23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

5η Δεκεμβρίου

 


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1901: Γεννιέται στο Βίρτσμπουργκ ο Βέρνερ Καρλ Χάιζενμπεργκ, Γερμανός φιλόσοφος και φυσικός. Σπούδασε Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ασχολήθηκε με την Κβαντική Φυσική και υπήρξε βοηθός του Μαξ Μπορν. Το 1927 διατύπωσε την Αρχή της απροσδιοριστίας έχοντας συνεργαστεί με τον Νιλς Μπορ και το 1932 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής για την έρευνά του πάνω στην Κβαντομηχανική.


1901: Γεννιέται στο Σικάγο ο Γουόλτερ Ελάιας Ντίσνεϊ, Αμερικανός επιχειρηματίας, δημιουργός κινουμένων σχεδίων και παραγωγός ταινιών. Υπήρξε ο πατέρας των κινουμένων σχεδίων, όντας ο δημιουργός του Μίκι Μάους και άλλων διάσημων χαρακτήρων, όπως ο Γκούφι και ο Ντόναλντ Ντακ. Με τον αδερφό του, Ρόι, ίδρυσαν το 1923 την εταιρεία Disney, την πλέον γνωστή εταιρεία κολοσσό της ψυχαγωγίας. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του δημιούργησε 600 ταινίες και κέρδισε 22 βραβεία Όσκαρ. Νόσησε από καρκίνο των πνευμόνων και απεβίωσε από καρδιακή προσβολή το 1966.


1933: Λήγει η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ. Είχε τεθεί σε ισχύ το 1920 με τον νόμο Βόλστιντ. Προβλεπόταν η απαγόρευση με συνταγματική πρόνοια η παρασκευή, διακίνηση, εισαγωγή, εξαγωγή και πώληση αλκοολούχων ποτών. Το κίνημα υπέρ του μέτρου αυτού είχε αρχίσει ήδη από τον 19ο αιώνα, με πηγή διάφορες προτεσταντικές θρησκευτικές οργανώσεις. Κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης, η μαύρη αγορά άνθισε, οι συμμορίες αποκόμισαν μεγάλα κέρδη και η διαφθορά των αρχών γιγαντώθηκε. Το κράτος έχανε όλο και περισσότερα έσοδα κάθε χρόνο από τους φόρους επί του αλκοόλ και η εγκληματικότητα αυξήθηκε. Οι παραπάνω συνέπειες είχαν ως αποτέλεσμα τη μεταστροφή της κοινής γνώμης. Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ συμπεριέλαβε την άρση του μέτρου στο πολιτικό του πρόγραμμα για τις εκλογές του 1932 και ένα χρόνο αργότερα το μέτρο ακυρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του κράτους των ΗΠΑ με την 21η Τροποποίηση του Συντάγματος.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ