώντας τους πως σκοτώνουν άοπλους άνδρες και παιδιά. Η έκθεση του ABC αναφέρει ότι τα έγγραφα υποδηλώνουν “μια αυξανόμενη ανησυχία στο υψηλότερο επίπεδο άμυνας σχετικά με τον πολιτισμό των ειδικών δυνάμεων της Αυστραλίας”.

Ένα έγγραφο από το 2014 μιλά για “πολεμική κουλτούρα” μέσα στις ειδικές δυνάμεις και την προθυμία των αξιωματικών να παραλείπουν παράνομες ενέργειες των στρατιωτών τους.

AFP headquarters are seen in Canberra, Monday, May 4, 2015. (AAP Image/Lukas Coch) NO ARCHIVING

Άλλα έγγραφα μιλάνε για εσωτερικές έριδες μεταξύ των δύο ελίτ μονάδων, του SAS που εδρεύει στο Περθ και του 2ου Συντάγματος Commando που εδρεύει στο Σίδνεϊ.

Ο διευθυντής ABC David Anderson δήλωσε ότι η επιδρομή ήταν “εξαιρετικά ασυνήθιστη” και εξέφραζε ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία του τύπου και τον σωστό δημόσιο έλεγχο των ζητημάτων εθνικής ασφάλειας και άμυνας.

Η επιδρομή

Οι αξιωματικοί της AFP έλεγξαν περισσότερα από 9.200 αντικείμενα κατά τις χθεσινές επιδρομές. Εξαιτίας νομικών ζητημάτων, η διαδικασία θα παύσει για δύο εβδομάδες καθότι το ABC επιθυμεί να γίνει νομική επανεξέταση του εντάλματος της AFP.

Το ABC σκέφτεται να αναλάβει νομική δράση κατά της επιδρομής της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στην έδρα του στο Σίδνεϊ.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής δημοσιογραφίας ABC John Lyons αναφέρει ότι η AFP κατάσχεσε περίπου 100 έγγραφα, τα περιεχόμενα των οποίων μεταφέρθηκαν σε USB και τοποθετήθηκαν σε σφραγισμένες σακούλες.

Ο ειδησεογραφικός οργανισμός έχει δύο εβδομάδες για να ασκήσει έφεση κατά του εντάλματος. Στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να ακυρωθεί το ένταλμα, τότε η Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα αποκτήσει την απαιτούμενη νομική κάλυψη για να ελέγξει το περιεχόμενο των αρχείων.


Κωνσταντίνος Σγούρας

Γεννήθηκε το 1992 στην Πάτρα. Από το 2009 ζει στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας με την οικογένεια του. Είναι ενεργό μέλος της ελληνικής παροικίας, όπως επίσης και της φοιτητικής κοινότητας της Νέας Νότιας Ουαλίας. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα εθνικά ζητήματα της Ελλάδος και για γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη. Είναι κάτοχος διπλώματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ βρίσκεται στο 4ο έτος του πτυχίου Πολιτικών Επιστημών στο Macquarie University. Κατά την διάρκεια της πρακτικής του εξάσκησης για το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, υπήρξε Εκτελεστικός Βοηθός στο Γραφείο της Ελληνίδας Επιτρόπου Εμπορίου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος του Σίδνεϋ, επί καθηκόντων που περιλάμβαναν την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ