15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρωεκλογές 2019Προεκλογικές ζυμώσεις στους ευρωσκεπτικιστές, «μάχη» για την Κομισιόν

Προεκλογικές ζυμώσεις στους ευρωσκεπτικιστές, «μάχη» για την Κομισιόν


Της Σπυριδούλας Βαλασιάδου,

Ο Luigi Di Maio, ηγέτης του κινήματος των 5 Αστέρων (“5Star Movement”) και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής ομάδας “ομοϊδεατών ανθρώπων” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν από τις επικείμενες εκλογές του Μαΐου. Στον πολιτικό αυτό συνασπισμό εντάσσονται οι εξής δυνάμεις: από τη Κροατία το Zivi Zid (Human Shield), το φιλανδικό Liike Nyt, το ελληνικό ΑΚΚΕΛ (Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας) και το πολωνικό ακροδεξιό Kukiz’15. Ο απώτερος στόχος του συνίσταται στο «να προσελκύσει κινήματα που δεν αισθάνονται μέρος των δεξιών εθνικιστικών κομμάτων ούτε των παραδοσιακών κομμάτων που είναι μέλη του Κοινοβουλίου για 20 χρόνια και είναι η αιτία των τρελών πολιτικών που οδήγησαν στον σημερινό κατακερματισμό της Ευρώπης». Ο Di Maio δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με μέλη του γαλλικού κινήματος «κίτρινα γιλέκα», ξεκαθαρίζοντας τη θέση του ότι δεν «επιθυμούμε να εισέλθουμε σε συμμαχία με το βίαιο τμήμα της οργάνωσης».

Η νέα ομαδοποίηση υπολείπεται του αριθμού των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και των χωρών που εκπροσωπούνται για να σχηματίσουν μια επίσημη ομάδα. Ωστόσο, ο Di Maio αποκάλυψε ότι δύο ακόμη κόμματα είναι κοντά στην ένταξη. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης στη Ρώμη, οι πολιτικοί παρουσίασαν ένα κοινό μανιφέστο για τη γεωργία, το κλίμα και τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έχουμε τις διαφορές μας αλλά η βασική αρχή που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της νέας ομάδας είναι η σύσταση μιας διαφορετικής Ευρώπης, ο κύριος στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Di Maio. «Αυτή η ομάδα θα ανατρέψει την κλίμακα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επειδή το ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και οι Σοσιαλιστές και Δημοκρατικοί δεν θα έχουν αρκετές ψήφους για να κυβερνήσουν μόνοι τους», πρόσθεσε. «Θέλουμε να τελειώσει η ΕΕ των γραφειοκρατών και της διαφθοράς». Επιπρόσθετα, ο αρχηγός του ΑΚΚΕΛ, Ευάγγελος Τσιομπανίδης, δήλωσε ότι η Ελλάδα «θα αναγκαστεί πάντα να ζητήσει χρηματοδότηση επειδή η χώρα δεν είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις δικές της ανάγκες σε τρόφιμα … η χώρα είναι ένα κατεχόμενο έθνος όπως κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα καταλαμβάνεται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η Ελλάδα έχει χάσει την κυριαρχία της, η διαφθορά της ΕΕ έχει απομακρύνει τη δημοκρατία από τους ανθρώπους» αποκωδικοποιώντας στις δηλώσεις του τη πολιτική «θέση» της ευρωπαϊκής ομάδας στην οποία εντάσσεται. Ανταποκρινόμενος σε ένα παρόμοιο επιχείρημα που έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα, ο Τσιομπανίδης δήλωσε: «Είμαστε υπέρ της ΕΕ αν και ακούγεται σαν να είμαστε Ευρωσκεπτικιστές αλλά αυτό συμβαίνει επειδή δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε την ΕΕ, θέλουμε απλά να αλλάξει.»

Να υπογραμμιστεί στο σημείο αυτό ότι οι ευρωσκεπτικιστές και οι εθνικιστές αν ήταν σε θέση να ενωθούν σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό κόμμα, θα γινόταν πιθανώς το δεύτερο μεγαλύτερο στο επόμενο Κοινοβούλιο μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, γεγονός καθόλα ανησυχητικό. Η σημερινή δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα, η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, πλήττεται από όλες τις πλευρές, όπως πχ το «Brexit».

Μια ματιά στη «σύνθεση»

Με την αποχώρηση 20 βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου., καθώς και τη γαλλική και ιταλική κεντροαριστερή εκλογική καταστροφή, το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) με 17 έδρες θα οριστεί ως το μεγαλύτερο εθνικό κόμμα στον όμιλο μετά το πέρας του Μαΐου.

Οι S&D καθώς και η ομάδα ΕΛΚ χαράσσουν επιτυχή πορεία για την εκλογή βουλευτών σε όλες τις χώρες της ΕΕ-27. Η αριστερή ομάδα GUE-NGL έχει το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ποσοστό 53%. Η ομάδα με το μεγαλύτερο κενό μεταξύ των φύλων είναι η ECR, όπου οι γυναίκες αποτελούν το 25% των 73 βουλευτών του ομίλου. Η σύνθεση των ομάδων θα συνεχίσει να αλλάζει σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Max Weber αναζητά πολιτικούς «αντιπάλους»

«Θέλω ανταγωνισμό και αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Weber. Ο Γερμανός είναι επί του παρόντος ο μόνος επίσημος υποψήφιος για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άλλα  ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα είτε δεν επέλεξαν τον υποψήφιο (στην περίπτωση του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών) είτε αρνούνται να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία ανάδειξης «Spitzenkandidat» για τη θέση (συμπεριλαμβανομένης της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στην Ευρώπη).

Φημολογείται πως ο Rutte θα τεθεί ως δυνητικός υποψήφιος για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή της Επιτροπής, αλλά έχει επανειλημμένα επιδιώξει να αρνηθεί οποιαδήποτε παρόμοια εικασία, λέγοντας ότι θέλει να τελειώσει τη θητεία του ως Ολλανδός πρωθυπουργός αρχικά. Ο κ. Weber επέκρινε τον Rutte, αλλά και τον πρόεδρο της Γαλλίας, κ. Emmanuel Macron, επειδή δεν υπέβαλε υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής. «Λυπάμαι, αλλά ποιο είναι το πρόβλημα;» αναρωτήθηκε ο Weber. «Ακόμα και ο Mark Rutte μπορεί να καταλάβει ότι η ισχυρότερη ομάδα έχει την ευκαιρία να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει … Έχω βαρεθεί εξηγώντας τις αρχές της δημοκρατίας κάθε φορά».

Το ΕΛΚ είναι από καιρό η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Politico, θα θέλουν και πάλι να γίνουν η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια. Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες, το ΕΛΚ θα προσπαθήσει να κερδίσει περισσότερο από το 25% της ψηφοφορίας σε επίπεδο ΕΕ. Εν τω μεταξύ, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ευρώπης – το ΕΛΚ και οι σοσιαλιστές – διαγράφεται σχεδόν με βεβαιότητα ότι θα κερδίσουν το 50% των ψήφων για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν οι άμεσες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1979, θέτοντας εμπόδια στις απαιτήσεις των δύο μερών στις υψηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υποψήφιος για το υψηλότερο ευρωπαϊκό πολιτικό αξίωμα ζήτησε από τους Macron και Rutte: «Παρακαλώ, πείτε μας, ποιος είναι ο υποψήφιος σας; Αυτή είναι η δημοκρατική διαφάνεια. Διαφορετικά, η Ευρώπη θα γίνει ξανά ένα μαύρο κουτί, με τη λήψη αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες». Ο κ. Weber υποστήριξε, επιπλέον, ότι οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ δεν θα ψηφίσουν για υποψήφιο πρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος δεν “εμφανίστηκε” πριν από την ψηφοφορία στην προεκλογική εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία λήγει στις 26 Μαΐου.

ALDE vs Spitzenkandidat

Ο εκπρόσωπος της ALDE, Didrik de Schaetzen, δήλωσε στο POLITICO ότι αντί να ψηφίσει για τους υποψηφίους σε ένα συνέδριο κόμματος στο Βερολίνο στις 9 Φεβρουαρίου, η απόφαση θα γίνει την 21η Μαρτίου, όταν ξεκινήσουν οι οκτώ φιλελεύθεροι πρωθυπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ηγέτες των κομμάτων και Ευρωπαίοι επίτροποι την καμπάνια του ομίλου στη συνηθισμένη τους συνάντηση πριν τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών. Ο επίσημος λόγος για την καθυστέρηση, δήλωσε ο κ. Schaetzen, είναι ότι οι πρωθυπουργοί θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία και οι υποψήφιοι στη λεγόμενη λίστα της ομάδας της Ευρώπης «αισθάνονται ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βγουν».

Σπυριδούλα Βαλασιάδου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μιλάει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα προσφέρει εθελοντική εργασία. Στόχος της; Η αέναη εξέλιξη της προσωπικότητάς της. Η συγγραφή άρθρων και ποιημάτων αποτελεί το πάθος της. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να γίνει μέλος της ομάδας του OffLine Post. Για να μοιράζεται τη γνώση και να συζητάει με τους αναγνώστες μας τα θέματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Από τις αρχές Απριλίου 2019 αποτελεί την αρχισυντάκτρια των διεθνών θεμάτων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.