18 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

10η Δεκεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1893: Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Χαρίλαος Τρικούπης, εκφωνεί την περίφημη φράση «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», αναφερόμενος στη δεινή οικονομική κατάσταση την οποία αντιμετώπιζε το ελληνικό κράτος και την αδυναμία του να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος του. Η Ελλάδα είχε πτωχεύσει και έμελλε να της επιβληθεί Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος. Η φράση χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά από τους πολιτικούς του αντιπάλους και παρουσιάστηκε ως η επίσημη ανακοίνωση της πτώχευσης της χώρας. Στην πραγματικότητα, όμως, τα πρακτικά της Βουλής δεν την αναφέρουν πουθενά. Ο Τρικούπης τη χρησιμοποίησε εν τη ρύμη του λόγου, αναφερόμενος σε ενδεχόμενες συζητήσεις με τους δανειστές της χώρας, στις οποίες θα έπρεπε να τους ανακοινώσει την πτώχευση της χώρας.


1898: Υπογράφεται η Συνθήκη των Παρισίων, με την οποία τερματίζεται ο Ισπανο-αμερικανικός Πόλεμος του 1898. Η συνθήκη αυτή σήμανε το τέλος της Ισπανικής Αυτοκρατορίας και την αρχή της ακμής των ΗΠΑ. Με την ήττα της, η Ισπανία αναγκάστηκε να απωλέσει σχεδόν όλα τα υπερπόντια εδάφη της, εξαιρουμένων κάποιων εδαφών επί της αφρικανικής ηπείρου. Παραιτήθηκε από τα δικαιώματά της επί της Κούβας και επί των κτήσεών της στις δυτικές Ινδίες, παρέδωσε στις ΗΠΑ τη νήσο Γκουάμ, καθώς και τις Φιλιππίνες, έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι ΗΠΑ απέκτησαν νέα οικονομική και γεωστρατηγική δυναμική και θα γίνονταν σύντομα μία νέα παγκόσμια δύναμη.



1963: Ο βασιλιάς της Σουηδίας Γουσταύος, απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Έλληνα διπλωμάτη και ποιητή, Γεώργιο Σεφέρη. Ο Σεφέρης υπήρξε στο παρελθόν υποψήφιος για το βραβείο δύο φορές, το 1955 και το 1961. Η Τρίτη φορά ήταν και η τυχερή του. Η Σουηδική Ακαδημία του το απένειμε «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό ιδεώδες». Το έργο του ποιητή, άλλωστε, ήταν διεθνώς αναγνωρισμένο ήδη από τη δεκαετία του ’50.

 

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ