23.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

3η Ιανουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

106 π.Χ.: Γεννιέται στο Αρπίνο του Λατίου ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρωνας, Ρωμαίος ρήτορας, δικηγόρος, φιλόσοφος και πολιτικός. Υπηρέτησε τη Ρώμη ως ταμίας στη δυτική Σικελία το 75 π.Χ., ως Αγορανόμος το 69 π.Χ., ως Πραίτορας το 66 π.Χ, ως Ύπατος το 63 π.Χ. και ως Έπαρχος της Κικιλίας από το 50 π.Χ. έως το 51 π.Χ.  Υπήρξε δεινός ομιλητής και πετυχημένος δικηγόρος και κατάφερε να ξεσκεπάσει τη Δεύτερη Συνωμοσία του Κατιλίνα κατά το έτος που κατείχε το αξίωμα του Υπάτου. Στην πολιτική του δράση κατά το δεύτερο μισό του 1ου π.Χ. αιώνα, καιρό ταραχών και εμφυλίων πολέμων για τη Ρώμη, περιλαμβάνεται η υποστήριξή του προς το παλιό ρεπουμπλικανικό πολίτευμα. Ο Κικέρωνας εναντιώθηκε στον Καίσαρα και αργότερα στον Μάρκο Αντώνιο, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί στις προγραφές της Δεύτερης Τριανδρίας και να εκτελεστεί ως εκ τούτου κατά την προσπάθειά του να διαφύγει από την Ιταλία το 43 π.Χ. Η φιλολογική του παρακαταθήκη υπήρξε αναπόσπαστο και μεγάλης σημασίας κομμάτι της Αναγέννησης.


1850: Υπόθεση Πατσίφικο: Ο ναύαρχος Γουίλιαμ Πάρκερ διατάζεται να επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στα τότε κυριότερα ελληνικά λιμάνια, ως αντίποινα στην άρνηση εκ μέρους του Βασιλείου της Ελλάδας να καταβάλει στον Πατσίφικο το ποσό των 888.736 δραχμών και 57 λεπτών, το οποίο αξίωνε ως αποζημίωση για τις ζημιές που είχε προκαλέσει στην οικία του ένας όχλος τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Ο βρετανικός ναυτικός αποκλεισμός είχε σημαντικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία, ενώ η πρωτεύουσα, Αθήνα, αντιμετώπισε προβλήματα επισιτισμού λόγω του αποκλεισμού του Πειραιά. Ο αποκλεισμός συσπείρωσε τον ελληνικό λαό και μετά και από παρέμβαση της Γαλλίας και της Ρωσίας ήρθη στις 15 Απριλίου του 1850.


1892: Γεννιέται Μπλουμφοντέιν του Ελευθέρου Κράτους της Οράγγης ο Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν, Άγγλος συγγραφέας, φιλόλογος, ποιητής και ακαδημαϊκός. Δίδαξε αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έγινε παγκοσμίως γνωστός για τα έργα υψηλής φαντασίας του, με πιο γνωστά εκείνα που αναφέρονται στον φανταστικό κόσμο της Άρντα, που περιλαμβάνει τη Μέση Γη (Χόμπιτ, Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, Σιλμαρίλλιον). Το 1972 χρίστηκε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Απεβίωσε το 1973.


1969: Γεννιέται στο Χιρθ ο Μιχαέλ Σουμάχερ, Γερμανός πρώην οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων της Φόρμουλα 1.  Όντας ακόμα σε νεαρή ηλικία, οδηγούσε καρτ και κατέκτησε τρεις φορές το σχετικό γερμανικό πρωτάθλημα και μία το ευρωπαϊκό. Ως οδηγός που αγωνίστηκε στη Φόρμουλα 1, φόρεσε τα χρώματα των ομάδων Τζόρνταν Γκαν Πρι, Μπένετον, Φερράρι και Μερσέντες. Κατέκτησε επτά πρωταθλήματα, πέντε εκ των οποίων συνεχόμενα (2000-2004), αριθμός που τον κατατάσσει νούμερο ένα στη λίστα κατόχων του τίτλου. Κατά γενική ομολογία, είναι ο πιο επιτυχημένος οδηγός στην ιστορία του αθλήματος. Αποσύρθηκε το 2012.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ