17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρωεκλογές 2019Ευρωπαϊκές εκλογές: καθορίζοντας το μέλλον της Ευρώπης και της ζωής μας (Μέρος...

Ευρωπαϊκές εκλογές: καθορίζοντας το μέλλον της Ευρώπης και της ζωής μας (Μέρος Β’)


Της Σπυριδούλα Βαλασιάδου,

«Now is the time for change» αποτελεί το πολιτικό σύνθημα του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος, European Greens, το οποίο σηματοδοτεί το έργο τους για την ανοικοδόμηση μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης «ευθυνών». Απώτερος στόχος του η πραγμάτωση του Ευρωπαϊκού ονείρου, όπως το οραματίζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες με γνώμονα την προώθηση της πράσινης οικονομίας, της προάσπισης της δημοκρατίας, καθώς και της καταπολέμησης του ρατσισμού.

Οι εκλογικές επιτυχίες των εθνικών κομμάτων που εντάσσονται στους «European Greens» (π.χ. Βαυαρία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο) καθιστούν έκδηλη τη τάση επιλογής «αριστερών» πολιτικών ομάδων. Μία τάση, η οποία πιθανόν να απορρέει από την έντονη επιθυμία των Ευρωπαίων πολιτών να αναχθούν στο πολιτικό προσκήνιο διαφορετικές από τις ήδη υπάρχουσες ομάδες. Ωστόσο, ο Reinhard Bütikofer, εκπρόσωπος του EPG, στο EURACTIV.com σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ισχυρίστηκε ότι «η άνοδος των Πρασίνων δεν πρέπει να συγχέεται με την μετατόπιση της πλειοψηφίας στο αριστερό πολιτικό φάσμα. Εν αντιθέσει, καθιστά παρωχημένο το παραδοσιακό πολιτικό χάσμα αριστεράς – δεξιάς». Υπογράμμισε επιπρόσθετα, ότι τα εκλογικά αυτά αποτελέσματα αντανακλούν την ενεργή δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι υποψήφιοι των εθνικών κομμάτων σε αυτές τις περιοχές. Δραστηριότητα που μαρτυρά την προσπάθειά τους να μετατρέψουν την εικόνα των «ριζοσπαστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης» σε κόμματα «αξιοπιστίας και σταθερότητας».

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι μολονότι θέτουν ως ζήτημα υψίστης σημασίας στη πολιτική τους ατζέντα περιβαλλοντικά ζητήματα – στη βάση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης-, προάγουν και προασπίζονται σθεναρά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα τα οποία ταλανίζουν την ευρωπαϊκή «κοινωνία». «I don’t know of any Green party in Europe that only focuses on environmental issues, the political programmes always combine different issues and values. And this can be seen in countries such as Slovenia, Bulgaria, Slovakia or Poland», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Reinhard Bütikofer.

Ως υποψήφιοι («spitzenkandidaten») για το ανώτατο ευρωπαϊκό πολιτικό αξίωμα- Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ετέθησαν οι ακόλουθοι ευρωβουλευτές: ο Ska Keller (German Greens Bündnis 90/Die Grünen) και ο Bas Eickhout (Dutch Greens GroenLinks). Ο Bas Eickhout διατελεί το βουλευτικό αξίωμα στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Ska Keller συνιστά το νυν συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αμφότεροι τοποθετήθηκαν για το επικείμενο έργο των Πρασίνων ως προς την οικοδόμηση της «Πράσινης» Ευρώπης, εφιστώντας την προσοχή στο φαινόμενο του «multinationalism», καθώς αξιολογούν ότι δύναται να αποτελέσει αποσταθεροποιητικό παράγοντα στο έργο τους, αλλά και στη συνολική προσπάθεια καλλιέργειας ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ο Ska Keller, λόγου χάρη δήλωσε ότι «Europe is under attack from far-right parties, some in government, who want to go back to nationalism and curb civil liberties and democracy». Συνάμα, στην ίδια πολιτική ρητορική κινήθηκε και ο συνυποψήφιός του, Bas Eickhout: «For too long, Europe has been in the grip of multinationals that seek profit, growth and competition above all else. This has been at the expense of a social Europe, one that invests in people and welcomes everyone’s participation. It’s time for change, time for a Europe where everyone counts. A Europe that cares for people, not multinationals».

Τοποθετώντας τους Ευρωπαίους πολίτες στον πυρήνα της πολιτικής τους δράσης, οι υποστηρικτές –πλέον- της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ενστερνίζονται την ευρωπαϊκή ταυτότητα και προασπίζονται το κοινοτικό συμφέρον, διακείμενοι αρνητικά ακόμα και για το βρετανικό δημοψήφισμα που όρισε το Brexit,. Χαρακτηρίζονται ως προάγγελοι της προοδευτικής αλλαγής, ευνοώντας την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία. Μία πολιτική αλλαγής και ελπίδας, η οποία πρέπει επίσης να αντιμετωπίζει το ζήτημα της ασφάλειας και να αποσκοπεί στην απόκτηση της εμπιστοσύνης του λαού («TOWARDS 2019: Let us move Europe!»).

Σπυριδούλα Βαλασιάδου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μιλάει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα προσφέρει εθελοντική εργασία. Στόχος της; Η αέναη εξέλιξη της προσωπικότητάς της. Η συγγραφή άρθρων και ποιημάτων αποτελεί το πάθος της. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να γίνει μέλος της ομάδας του OffLine Post. Για να μοιράζεται τη γνώση και να συζητάει με τους αναγνώστες μας τα θέματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Από τις αρχές Απριλίου 2019 αποτελεί την αρχισυντάκτρια των διεθνών θεμάτων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.