22.2 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

13η Ιανουαρίου


Του Παντελή Ζηβόντση,

1822: Η A’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνει τη γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων. Καθιερώθηκε το κυανό και το λευκό ως χρώματα της σημαίας και ανατέθηκε στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει τη μορφή της. Απορρίφθηκε το κόκκινο και το πράσινο ως χρώματα  που συνδέονταν με την ισλαμική Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η πρώτη Ελληνική σημαία με τη σημερινή της μορφή (κυανό φόντο και λευκός σταυρός) σχεδιάστηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε το 1807 στη Μονή Ευαγγελιστρίας στη Σκιάθο.


1847: Υπογράφεται Η Συνθήκη του Καουένγκα που δίνει τέλος στον αμερικανομεξικανικό πόλεμο στην Καλιφόρνια. Οι ΗΠΑ θα κερδίσει τα εδάφη, που στην συνέχεια, θα γινόταν η Αριζόνα, Καλιφόρνια, Νέο Μεξικό, Νεβάδα, Γιούτα, Κολοράντο και Ουαϊόμινγκ. Το Μεξικό δέχτηκε 15 εκατομμύρια δολάρια και εγκατέλειψε κάθε διεκδίκηση του στο Τέξας.


1859: Γεννιέται στην Πάτρα μία από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού, ο Κωστής Παλαμάς. Ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας Αθηναϊκής Σχολής».  Στο ποιητικό του έργο, που ξεπερνά τις είκοσι συλλογές, κυριαρχεί η Ελλάδα ως ιδανικό και αντικείμενο αγάπης, η πορεία του ελληνικού έθνους μέσα στους αιώνες, η προσπάθεια δημιουργικής αφομοίωσης του αρχαιοελληνικού πνεύματος και της λαϊκής παράδοσης και το πνεύμα της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού. Θεωρείται, ύστερα από τον Διονύσιο Σολωμό, ο δεύτερος εθνικός μας ποιητής.


1977: Γεννιέται στο Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου ο ηθοποιός Ορλάντο Μπλουμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και δυσλεκτικός, ενθαρρύνθηκε από τη μητέρα του να αρχίσει μαθήματα ηθοποιίας. Ο Μπλουμ άρχισε την επαγγελματική του πορεία συμμετέχοντας στις σειρές ”Casualty” και ”Midsomer Murders” αλλά και στην ταινία ”Wilde”, η οποία αποτέλεσε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Πήρε τον πρώτο του μεγάλο ρόλο ως το ξωτικό “Legolas” στην υπερπαραγωγή ”Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”. Η εμπορική επιτυχία της τριλογίας, μετέτρεψε τον Μπλουμ από έναν άγνωστο ηθοποιό σε διασημότητα διεθνούς βεληνεκούς. Η κινηματογραφική του καριέρα συνεχίστηκε με τη συμμετοχή του στην ταινία ”Τροία” υποδυόμενος τον πρίγκιπα της Τροίας, Πάρη και στην τριλογία ”Οι Πειρατές της Καραϊβικής”. Το 2009 ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNICEF.

 

Παντελής Ζηβόντσης

Γεννημένος στην πόλη των τεχνών, την Φλώρινα, το 1998. Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. (Μ.Β.Ε, ΠΠΣΚ, M.U.N). Έχει αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου προώθησης στο OffLine Post.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ