19.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

19η Ιανουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1736: Γεννιέται στο Γκρίνοκ της Σκωτίας ο Τζέιμς Βατ, Σκωτσέζος μηχανικός και εφευρέτης. Ασχολήθηκε από μικρός με τα μαθηματικά και τη μηχανική και έμεινε γνωστός για την κατασκευή της βελτωμένης ατμομηχανής του Τόμας Νιούκομεν, η οποία και επέτρεψε την έλευση της Βιομηχανικής Επανάστασης. Εφηύρε, επίσης, τον πιεστικό κοχλία και τα υδραργυρικά νανόμετρα. Προς τιμήν της επιστημονικής προσφοράς του, η μονάδα μέτρησης της ισχύος του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων, πήρε το όνομά του. Απεβίωσε τον Αύγουστο του 1819 στο Χίθφιλντ Χολ του Μπέρμινγχαμ.


1807: Γεννιέται στο Στράτοφορντ Χολ της Βιρτζίνια ο Ρόμπερτ Έντουαρντ Λι, Αμερικανός στρατιωτικός. Υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό, έχοντας αποφοιτήσει με υψηλό βαθμό από την Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ και πήρε μέρος στον πόλεμο ΗΠΑ-Μεξικού (1846-1848). Κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο υπήρξε ο ανώτατος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των Συνομόσπονδων Πολιτειών, σημειώνοντας αρκετές σημαντικές νίκες εναντίον των συνήθως ισχυρότερων αριθμητικά Βορείων, ηττήθηκε, ωστόσο, από προσωπικό του λάθος στην κρισιμότερη για την έκβαση του πολέμου, μάχη του Γκέτισμπεργκ, τον Ιούλιο του 1863 και δύο χρόνια αργότερα παραδόθηκε στις δυνάμεις της Ένωσης. Απεβίωσε το 1870 στο Λέξινγκτον, όντας αγαπητός και σεβαστός από την πλειονότητα των Αμερικανών, παρά την ενεργή συμμετοχή του υπέρ των Νοτίων στον Εμφύλιο.


1809: Γεννιέται στη Βοστόνη ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και στη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ και υπήρξε ένας εκ των κυριότερων εκπροσώπων του αμερικανικού ρομαντισμού, επηρεάζοντας αισθητά τον λογοτεχνικό χώρο με τις ιστορίες φαντασίας και τρόμου που έγραφε. Έζησε μία ταραχώδη οικογενειακή και οικονομική ζωή και απεβίωσε στη Βαλτιμόρη στις 7 Οκτωβρίου του 1849, έπειτα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας, ενώ τα αίτια του θανάτου του δεν εξακριβώθηκαν ποτέ.


1947: Βυθίζεται το ατμόπλοιο «Χειμμάρα». Λαμβάνει χώρα το πιο θανατηφόρο ναυτικό δυστύχημα στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Το επιβατηγό πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Πειραιάς και ενώ βρισκόταν στον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο, προσέκρουσε λόγω πυκνής ομίχλης σε βραχονησίδες. Ο έλεγχος της κατάστασης χάθηκε από το πλήρωμα και ακολούθησε άτακτη εγκατάλειψη του σκάφους από τους επιβαίνοντες. Από τους 544 επιβάτες και τους 86 άντρες του πληρώματος, τις ζωές τους έχασαν τουλάχιστον 383 και το πλοίο έμεινε γνωστό ως ο ελληνικός Τιτανικός.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ