14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαExit polls: οι πρώτες ενδείξεις στην περιφέρεια Θεσσαλίας

Exit polls: οι πρώτες ενδείξεις στην περιφέρεια Θεσσαλίας


Της Στεργιανής Μπιλιάλη,

19:00 ακριβής ώρα Ελλάδος και τα exit polls έδωσαν τέλος στις εκλογικές «προ-εικασίες» ειδικών και μη. Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς ώστε να έχουμε μια καθαρή εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα, δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές και μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν «πάρει φωτιά» έξω από τα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ενημερώσουν ταχύτερα και αμεσότερα το ευρώ κοινό για τις εξελίξεις. Αντίστοιχα, η επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου μεταδίδει ζωντανά τις διαδικασίες καταμέτρησης δίνοντας δυνατότητα στον καθένα,  εισάγοντας την περιφέρεια που επιθυμεί να ενημερωθεί άμεσα για τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, όσον αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην έως τώρα καταμέτρηση των ευρωεκλογών, στο σύνολο της Περιφέρειας  σε πρώτο κόμμα ανέρχεται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 35,86%. Ακολουθεί το ΣΥΡΙΖΑ 23,79% των ψήφων ενώ σε τρίτο κόμμα αναδείχτηκε το Κίνημα Αλλαγής με 8,49%. Αμέσως μετά υψηλά ποσοστά συγκέντρωσαν το ΚΚΕ με 7,47% ενώ ως πέμπτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 4.,36%. Φτάνοντας προς τα μικρότερα κόμματα στο 3,90% βρίσκεται το Ελληνική Αυγή ακολουθούμενο από το Μερα25 με 2.64%. Υπόλοιπα κόμματα και σχηματισμοί ή ανεξάρτητοι βρίσκονται στο τελικό 13,48 του συνολικού ποσοστού.

Αναλυτικότερα, στην ίδια περιφέρεια οι στατιστικές μετρήσεις αναδεικνύουν σε νικητή της εκλογικής αναμέτρησης τον κύριο Κωνσταντίνο  Αγοραστό με συνολικό ποσοστό 55,59% σε σύνολο περιφέρειας. Ο κύριος Αγοραστός συγκέντρωσε το 53,72% των ψήφων στον Νόμο της Λάρισας και το 61,25% στην Καρδίτσα. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο κύριος Τσίμλικας συγκεντρώνοντας το 24,21% των ψήφων ακολουθούμενος από τον κύριο Τσιαλεπές με ποσοστό 8,25%. Τέλος ακολουθεί ο κύριος Κούρετας με 5,52% ενώ τα λοιπά κόμματα βρίσκονται στο 6,38%.

Εστιάζοντας τώρα στον τόπο εντοπιότητάς μου, στον Νομό Τρικάλων τα στατιστικά για τις δημοτικές εκλογές θέλουν στην πρώτη θέση τον κύριο Παπαστεργίου έχοντας συγκεντρώσει το 57,01% των ψήφων. Ακολουθεί ο κύριος Κρεμμύδας με 22,03% του συνολικού ποσοστού ενώ στην Τρίτη θέση βρίσκεται ο κύριος Καϊκής με 10,37%. Έπειτα ο κύριος Μπετσιμέας συγκέντρωσε το 4,48% ενώ φτάνοντας προς το τέλος 3,06% στήριξε τον κύριο Μητσιούλη.

Στις ευρωεκλογές οι πολίτες των Τρικάλων επέλεξαν πλειοψηφικά να στηρίξουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, λοιπόν, ανήλθε σε πρώτο κόμμα στον Δήμο Τρικαίων με ποσοστό 39,29%. Δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να συγκεντρώσει το 22,96% της ψήφου των Τρικαλινών. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,01% ενώ το Κίνημα Αλλαγής συγκέντρωσε 6,82%. Στην Πέμπτη θέση βρίσκεται το κόμμα Μερα25 με 3.84% των ψήφων, ενώ η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 3,65%. Το κόμμα Ελληνική Λύση βρίσκεται στο ποσοστό των 2,88% του συνόλου ενώ το ποσοστό των λοιπών κομμάτων ανέρχεται στο 13.,54%.

Δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ως μια «έκπληξη», ούτε βέβαια το τελικό αποτέλεσμα δεδομένο, μιας και μένουν ακόμη πολλά τμήματα για να καταμετρηθούν. Τουλάχιστον όσον αφορά την νόμο και την περιφέρεια των Τρικάλων,  όλα έδειχναν ότι η επανεκλογή του κυρίου Παπαστεργίου είναι -σχεδόν- σίγουρη καθώς οι δράσεις του, οι καινοτομίες και το έργο του τα τελευταία χρόνια έχουν μετατρέψει τα Τρίκαλα σε μια πόλη – πρότυπο για όλη την Ελλάδα.  Όσον αφορά τις ευρωεκλογές είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι υπήρξε μεγάλη προσέλευση στις κάλπες, ενώ η ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας σε πρώτο κόμμα δεν ήταν ποτέ ένα άγνωστο φαινόμενο για την περιφέρεια.


Στεργιανή Μπιλιάλη

Γεννημένη το 1999 στα Τρίκαλα, σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου. Η κύρια ενασχόλησή της εντοπίζεται στην εκμάθηση ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά). Στον ελεύθερο της χρόνο παρακολουθεί ταινίες στον κινηματογράφο και πραγματοποιεί ταξίδια, που τόσο αγαπάει.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.