14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαE. Μαρινάκης: ο ηγέτης στη ναυτιλία

E. Μαρινάκης: ο ηγέτης στη ναυτιλία


Του Χρήστου Μπέντσου,

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η συγχώνευση του στόλου τάνκερ της Capital Product Partners LP (CPLP), του Βαγγέλη Μαρινάκη, με την Diamond S Shipping του Wilbur Ross, υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ. Το ύψος της συναλλαγής αποτιμάται στα 1,65 δις.

Η εταιρία CPLP ιδρύθηκε το 2007, εδρεύει στον Πειραιά, έχει 26 θυγατρικές και η μετοχή της διαπραγματεύεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq. Η κεφάλαιοποιησή της ξεπερνά τα 307 εκατομμύρια και προσεγγίζει τα 308. Η τιμή της μετοχής ανέρχεται $2,42 με υψηλό έτους στα $3,60 και χαμηλό στα $2,38.

Η εταιρία Diamond S Shipping, διαθέτει 33 δεξαμενόπλοια και 12 πετρελαιοφόρα, είναι συμφερόντων του Wilbur Ross, και διαχειρίζεται από την WR Ross & Co.

Η νέα εταιρία θα ονομάζεται Diamond S Shipping Inc. Η συγχώνευση αφορά δεξαμενόπλοια και ο νέος στόλος θα αριθμεί περί τα 68 πλοία, με την CPLP να εισφέρει τα 25. Οι μέτοχοί της CPLP θα λάβουν premium 11%, ενώ η Diamond S θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης (NYSE). To ΔΣ της νέας εταιρίας θα αποτελείται από 7 μέλη, από τα οποία τα 3 θα διοριστούν από την WR Ross & Co και τα 2 από την Capital Product Partners LP. Έδρα της νέας εταιρίας θα είναι το Greenwich στο Connecticut.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση εξαγοράς, «Η συναλλαγή αποτιμάται στη βάση της καθαρής θέσης με τη CPLP να λαμβάνει 23 εκατομμύρια δολάρια ως αντάλλαγμα υπό μορφή επιπλέον ποσοστού κτήσης 3% στην Diamond S Shipping Inc., που σχετίζεται με ορισμένα πλεονεκτήματα της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις χρηματιστηριακές αγορές και της αύξησης του μεγέθους της. Η συναλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα οι μεριδιούχοι της CPLP να κατέχουν αρχικά περίπου το 33% και οι κάτοχοι μετοχών της DSS να κατέχουν αρχικά περίπου το 67% της νέας εταιρίας. Οι μεριδιούχοι της CPLP θα εξακολουθήσουν επίσης να κατέχουν τις μετοχικές μονάδες τους στη CPLP. Η CPLP σκοπεύει να πραγματοποιήσει reverse split 1 προς 5, αμέσως μετά το κλείσιμο της συναλλαγής.» To reverse split σημαίνει συγχώνευση μετοχών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση,  κάθε 5 παλιές μετοχές θα αντικαθίστανται από 1 καινούργια αποσκοπώντας στην ευθυγράμμιση της τιμής διαπραγμάτευσης της κοινής μετοχικής μονάδας της CPLP με εκείνη αντίστοιχων εταιριών.

«Το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων της Diamond S Shipping Inc. θα αποτελείται από το συνδυασμένο στόλο των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού και προϊόντων πετρελαίου των CPLP και DSS, ένα στόλο συνολικά 68 δεξαμενόπλοιων υψηλής ποιότητας, με μέσο όρο ηλικίας τα 7,8 έτη, συμπεριλαμβανομένων 52 δεξαμενοπλοίων μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου και 16 πλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου, τοποθετώντας τη νέα εισηγμένη εταιρεία σε θέση να αξιοποιήσει τα βελτιωμένα στοιχεία της αγοράς δεξαμενόπλοιων σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η Diamond S Shipping Inc. αναμένεται να είναι η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη διαχειρίστρια εταιρεία δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου και η πέμπτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία δεξαμενόπλοιων παγκοσμίως. Η νέα εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, αναμένεται να κατέχει σημαντική κεφαλαιοποίηση, με καθαρό δανεισμό προς την αξία του στόλου να ανέρχεται περίπου στο 60% και με συνολική ρευστότητα να υπερβαίνει τα 90 εκ. δολάρια. Στη νέα εταιρεία θα είναι επικεφαλής η ομάδα διοίκησης της DSS, η οποία διαθέτει σημαντικό ιστορικό ανάπτυξης και επιτυχημένης εμπορικής διαχείρισης.»

Η εν λόγω συμφωνία αναδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την εκτίμηση και την αναγνώριση, που απολαμβάνει ο Ευάγγελος Μαρινάκης και οι εταιρείες του στις παγκόσμιες χρηματαγορές και στην ναυτιλία. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

Χρήστος Μπέντσος

Απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο MSc Energy and Finance στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και υπότροφος του Ιδρύματος Καρέλια. Στα πλαίσια του Erasmus+ βρίσκεται στο Costas Grammenos Center for Shipping, Trade and Finance στο Cass Business School, ενώ εργάζεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας (IMO) στο Λονδίνο. Πολιτικά χαρακτηρίζεται φιλελεύθερος και ευρωπαϊστής. Είναι μέλος του Finance Club, της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Ομίλου Ροταράκτ Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος του συλλόγου φοιτητών κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών και class representative στο μεταπτυχιακό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ