14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρωεκλογές 2019Αέρας αλλαγής ή προσπάθεια να ξεχαστούν τα λάθη...;

Αέρας αλλαγής ή προσπάθεια να ξεχαστούν τα λάθη…;


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

Την Τρίτη 12 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τα ονόματα των πρώτων δεκαέξι υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ξεχωριστά η πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στον Πέτρο Κόκκαλη να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Με μία πρώτη ανάγνωση της λίστας με τους υποψήφιους μπορούμε να διακρίνουμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Αρχικά, από τους έξι ευρωβουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που βρίσκονται, ήδη στο Ευρωκοινοβούλιο, οι τρεις είναι, εκ νέου, υποψήφιοι. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Στέλιος Κούλογλου είναι ξανά υποψήφιος, ο οποίος αν και δεν είχε εκλεγεί στις ευρωεκλογές του 2014, κατέλαβε τη θέση του Γιώργου Κατρούγκαλου, όταν εκείνος τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τον Ιανουάριο του 2015 και τελευταία είναι η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Έτσι, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποφάσισε να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιό του μόλις τρεις έμπειρους ευρωβουλευτές, θέλοντας να δώσει το στίγμα της «αλλαγής», αρχής γενομένης από τις Ευρωεκλογές. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός, πως από νυν βουλευτές, υποψήφιοι είναι ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η λίστα των υποψηφίων αποτελείται από δεκαέξι άτομα και τα έντεκα από αυτά είναι πρόσωπα, τα οποία για πρώτη φορά τίθενται σε ευρωψηφοδέλτιο. Υποψήφιοι είναι ο Κώστας Αρβανίτης (πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ – παραιτήθηκε μόλις ανακοινώθηκε δημόσια η υποψηφιότητά του), ο Στέλιος Κούλογλου, ο Δημήτρης Πλουμπίδης (υιός του Νίκου Πλουμπίδη), η Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου (κόρη του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου), η Μυρσίνη Λοΐζου (κόρη του Μάνου Λοΐζου), η Όλγα Νάσση (πρόεδρος της ελληνικής ομογένειας στην Ιταλία), ο Θεοδόσης Πελεγρίνης (πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρώην υφυπουργός Παιδείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α), η Ιωάννα Κοντούλη (πρώην στέλεχος των Οικολόγων – Πράσινων), ο Αφγανός Γιόνους Μουχαμέντι (πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων), η Φωτεινή Σκοπούλη (πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. και πρώην υφυπουργός  Υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου), η Μουσταφά Οφούκ (δικηγόρος και μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας) και ο Γιώργος Χρηστάκης (στέλεχος του αναπηρικού κινήματος).

Η υποψηφιότητα Χρηστάκη, είναι όμοια με εκείνη του Στέλιου Κυμπουρόπουλου (υποψήφιος Ευρωβουλευτής Ν.Δ.). Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θέτουν ως υποψήφιους, δύο άτομα με αναπηρία διεκδικώντας την ψήφο των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, δείχνοντας παράλληλα το άνοιγμα και προς μία κοινωνική ομάδα, που αν μη τι άλλο, στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν αντιμετωπίζεται, όπως θα έπρεπε και, πλέον, το ευκταίο είναι να εκπροσωπηθεί αυτή η ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Γενικότερα, οι υποψηφιότητες (έντεκα νέοι υποψήφιοι για το Ευρωκοινοβούλιο)  δείχνουν μία προσπάθεια από το κυβερνών κόμμα να δώσει μία εικόνα «αλλαγής» και ανοίγματος προς το χώρο του Κέντρου. Βέβαια, ακόμα δεν έχει βρεθεί το πρόσωπο, που θα ηγηθεί –ατύπως- του ευρωψηφοδελτίου, το οποίο πρόσωπο θα δώσει τη δυναμική, που χρειάζεται το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και θα συσπειρώσει την κομματική βάση. Έχει γίνει εισήγηση για την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, χωρίς, όμως, να έχει οριστικοποιηθεί.

Ενδιαφέρον έχουν τρεις, ακόμη, υποψηφιότητες, οι οποίες δεν έχουν, ναι μεν, ανακοινωθεί, αλλά θεωρούνται δεδομένες. Οι δύο υποψηφιότητες αφορούν αυτές, της Έλενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη, οι οποίοι στήριξαν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρόλο που τα κόμματα από τα οποία προέρχονται τάχθηκαν κατά. Το ζήτημα, που προκύπτει με αυτές τις υποψηφιότητες είναι το ασυμβίβαστο νυν βουλευτή και υποψήφιου Ευρωβουλευτή (νόμος κυβέρνησης Σαμαρά, 2014). Ωστόσο, δε φαίνεται να αποτελεί τροχοπέδη, καθώς η κυβέρνηση θα ψηφίσει τροπολογία, ώστε και υποψήφιοι να είναι και να μην χρειαστεί να παραιτηθούν από τώρα, καθώς η κυβέρνηση θα απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή (θα έχει 149 βουλευτές). Η τρίτη και πιο ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα είναι εκείνη του Πέτρου Κόκκαλη (νυν δημοτικού συμβούλου Πειραιά στο συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» του Γιάννη Μώραλη και του Βαγγέλη Μαρινάκη). Ναι μεν δεν έχει ανακοινωθεί από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά μόλις έγινε γνωστή η πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η δημοτική παράταξη του Πειραιά ζήτησε την παραίτησή του, -σε περίπτωση, που ίσχυαν τα δημοσιεύματα- και ο Πέτρος Κόκκαλης παραιτήθηκε. Εξάλλου, είναι γνωστή η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Βαγγέλη Μαρινάκη.

Οι νέοι υποψήφιοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τίθενται στη «μάχη» των Ευρωεκλογών για να προσπαθήσουν να αλλάξουν την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος και οι παλαιότεροι θα συμβάλλουν στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.