16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠότε θα καταλάβετε ότι η έκτρωση είναι επιλογή μας;

Πότε θα καταλάβετε ότι η έκτρωση είναι επιλογή μας;


Της Σαμπίν Καμχή,

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο γίνονται εκατομμύρια αμβλώσεις. Δεν γίνονται μόνο όταν η γυναίκα δεν επιθυμεί να αποκτήσει παιδί αλλά και σε όσες υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο την μελλοντική της υγεία ή ακόμη και τη ζωή της. Έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι έφηβες, που παρουσιάζουν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και αποφασίζουν να κρατήσουν το παιδί, έχουν προβλήματα και δεν μπορούν εύκολα να συνεχίσουν το σχολείο τους ή το πανεπιστήμιο ή να βρουν δουλειά.

Η τηλεόραση παίζει σημαντικό ρόλο στην παρουσίαση των γυναικών ως υπεύθυνες της αναπαραγωγικής τους υγείας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η τηλεόραση πάντα αντιπροσωπεύει ρεαλιστικές απεικονίσεις της άμβλωσης. Το 2014, η Katrina Kimport και η Gretchen Sisson ανέλυσαν 385 σκηνές σχετικές με την άμβλωση σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές ταινίες και διαπίστωσαν ότι η έκτρωση παρουσιάζετε ως πιο επικίνδυνη στην οθόνη από ό, τι στην πραγματική ζωή. Επιπλέον, οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες στην τηλεόραση που τερματίζουν την εγκυμοσύνη τους είναι μεσαίας τάξης και λευκοί, γεγονός που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ότι οι μαύρες γυναίκες κάνουν τις περισσότερες αμβλώσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει πρόοδος στην πιο ακριβή απεικόνιση των αμβλώσεων στην τηλεόραση. Καθώς πολλές κυβερνήσεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους ως προς τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, αυτή η απεικόνιση είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Για παράδειγμα, στο Greys Anatomy, μία από τις κεντρικούς χαρακτήρες η Christina, μένει έγκυος στην 7η σεζόν της σειράς και λέει στον σύζυγό της πώς θέλει να τερματίσει την εγκυμοσύνη της επειδή είναι αφοσιωμένη στην καριέρα της. Αρχικά ο σύζυγός της δεν αποδέχεται την απόφαση της γυναίκας του και αρνείται να την συνοδεύσει σε ραντεβού γιατρού. Τελικά, αποφασίζει να πάει μαζί της όταν συνειδητοποιεί ότι η Christina έχει αφιερώσει τη ζωή της στο να είναι χειρουργός και όχι απαραιτήτως μητέρα. Καταλαβαίνει ότι η τελική απόφαση είναι δική της. Είναι σημαντική αυτή η απεικόνιση ενός υποστηρικτικού συζύγου αφού το 14% των γυναικών που κάνουν εκτρώσεις είναι παντρεμένες και το 31% ζουν μαζί με τον σύντροφο τους.

Πολλές είναι οι χώρες που απαγορεύουν την έκτρωση, κυρίως στην Ασία, την Αφρική και την Νότια και κεντρική Αμερική. Σοκ σε παγκόσμιο επίπεδο δημιούργησε η απόφαση διαφόρων πολιτειών στις ΗΠΑ να απαγορεύσουν τις εκτρώσεις. Στο Μεσαίωνα επέστρεψε με το πιο αυστηρό νομοσχέδιο σχετικά με τις αμβλώσεις η Αλαμπάμα, το οποίο ψηφίστηκε από 25 άντρες. Για ακόμη μια φορά βλέπουμε άντρες στην εξουσία που επιχειρούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους στα σώματα των γυναικών προκειμένου να υποστηρίξουν την πατριαρχία. Το νομοσχέδιο αυτό απαγορεύει δια νόμου τις αμβλώσεις, και δεν εξαιρεί ούτε τις γυναίκες που μένουν έγκυες αφότου έπεσαν θύμα βιασμού, ούτε τις περιπτώσεις αιμομιξίας. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι όταν η ζωή της μητέρας κινδυνεύει ή αν το αγέννητο βρέφος έχει θανατηφόρο ανωμαλία. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο οι γιατροί που τον παραβούν θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από 10 ως 99 χρόνια – τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τη μέγιστη ποινή για όσους καταδικάζονται για βιασμό. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι θα φυλακιστούν για οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Μόνο η μειονότητα των κατηγορούμενων για σεξουαλική επίθεση θα περάσουν έστω μια μέρα στην φυλακή.

Φυσικά, πολλοί είναι αυτοί που ξέσπασαν σε αντιδράσεις. Όπως και το #MeToo, το #YouKnowMe ξεκίνησε από την απόφαση μιας ηθοποιού, στην συγκεκριμένη περίπτωση, της Μπίζι Φίλιπς η οποία πρότρεψε τις θαυμάστριές της, και όσες γυναίκες την ακολουθούν στο Twitter, να μοιράσουν δημόσια τις ιστορίες τους σχετικά με τις εκτρώσεις, προσθέτοντας το hashtag #YouKnowMe (Με γνωρίζεις).

«1 στις 4 γυναίκες έχουν κάνει έκτρωση. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν γνωρίζουν κάποια που να έχει κάνει, αλλά #YouKnowMe», έγραψε η Φίλιπς στο Twitter. Αν είστε μία από τις τέσσερις, ας το μοιραστούμε και ας δώσουμε τέλος σε αυτή την ντροπή», συμπλήρωσε η ηθοποιός.

Μετά από αυτήν την ανάρτηση στο Twitter, δεκάδες χιλιάδες γυναίκες δεν δίστασαν να πουν δημοσίως τις ιστορίες τους. Οι περισσότερες θύματα της οικογενειακής βίας, του βιασμού, και άλλες αντιμέτωπες με οικονομικά προβλήματα.

«Ήμουν δεκαέξι. Είχα βιαστεί από έναν εθελοντή σχολείου. Το έμβρυο μου είχε προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία και ήμουν δεκαπέντε λεπτά από το θάνατο. Ήμουν στο δεύτερο έτος του Γυμνασίου και πέθαινα επειδή το επέλεξε ένας άνδρας. Στο τέλος ή θα πέθαινα εγώ ή το έμβρυο. Τώρα πια με ξέρεις» έγραψε μία γυναίκα.

«#Με ξέρεις. Πίσω αυλή. Καθετήρας και ρούχα. Ήμουν 19, ήταν το 1966. Δεν πέθανα. Αλλά θα μπορούσα», έγραψε η Charla Garth.

«Η κόρη μου ήταν ενός έτους και γνώριζα πως οικονομικά δεν μπορούσα να αντέξω άλλο παιδί. Ήταν η πιο σκληρή, πιο επίπονη και βαθιά προσωπική απόφαση που έκανα στη ζωή μου. Η κυβέρνηση που ασχολείται με τέτοια έντονα ιδιωτικά θέματα είναι γελοία #YouKnowMe?», έγραψε μία άλλη γυναίκα στο Twitter.

Πολλοί ακόμη διάσημοι του Χόλυγουντ διαμαρτυρήθηκαν κατά της κυβέρνησης της Αλαμπάμα συμπεριλαμβάνοντας την Rihanna, την Lady Gaga, Billie Eilish, Emma Watson, Kylie Jenner και Travis Scott, ο οποίος έκανε δωρεά τα κέρδη του από festival στην Αλαμπάμα  στην οργάνωση Planned Parenthood.

Επιπλέον, άλλος πρόσφατα υπογεγραμμένος νόμος στην Τζόρτζια απαγορεύει τις εκτρώσεις αφότου εντοπιστεί καρδιακός παλμός του εμβρύου, ο οποίος μπορεί να είναι ήδη από την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης – όταν πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ακόμα ότι είναι έγκυες. Μέχρι στιγμής, οι επικεφαλής τριών εταιρειών κινηματογραφικών παραγωγών δήλωσαν ότι θα διακόψουν τα γυρίσματα στην πολιτεία, οι οποίοι αποτελούν τους Killer Films, Blown Deadline Productions και Duplass Brothers Productions.

Οι πολιτείες που προσπαθούν να απαγορεύσουν τις εκτρώσεις επιτίθονται άμεσα εναντίον των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ. Αν πιστεύετε όπως εμένα πως αυτή η απόφαση είναι εξωφρενική και θέλετε να βοηθήσετε μπορείτε να κάνετε δωρεά σε οργανώσεις που βοηθούν γυναίκες χωρίς τα απαραίτητα οικονομικά μέσα να πληρώσουν και να έχουν πρόσβαση σε ιατρεία που κάνουν εκτρώσεις. Ένα παράδειγμα είναι το Yellowhammer Fund στην Αλαμπάμα. Ένας άλλος τρόπος που μπορείτε να βοηθήσετε είναι να κάνετε δωρεά σε μεγάλες οργανώσεις όπως το ACLU και το Planned Parenthood.  Αν είστε κατά της έκτρωσης σέβομαι την άποψη σας, αλλά να το κρατήσετε για τον εαυτό σας, το σώμα σας και την ζωή σας. Δεν μπορείτε να επιβάλετε σε άλλες γυναίκες αυτό που πιστεύετε εσείς και να τις αναγκάσετε να κάνουν ένα παιδί που δεν μπορούν ή που απλούστατα δεν θέλουν να κάνουν.


Βιβλιογραφία:

https://www.bitchmedia.org/post/films-and-tv-portray-abortion-as-more-dangerous-than-it-is

https://www.bitchmedia.org/article/how-television-depicts-abortion

https://www.in.gr/2019/05/17/world/meta-metoo-youknowme-pagkosmio-kinima-kata-ton-amvloseon-stin-alampama-eikones/

https://www.in.gr/2019/05/17/world/meta-metoo-youknowme-pagkosmio-kinima-kata-ton-amvloseon-stin-alampama-eikones/


Σαμπίν Καμχή

Είναι γεννημένη το 1998 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη και πλέον ζει και σπουδάζει στο Λονδίνο, στο Τμήμα Business and Management του University Of Reading. Αρθρογραφεί για το περιβάλλον στην κατηγορία του Ελεύθερου του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ