15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπίδομα ενοικίου 2019: Μήπως δικαιούσαι και εσύ;

Επίδομα ενοικίου 2019: Μήπως δικαιούσαι και εσύ;


Της Αθανασίας Γκοντέβα,

Το είπαν και τελικώς συμβαίνει, σε 260.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με όσα έχει ήδη δηλώσει η κ. Θεανώ Φωτίου, θα δοθεί το επίδομα ενοικίου αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και τον τρέχοντα.

Εντός ολίγων ημερών θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων, καθώς τον επόμενο μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη πληρωμή, η οποία θα ξεκινά από το ποσό των 70,00€ και θα φτάνει έως το ποσό των 210,00€, μηνιαίως. Το ποσό είναι απότοκο του νοικοκυριού εν συναρτήσει με τα μέλη του, και τα ανήλικα που ενδεχομένως το αποτελούν. Το επίδομα θα έχει σε ισχύ έως 12μήνες, με αφετηρία τη μέρα της αρχικής καταβολής, είναι αφορολόγητο και δεν κατάσχεται ή συμψηφίζεται ή επιδέχεται κράτηση.

Εάν με αυτήν την ανάγνωση επιθυμεί κάποιος να κάνει αίτηση τότε ας δει τα παρακάτω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  1. Το συνολικό εισόδημα ενός μονοπρόσωπου νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 7.000,00€. Υπάρχει προσαύξηση ύψους 3.500,00€ για κάθε μέλος του νοικοκυριού οπότε προκύπτουν τα εξής:
  • Νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη, 10.500,00€,
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 14.000,00€,
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 17.500,00€,
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με τρία και άνω ανήλικα, 21.000,00€.

Επισημαίνεται ότι τα ποσά της  μονογονεϊκής οικογένειας που αναφέρθηκαν, είναι ίδια με το νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία, τέσσερα, πέντε και άνω μέλη, αντίστοιχα με την σειρά που αναφέρθηκαν (1.2.,1.3.,1.4.). Τονίζεται ότι το συνολικό εισόδημα, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού δε δύναται να υπερβαίνει τις 21.000,00€.

  1. Ως προς τα περιουσιακά στοιχειά:
  • Η ακίνητη περιουσία για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό δε θα μπορεί να υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.00,00€, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, ενώ θα φθάνει έως το ποσό των 180.00,00€, με τις προσαυξήσεις να γίνονται κατά 15.000,00€.
  • Η κινητή περιουσία σχετικά με τα επιβατικά αυτοκίνητα, Ιδιωτικής ή Μικτής Χρήσης, καθώς και τα δίκυκλα του νοικοκυριού, να φθάνουν έως το ποσό των 6.000,00€, ενώ για τις συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών υπάρχει το όριο των 21.000,00€ το οποίο διαμορφώνεται βάσει του τύπου του νοικοκυριού και ακολουθεί τη λογική του εισοδηματικού κριτηρίου, η οποία αναφέρθηκε παραπάνω πιο αναλυτικά.

Αν λοιπόν κάποιος πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, δεν έχει πάρα να ετοιμαστεί και να αναμένει εντός ημερών να αιτηθεί. Η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου θα είναι παρόμοια με αυτής για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Συνεπώς, πέρα από τα τυπικά κριτήρια χρειάζεται κανείς τους κλειδάριθμους του TAXISnet, το μισθωτήριο και την συναίνεση από τα λοιπά μέρη του νοικοκυριού. Για τους αλλοδαπούς δικαιούχους προβλέπεται ότι θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα, αλλά και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 5 έτη.

Προσοχή, η αίτηση δε θα γίνεται δεκτή στις περιπτώσεις όπου:

  • Υπάρχουν δηλωμένες δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία άνω των 15.000,00€,
  • Υπάρχουν δηλωμένες δαπάνες σχετικά με σκάφη αναψυχής και αναφορικές διατάξεις που εμπίπτουν με τον φόρο πολυτελείας,
  • Υπάρχουν έξτρα δαπάνες στο νοικοκυριό, όπως είναι για παράδειγμα η οικιακή βοηθός.

Αδιαμφισβήτητο, συνοψίζοντας, αποτελεί το γεγονός ότι πολλά νοικοκυριά θα βοηθηθούν από το παρόν επίδομα. Ωστόσο, αυτό που μένει με επιφύλαξη είναι να δούμε ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει πράγματι σε ρυθμούς ανάπτυξης και μπορεί κατά επέκταση να στηρίζει τέτοιου είδους προγράμματα.


Αθανασία Γκοντέβα

Εξ Αμαρουσίου Αττικής ορμώμενη, 1996, απόφοιτη του Τμήματος: Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα: Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική. Αυτόν τον καιρό απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα. Αγαπά τον εθελοντισμό, και ενδιαφέρεται για την επικαιρότητα εξού και γράφει για το OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ