20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΡύπανση στην οικία και «φασίνα»

Ρύπανση στην οικία και «φασίνα»


Της Στέλλας Γαβαλά,

Όταν μιλάμε για κύρια πηγή ρύπανσης προς το περιβάλλον, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι εργοστάσια και αυτοκίνητα, διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως τρύπα του όζοντος, όξινη βροχή και υπερθέρμανση του πλανήτη, και λίγο λιγότερο την γεωργία και τις πιο μικρές επιχειρήσεις. Πρόσφατα, όμως, έχουν γίνει αποκαλύψεις για τα βλαβερά περιβαλλοντικά αποτελέσματα που προκαλούν διάφορες οικιακές εργασίες, όπως το μαγείρεμα και το καθάρισμα του σπιτιού.

Έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρίνα Βανς αποκαλύπτουν ότι οι διάφορες δουλειές του νοικοκυριού προκαλούν αύξηση των επιπέδων των πτητικών ουσιών και μικροσωματιδίων μέσα στο σπίτι. Με την βοήθεια εξελιγμένων αισθητήρων και καμερών κατάφεραν να αναλύσουν την ποιότητα του αέρα σε ένα σπίτι για ένα μήνα. Σύμφωνα με την Βανς, αρκεί το φτιάξιμο ενός τοστ για να αυξηθούν τα επίπεδα των σωματιδίων πολύ παραπάνω από το αναμενόμενο. Αντίστοιχα, το ψήσιμο κρέατος και λαχανικών σε κουζίνα με αέριο υπολογίζεται η απελευθέρωση τόσο πολλών σωματιδίων, που προς στιγμήν ο αέρας γίνεται 13 φορές πιο επιβαρυμένος απ’ ότι στο κέντρο του Λονδίνου.

Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια εισέρχονται στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάφορες σωματικές και ψυχικές διαταραχές στον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, πολλά από τα αερολύματα που προέρχονται από προϊόντα όπως σαμπουάν, αρώματα, απορρυπαντικά και μπογιά, καθώς δραπετεύουν από τον κλειστό χώρο καταλήγουν στο περιβάλλον όπου συμβάλλουν στη ρύπανση όπως και τα αυτοκίνητα.

Τα σπίτια ποτέ δεν είχαν θεωρηθεί σοβαρή σημαντική πηγή ρύπανσης μέχρι αυτής της ολοκληρωμένης μελέτης. Σύμφωνα με συστάσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, το επίπεδο αυτών των σωματιδίων δεν πρέπει να ξεπερνά τα δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό αέρα, το ψήσιμο, όμως, ενός τοστ αυξάνει τα επίπεδα των σωματιδίων σε τριάντα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, για να μην αναφερθεί η πιο βαριά μαγειρική. Αυτά τα σωματίδια προέρχονται από την φλόγα του αερίου, τα ζωικά λίπη, την λίγδα του φούρνου, ακόμα και από το δέρμα και τα ρούχα αυτού που μαγειρεύει. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό το σπίτι να αερίζεται καλά. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος ή της γενικής καθαριότητας τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες θα πρέπει να είναι ανοιχτά, αφού μέχρι και το απλό βράσιμο νερού αυξάνει τα βλαβερά σωματίδια. Επιπλέον, η συχνή χρήση του απορροφητήρα και η προτίμηση της ηλεκτρικής κουζίνας που δεν έχει φλόγα είναι σημαντικά. Πρέπει πάντα να επιλέγεται στο φαγητό ο τρόπος μαγειρέματος που θα προκαλέσει τη λιγότερη βλάβη στο περιβάλλον και στους εαυτούς μας.

Πάντως, δεν είναι σίγουρο κατά πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι αυτή η αύξηση των σωματιδίων μέσα στην οικία, κυρίως, γιατί είναι προσωρινή. Παρόλο που η διάχυση των σωματιδίων την ώρα του μαγειρέματος είναι πολύ περισσότερη απ’ότι σε πολλές μολυσμένες πόλεις στον κόσμο, αυτή η εσωτερική ρύπανση διαρκεί περίπου μία ώρα. Από την άλλη, η εξωτερική ρύπανση του αέρα στις πόλεις είναι σχεδόν μόνιμη. Αυτό δεν παύει, όμως, να είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, καθώς ζούμε σε σπίτια και ασχολούμαστε καθημερινά με μαγείρεμα και καθαριότητα.

Στέλλα Γαβαλά

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, είναι απόφοιτη της Σχολής Μωραΐτη. Σπουδάζει Business Management στο Λονδίνο, όπου και μένει τα τελευταία χρόνια. Ευαισθητοποιημένη για περιβαλλοντικά ζητήματα, αρθρογραφεί σχετικά με αυτά στο Ελεύθερο του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ