23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

31η Δεκεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1600: Ιδρύεται η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, συμμετοχική εταιρεία που ιδρύθηκε για να δραστηριοποιηθεί στο εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, τόσο με την ινδική Αυτοκρατορία των Μουγκάλ και τις Ανατολικές Ινδίες, όσο και, αργότερα, με την Κίνα των Τσινγκ. Η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών ξεπέρασε σε κέρδη τις αντίστοιχες εταιρείες της Ολλανδίας και της Γαλλίας και έφτασε σε σημείο να ελέγχει περίπου το μισό παγκόσμιο εμπόριο βασικών αγαθών όπως το μετάξι, το βαμβάκι, τα μπαχαρικά το τσάι και το όπιο. Στις αρχές του 19ου αιώνα είχε αναδειχθεί σε επικυρίαρχο δύναμη μεγάλων περιοχών της Ινδίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας για λογαριασμό του Βρετανικού Στέμματος, επιβάλλοντας τη βρετανική εξουσία με τον μισθοφορικό της στρατό που έφτασε να αριθμεί μέχρι και 260.000 στρατιώτες, αριθμός διπλάσιος από αυτόν του τακτικού Βρετανικού Στρατού. Διαλύθηκε στις 1 Ιουνίου του 1874.


1937: Γεννιέται στο Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας ο Φίλιπ Άντονι Χόπκινς, Ουαλός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης. Φοίτησε στο Ουαλικό Κολλέγιο Μουσικής και Δράματος στο Κάρντιφ, καθώς και στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης. Υπήρξε στέλεχος του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου και αργότερα μεταπήδησε στον κινηματογράφο, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες, με πιο γνωστή το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του ως Χάνιμπαλ Λέκτερ στη Σιωπή των Αμνών (1991). Το 1987 χρίστηκε Σερ και το 2008 έγινε μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.


1946: Γεννιέται στη Γλασκόβη ο Αλεξάντερ Τσάπμαν Φέργκιουσον, Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής και προπονητής. Ο Φέργκιουσον αγωνίστηκε αρχικά ως επιθετικός σε διάφορες ομάδες της Σκωτίας, ενώ προπόνησε και δύο ακόμα. Το πρώτο άλμα στην καριέρα του ήταν η μεγάλη επιτυχία που έκανε ως προπονητής της Αμπερντίν, ενώ βρέθηκε στο τιμόνι και της εθνικής ομάδας της Σκωτίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Το 1986 ανέλαβε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου παρέμεινε μέχρι το 2013. Στο διάστημα αυτό απογείωσε τον σύλλογο κατακτώντας 38 τίτλους. Οι επιδόσεις του συλλόγου κατέστησαν, κατά γενική ομολογία, τον Φέργκιουσον έναν εκ των καλύτερων και πιο πετυχημένων προπονητών στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το 1999 χρίστηκε Σερ για τις υπηρεσίες του προς το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ