20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤσαντίρι 2019: Ο μόνος που ξέπλυνε ο Λαζόπουλος, ήταν ο εαυτός του

Τσαντίρι 2019: Ο μόνος που ξέπλυνε ο Λαζόπουλος, ήταν ο εαυτός του


Του Μίνωα Ράπτη,

Την Τρίτη που πέρασε επανήλθαν στις οθόνες μας μέσω του νέου σταθμού OPEN ο Λάκης Λαζόπουλος και το «Αλ Τσαντίρι Νιούζ». Η πρώτη εκπομπή, παρά τις γεμάτες καρέκλες από το live κοινό, συνάντησε έντονα αρνητικές κριτικές στο διαδίκτυο, ενώ οι θεαματικότητες δεν ανταποκρίθηκαν στα παλαιότερα στάνταρ της εκπομπής.

Τι τράβηξε όμως την προσοχή;

Δυο ήταν τα βασικά θέματα για τα οποία υπήρχε προσμονή. Το ένα αφορά τον πρόσφατο δημόσιο διαπληκτισμό του κωμικού με τον γνωστό δικηγόρο και επιχειρηματία, Αλέξη Κούγια.

Το δεύτερο, είχε να κάνει με το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο θα κινούνταν η εκπομπή σε ό,τι αφορά την σάτιρα στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι ο Λάκης Λαζόπουλος και συγκεκριμένα τα τελευταία αρκετά επεισόδια του Αλ Τσαντίρι Νιούζ είχαν συναντήσει δριμύτατη κριτική από το ευρύ κοινό, αλλά και από πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους, με την κατηγορία ότι προπαγανδίζουν όπως και ο ίδιος ο Λαζόπουλος θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπεράσπιση του κυβερνητικού του έργου και του Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για «στρατευμένη τέχνη», αλλά και στείρα προπαγάνδα.

Τι ειπώθηκε για τον Αλέξη και τον… Αλέξη.

Εν αντιθέσει με το τι περίμεναν πολλοί, η κριτική που ασκήθηκε προς τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση, αλλά και το συνολικό έργο τους δεν ήταν λίγη. Έντονες αναφορές έγιναν για την… πανηγυρική έξοδο από το Μνημόνιο και αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και οι τραγικοί χειρισμοί του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της τραγωδίας στο Μάτι.

Στον σατιρισμό αυτών συνόδευσαν τον παρουσιαστή οι Πέτρος Φιλιππίδης και Παύλος Χαϊκάλης. Να σημειωθεί πως ο δεύτερος είχε διατελέσει και υφυπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, όντας εκλεγμένος βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου.

Λαζόπουλος και Χαϊκάλης αμφότεροι δεν προσπάθησαν -ούτε στα σοβαρά ούτε στα αστεία- να δικαιολογήσουν ή να εξηγήσουν την ολοφάνερη στήριξη που παρείχαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Η στάση που κράτησαν μάλλον ως αυτοσαρκαστική μπορεί να χαρακτηριστεί, με τον Φιλιππίδη να τους λέει «εσείς οι δυο ειδικά, μην μιλάτε καθόλου», ενώ το τραγούδι που όλοι μαζί ερμήνευσαν κατά την έξοδο των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών απ’ τη σκηνή μπορεί να ερμηνευθεί ως παραδοχή σφάλματος (και έμμεση συγγνώμη) «Λάθη/όλοι κάνουμε λάθη».

Αλέξης ΙΙ

Το περίφημο επεισόδιο που σημειώθηκε με τον Αλέξη Κούγια σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης ήταν κάτι που ο κωμικός επέλεξε να αφήσει για το τέλος της εκπομπής. Ήταν μια από τις σοβαρές νότες στο σύνολο της βραδιάς, με τον Λάκη Λαζόπουλο να παρουσιάζει την προσωπική του εκδοχή των γεγονότων, και περνώντας ευρύτερα ένα μήνυμα κατά των «νταήδων».

Σε γενικές γραμμές, η παρουσία του παρουσιαστή χαρακτηρίστηκε από μια -άλλες φορές πιο έντονη, άλλες λιγότερο -γενικότερη αμηχανία, η οποία μπορεί να προκλήθηκε και από την πολύχρονη απουσία του από τη σκηνή της εκπομπής,  αλλά κι από μια λανθάνουσα ενοχή των όσων είχαν ειπωθεί από τον ίδιο στα προηγούμενα «Τσαντίρια». Η κριτική που ασκήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ήταν όντως πολύ πιο ήπια από όμοιες του κωμικού στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρόλα αυτά έντονα υπαρκτή.

Ωστόσο, οι κορώνες που ακούστηκαν, κυρίως διαδικτυακά, περί ξεπλύματος της προηγούμενης τετραετίας και προεκλογικού αγώνα για τον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον έγιναν από άτομα προκατειλημμένα που δεν μπήκαν καν στον κόπο να δουν την εκπομπή. Κι αν κάτι εμπίπτει στον ορισμό της προπαγάνδας και των fake news, είναι αυτό.


Μίνωας Ράπτης

Γεννημένος και μεγαλωμένος από το 1998 στην Αθήνα, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Κομοτηνή, στην κατεύθυνση της Πολιτικής Επιστήμης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.