16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα«Φιάσκο» χωρισμός που ευνοεί και τους δύο

«Φιάσκο» χωρισμός που ευνοεί και τους δύο


Της Γιώτα Κοσκινά,

Σε ένα μεγάλο θίασο έχει εξελιχθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αφορμή το «αναπάντεχο» τους «διαζύγιο». Συγκεκριμένα, ο τέως -πλέον- Υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων τη Κυριακή το μεσημέρι ανακοίνωσε επίσημα την παραίτησή του από τη κυβέρνηση (ως Υπουργός), ωστόσο άφησε τη κοινοβουλευτική του ομάδα να αποφασίσει (ο καθένας τους ξεχωριστά) αν θα στηρίξει τη Κυβέρνηση –δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ-.

Για να πιάσουμε την άκρη του νήματος όμως από την αρχή, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πάνος Καμμένος –προερχόμενος από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας- δημιούργησε το κόμμα των ΑΝΕΛ το Φεβρουάριο του 2012. Εισήλθε για πρώτη φορά στις διπλές εκλογές του ίδιου έτους, ενώ σε εκείνες του Σεπτεμβρίου του 2015 κατάφερε να μπει στο Κοινοβούλιο λαμβάνοντας ένα ποσοστό της τάξης του 3,69% και 10 έδρες συνολικά. Κάπως έτσι ο κ. Πάνος Καμμένος συνεργάζεται με τον κ. Αλέξη Τσίπρα -και το κόμμα του- και γίνεται ο έτερος στη κυβέρνηση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Από τότε έως σήμερα υπήρξαν κάποιες ανεξαρτητοποιήσεις μελών της αριθμώντας πλέον τους εφτά βουλευτές η κοινοβουλευτική ομάδα.

Όλα φαίνονταν καλά μέχρι το Γενάρη του 2018, όπου έρχεται στο προσκήνιο η απόφαση για την ονομασία των Σκοπίων. Εκεί άρχισαν να φαίνονται και οι πρώτοι τριγμοί στις σχέσεις των δύο εταίρων της κυβέρνησης. Για τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ήταν κόκκινη γραμμή αυτό το θέμα –όπως είχε αναφέρει ο ίδιος-. Ωστόσο, ενώ ο ίδιος είχε την ευκαιρία να αποτρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών ψηφίζοντας θετικά στη πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο με αφορμή αυτό το θέμα, αντ’ αυτού προτίμησε να υποστηρίξει ότι δεν ήταν αναγκαίο να το πράξει καθώς ήταν σίγουρος πως δεν θα περνούσε η συμφωνία από το λαό και το Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Μόνο που και σε αυτό έκανε λάθος ο κ. Καμμένος και η συμφωνία κυρώθηκε από το Σκοπιανό Κοινοβούλιο και τώρα ήρθε η σειρά της Ελλάδας να πράξει το ίδιο.

Το μόνο λοιπόν που του έμελε να πράξει ήταν να παραιτηθεί για να μην υπογράψει ο ίδιος και το κόμμα του αυτή τη συμφωνία – που όπως ισχυριζόταν μέχρι πρότινος, δεν ήθελε.- Παραιτήθηκε, λοιπόν στις 13 Ιανουαρίου αλλά μόνον εκείνος όπως προείπα, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο παρακαταθήκη τέσσερις βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας στο ΣΥΡΙΖΑ. Την κ. Κουντουρά, τον κ. Κόκκαλη, τον κ. Παπαχριστόπουλο και τον κ. Ζουράρι. Τους δύο τελευταίους δε, ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ.Καμμένος ότι δεν θα τους διαγράψει από τη κοινοβουλευτική του ομάδα ακόμα και αν ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και αυτό γιατί δεν θα υφίσταται κοινοβουλευτική ομάδα με λιγότερα από πέντε μέλη.

Χθες το πρωί διέγραψε επίσημα την Υπουργό Τουρισμού και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς ανακοίνωσαν πως θα προβούν σε στήριξη της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ενώ, δεν παρέλειψε χθες το βράδυ να αναφερθεί απαξιωτικά για τους δύο παραπάνω βουλευτές και τις επιλογές τους σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Μάρα Ζαχαρέα.

Τι γίνεται όμως με τη συμφωνία των Πρεσπών μετά την παραίτηση του Π.Καμμένο;

Η απάντηση σχετικά εύκολη να δοθεί, καθότι είναι καθαρή μαθηματική η σκοπιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται αυτή τη στιγμή από 145 βουλευτές, αν προσθέσουμε σε αυτούς τους τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι όπως ισχυρίσθηκαν θα ολοκληρώσουν το έργο τους σε αυτή τη κυβέρνηση και τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές κ. Παπακώστα και κ. Δανέλλη, τότε φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι οι 151 βουλευτές. Αριθμός ικανός τόσο για να λάβει αύριο βράδυ τη ψήφο εμπιστοσύνης που θέλει η κυβέρνηση όσο και για να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Καταλαβαίνουμε, εύλογα λοιπόν, ότι το κόμμα των ΑΝΕΛ έφυγε από τη συγκυβέρνηση, αλλά  η –μισή σχεδόν- κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος έμεινε. Στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχαν μείνει πριν την προσχώρηση στην ΚΟ του -προερχόμενου από την Ένωση Κεντρώων- βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Αριστείδη Φωκά, πέντε βουλευτές, ο κ. Καμμένος, ο κ. Ζουράρις και ο κ. Παπαχριστόπουλος, η κ. Κόλλια και ο κ. Κατσίκης, ενώ πλέον βρίσκεται σε συζητήσεις για να μπει στη κοινοβουλευτική του ομάδα και να πάρει επιπλέον ανάσα, με τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Λαζαρίδη –προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ-.  Σήμερα το πρωί ο κ. Καμμένος καλωσόρισε  στο κόμμα του τον ανεξάρτητο βουλευτή Αριστείδη Φωκά, αυξάνοντας τη κοινοβουλευτική του ομάδα σε έξι άτομα και επισήμως.

Με αυτό το πολιτικό τέχνασμα ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να λάβει τη ψήφο εμπιστοσύνης και πολύ περισσότερο να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Καμμένος ως κεφαλή του κόμματος του, αφού παραιτήθηκε για να φανεί πιστός στις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει, εξυπηρέτησε τον -μέχρι πρότινος- κυβερνητικό του εταίρο δίνοντάς του τέσσερις βουλευτές –όσοι ακριβώς του έλειπαν- για να μπορέσει να υλοποιήσει το κυβερνητικό του έργο από εδώ και πέρα. Και φυσικά για να μην χάσει τη κοινοβουλευτική του ομάδα μέσα στη Βουλή, φρόντισε να μη διαγραφούν όλοι.

Συνεπώς η συγκυβέρνηση καλά κρατεί, πολύ θόρυβος για το τίποτα…

Η συνέχεια επί της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης στη (συγ)κυβέρνηση.

Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.