15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟι αφισοκολλητές του Γιάνη

Οι αφισοκολλητές του Γιάνη


Του Ραφαήλ – Νικόλαου Μπελενιώτη,

«Μέχρι και αφισοκολλητής θα γίνω για τον Γιάνη..» δήλωσε περιχαρής ο Κλέων Γρηγοριάδης σε ραδιοφωνικό σταθμό του news247.

Την προηγουμένη Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, παρουσιάστηκαν από τον Γ. Βαρουφάκη, οι  22 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος του, του νεοσύστατου ΜέΡΑ25,  του εκλογικού βραχίονα ουσιαστικά του κινήματος Democracy In Europe Movement (Diem25) στην Ελλάδα. Μεταξύ των οποίων φυσικά, ξεχωρίζει η εν ενεργεία Ευρωβουλευτής –πλέον υπό τη σκέπη του ΜέΡΑ-  Σοφία Σακοράφα αλλά και ο γνωστός έπειτα από το δημοψήφισμα του Ιουλίου το 2015, ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης.

Ο Κλέων, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25 και πιστός φίλος του Γιάνη ήταν από την αρχή παρών, πριν το Diem25 και μετέπειτα το ΜέΡΑ, αρχίσουν να στεριώνουν καταπώς στην Ελλάδα.

Γνωστός για πολλούς τηλεθεατές της Ελληνικής τηλεόρασης ως «Κύριος Μάνος» στην σειρά του MEGA “Κάτι τρέχει με τους δίπλα”, μνημονεύθηκε όμως για τον «τσαμπουκά» του πριν το δημοψήφισμα του 2015, με την Μαρία Σαράφογλου έπειτα από τη γνωστή πρόβλεψη της παρουσιάστριας ότι «Όλες οι κοινωνικές τάξεις τάσσονται με το ΝΑΙ». Αρχικά χαλαρός υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα φανατικός οπαδός του ΟΧΙ, από τις έδρες του πολιτισμού και των τεχνών.

Την υποψηφιότητα του για την Ευρωβουλή μέσα από τις τάξεις του ΜέΡΑ ανακοίνωσε το ίδιο βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης. Διάλεξε μια φράση στη συνέντευξη του news247 που αξίζει προσοχή, «μέχρι και αφισοκολλητής θα γίνω για τον Γιάνη, αν μου ζητηθεί».

Κάτι παλιές εποχές, η παραδοσιακή, ακόμα και η δημοκρατική αριστερά το είχε καμάρι και τιμή να «προπαγανδίζει» τις ιδέες και δράσεις, με την έννοια της συλλογικότητας και όχι του προσώπου ή των προσώπων – προσοχή μην μπερδεύετε τον πολιτικό πρωτογονισμό του πατερναλιστικού ΠΑΣΟΚ τ’ Ανδρέα,  με τον πολιτικό πολιτισμό της αριστερής ανανέωσης όπως μας τον δίδαξε ο Λεωνίδας Κύρκος. Σε μια άλλη αριστερά αναφέρομαι. Επίσης δεν θεωρούσε κατάντια  κ’ άχθο την αφισοκόλληση.

Θυμάμαι την γιαγιά μου να μου διηγείται ιστορίες αλλά και διηγήσεις παλαιοτέρων, για το πώς ολημερίς και ολονυχτίς η μεταπολιτευτική ελληνική αστυνομία κυνηγούσε ακόμα τους αφισοκολλητές της ΚΝΕ ή του ΚΚΕ εσωτερικού, ιδίως τους νέους «Ρηγάδες», αμούστακα παιδιά λυκείου ή και ακόμα και γυμνασίου, συνεπαρμένα από την μεταπολιτευτική δημοκρατική μέθη. Πως με μανία οι «μπασκίνες» έσκιζαν το «κομματικό υλικό», πως τσαλαπατούσαν τον «Οδηγητή» ή τον «Θούριο», πως σε ξυλοφόρτωναν καταμεσής της πλατείας. Μετά γύρναγες πίσω στην παρέα την κομματική (ΚΟΒΑ για τις παλιές καραβάνες) ανέφερες το περιστατικό στην καθοδήγα, και μπρος τα μάτια φίλων και συναγωνιστών, μα κυρίως των κοριτσιών (που το είχες κιόλας έγνοια), είχες ανυψωθεί. Γέμιζες ένα χαζό, ηλίθιο χαμόγελο. Είχε κάτι το τιμητικό εκείνα τα χρόνια να παλεύεις τίμια και με κόπο να διαδόσεις τις ιδέες σου, έστω και τις νεανικές, σε πείσμα όσων ήθελαν να φιμώσουν την ίδια την δημοκρατία, «και για έναν αριστερό νέο αντράκι δεκαεφτά χρονών δεν υπήρχε μεγαλύτερη τιμή..». Φυσικά εμείς σήμερα ζούμε το καρκίνωμα της αλόγιστης αφισοκόλλησης στα ΑΕΙ της χώρας, σε σημείο που να μιλάμε για φθορές δημόσιας περιουσίας…

Διάβασα παρακάτω την συνέχεια των δηλώσεων του κυρίου Κλέων. Μιλούσε για έναν «φασισμό» που είναι πανταχού παρών. Ο ίδιος τον τοποθετεί μάλλον στην Ε.Ε., στην Ν.Δ. στα κανάλια, παντού. Χαρακτήρισε ελαφρά την καρδία «φασίστες» τους εκλεγμένους από την Ελληνικό λαό βουλευτές της Ν.Δ., τους  Α. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «φέρονται… φασιστικά!» Απεναντίας δεν βρίσκει τον Π. Πολάκη, «ανέντιμο και απατεώνα» αλλά ίσως υπερβολικό στις δημόσιες εκφράσεις και εμφανίσεις του. Τον άνθρωπο δηλαδή που γεμάτος αυθάδεια και αγένεια, δήλωσε σε συνέδριο της ΚΕΔΕ πως όσο ασκούσε καθήκοντα δημάρχου Σφακιών, διατηρούσε παράνομα «διπλά ταμεία» στον Δήμο του, ώστε να έχει έσοδα. Ήταν και περήφανος για αυτό το ανδραγάθημα.

Το ίδιο το ΜέΡΑ25, κατεβαίνει γεμάτο ενθουσιασμό στις Ευρωεκλογές, με ένα μάλλον ασαφή πολιτικό και κυρίως ιδεολογικό στίγμα, αρνούμενο πεισματικά να τοποθετηθεί στην Ευρωπαϊκή Αριστερά. Την εγχώρια δημοκρατική αριστερά την έχει αποκλείσει εκ προοιμίου. Θα επιλέξει βέλη από την φαρέτρα του περονισμού, του αυριανισμού, του εθνολαϊκισμού και του διχασμού; Ίσως και του ΣΥΡΙΖΑ;  

Οψόμεθα.  Άλλοι άνθρωποι, άλλες εποχές.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.