14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρωεκλογές 2019Βέμπερ: το μέλλον της Κομισιόν;

Βέμπερ: το μέλλον της Κομισιόν;


Της Κατερίνας Κοντογιάννη,

Σε λιγότερο από 100 μέρες, για την ακρίβεια από τις 23 έως 26 Μαΐου 2019 αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τις εκλογές αυτές θα αναδειχθούν 705 -έναντι των 751 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της επικείμενης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου- ευρωβουλευτές που θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους από 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκλογές λαμβάνουν χώρα σε μία “τεταμένη” περίοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας του αναβρασμού που έχει προκληθεί από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστού και ως Brexit, τις αναταραχές στο εσωτερικό της Γαλλίας από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και άλλα πολλά. Για αυτό λοιπόν είναι επιθυμητή και εξαιρετικά αναγκαία η Προεδρία του Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΚΤ να “πέσουν” στα “κατάλληλα χέρια”.

Εξαιτίας αυτού, θα αναφερθούμε και στον υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι Γερμανός πολιτικός που διετέλεσε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2014. Υπήρξε Ευρωβουλευτής για τη Γερμανία από το 2004. Είναι μέλος της Χριστιανοκοινωνικής Ενώσεως Βαυαρίας -από όπου και κατάγεται-. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2018, ο Βέμπερ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στις 8 Νοεμβρίου 2018 εκλέχθηκε ως ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το αξίωμα αυτό, αφού εξασφάλισε 492 από τις 619 ψήφους των αντιπροσώπων του ΕΛΚ, έναντι του αντίπαλου του Αλεξάντερ Στούμπ, που εξασφάλισε 127 ψήφους ενώ, δύο ψήφοι ήταν άκυρες-σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το συνέδριο-.

Άμα και εφόσον το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμείνει πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως είναι πολύ πιθανό πως θα συμβεί – όπως δείχνει ανάλυση δημοσκοπήσεων από το πρακτορείο Reuters, καθώς το ΕΛΚ είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1999 και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το 2002, αφού κατέχει την πλειοψηφία των εθνικών αντιπροσώπων των Κρατών Μελών σε όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο της Ευρώπης- κατά τις επερχόμενες εκλογές, τότε ο Βέμπερ θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ποίες όμως είναι οι θέσεις και οι ιδέες του Μάνφρεντ Βέμπερ;

Όπως αναφέρει και ο ίδιος επίσημα στο site του, οι ιδέες του για μια καλύτερη Ευρώπη περιλαμβάνουν: Μία Ευρώπη, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες. Έτσι, αναφέρει την δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας για τους πολίτες, με νέες εμπορικές συμφωνίες, ενισχυμένη ενιαία αγορά και μια φιλόδοξη πολιτική συνοχής. Επιπρόσθετα, αναφέρει μια Ευρώπη η οποία προστατεύει, ζητάει, λοιπόν, επιπλέον 10.000 άτομα προσωπικό στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής (Frontex) στα σύνορα γύρω από την Ευρώπη, την συγχώνευση των υπαρχουσών βάσεων δεδομένων της κάθε χώρας για μία “ενωμένη” προσπάθεια ενάντια στους εγκληματίες, καθώς και την απέλαση των λαθρομεταναστών, ο Βέμπερ επίσης, στηρίζει την δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού έως το 2030. Συμπληρωματικά, αναφέρει μια Ευρώπη η οποία “εμμένει” στην ταυτότητά της, δηλαδή πέρα από τις εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες, η Ευρώπη είναι μία ένωση άξιων. Αυτές οι αξίες είναι άξιες προφύλαξης και υπεράσπισης και για αυτό, όπως τονίζει, δε μπορεί να γίνει η Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Εάν οι πολίτες της ΕΕ εκλέξουν το ΕΛΚ και εμένα, θα ταχθούμε υπέρ της λήξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και υπέρ της μετάβασης σε διαπραγματεύσεις για μία εταιρική σχέση».

Συνεχίζοντας, η καλύτερη Ευρώπη στα μάτια του Βέμπερ δίνει κίνητρα στους νέους μέσω του νέου και καλύτερου Erasmus+ και της δωρεάν παροχής εισιτηρίων interrail σε κάθε δεκαοχτάχρονο για την εξερεύνηση της Ευρώπης. Όχι μόνο αυτά, αλλά αναφέρεται και σε επενδύσεις στην καινοτομία, την ανάπτυξη υποδομών, ηλεκτρονικών και μη, καθώς και ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο την εύρεση θεραπείας σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και το alzheimer. Τέλος, τονίζει, την ανάγκη για δημοκρατία, διαφάνεια με ένα πιο δυνατό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δυνατά μεμονωμένα εθνικά κοινοβούλια, μια Κομισιόν που θα μπορούν να στηριχτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες, καθώς και κανόνες δικαίου που θα είναι σεβαστοί από όλους. Αυτό συνδέεται άρρηκτα με τις δηλώσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο που τονίζει πως θα μείνει προσηλωμένος στις αρχές της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ενώ, αναφερόμενος στον Ούγγρο πρωθυπουργό που έχει επικριθεί πλείστες φορές για την παραβίαση αυτών των αρχών, ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση, καμία ειδική μεταχείριση μόνον επειδή αυτός είναι μέλος του ΕΛΚ».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Βέμπερ ήδη από τις πρώτες μέρες της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του, «Στηρίζω την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ» δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Επιπλέον, ο κ. Βέμπερ πριν λίγες μέρες βρέθηκε και στην χώρα μας στα πλαίσια μίας συνεδρίασης του προεδρείου του ΕΛΚ. Μίλησε με θερμά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρος για επικράτηση της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές, ενώ, δε δίστασε να κατηγορήσει την κυβέρνηση Τσίπρα πως δεν κράτησε τις υποσχέσεις της, ενώ τόνισε πως το πεδίο των συζητήσεων για το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση η Ευρώπη, όσον αφορά την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων όπως ζητά η ΝΔ, θα άνοιγε μόνο εάν επρόκειτο για άλλη κυβέρνηση, μελλοντικά.

Εν κατακλείδι, με τις ευρωεκλογές στον ορίζοντα είναι σχεδόν σίγουρο πως στις κάλπες θα συγκρουστούν δυο οπτικές για το αύριο της Ευρώπης, με την δεξιά να έχει έναν μετριοπαθή υποψήφιο που όπως σημειώνει το Bloomberg «Είναι ισχυρός κι έχει γνώση του ευρωκοινοβουλίου εκ των έσω», υπογραμμίζοντας: «Ο Βέμπερ θα μπορούσε να γίνει ο ‘γεφυροποιός’ με την επαναστατημένη περιφέρεια της Ευρώπης: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, του οποίου το κόμμα είναι μέλος του ΕΛΚ, τον θεωρεί ως έναν άνετο συνομιλητή».

Κατερίνα Κοντογιάννη

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.