19.5 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

9η Νοεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1866: Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου. Στο πλαίσιο της Κρητικής Επανάστασης του 1866, ο Μουσταφά Ναϊλή Πασάς, ο οποίος είχε αναλάβει να την καταστείλει, αφού αντιμετώπισε με επιτυχία τους επαναστάτες στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, κινήθηκε εναντίον του Ρεθύμνου και της Μονής Αρκαδίου. Η Μονή ήταν σημαντικό επανασταστικό κέντρο, καθώς λειτουργούσε ως καταφύγιο για τον χριστιανικό πληθυσμό και ως αποθήκη πολεμοφοδίων για τους επαναστάτες. Ο Μουσταφά πολιόρκησε με 15.000 στρατό για δύο ημέρες τη Μονή, η οποία τότε προσέφερε στέγη σε 966 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 250 μόνο μπορούσαν να την υπερασπιστούν. Τη δεύτερη ημέρα, οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να ανοίξουν τρύπα στα τείχη της με ένα μεγάλο κανόνι και ξεχύθηκαν εναντίον του πληθυσμού εντός της. Σε μία απέλπιδα πράξη αντίστασης, οι υπερασπιστές ανατίναξαν την μπαρουταποθήκη της Μονής, τινάζοντας στον αέρα τους ίδιους και πολλούς επιτιθέμενους. Σφαγές συνεχίστηκαν και μόλις 3 ή 4 αμυνόμενοι κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ 100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Ταυτόχρονα, οι Οθωμανοί μετρούσαν πάνω από 1.500 νεκρούς (ο αριθμός μπορεί να ανέρχεται και στις 3.000). Το γεγονός θορύβησε τον κόσμο και ένα νέο ρεύμα φιλελληνισμού αναδύθηκε στην Ευρώπη.

1888: Γεννιέται στο Κονιάκ της Γαλλίας, ο Ζαν Ομέρ Μαρί Γκαμπριέλ Μονέ, Γάλλος οικονομολόγος και διπλωμάτης. Υπήρξε έμπορος, τραπεζίτης, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Κοινωνίας των Εθνών κατά την περίοδο 1919-1923, πρόεδρος της Γαλλοβρετανικής Συντονιστικής Οικονομικής Επιτροπής, γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας Εθνικού Σχεδιασμού της μεταπολεμικής Γαλλίας, με στόχο την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ένας εκ των «πατεράδων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όντας οραματιστής για μία ενωμένη, στο πρότυπο των ΗΠΑ, Ευρώπη και έχοντας συντάξει το «Σχέδιο Σούμαν», το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, του πρώτου, δηλαδή, βήματος, προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, στο Ανώτατο Συμβούλιο της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος για την περίοδο 1952-1955.

1938: Νύχτα των Κρυστάλλων. Με αφορμή τη δολοφονία του γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας στο Παρίσι, Ερνστ φον Ρατ, από τον γερμανοεβραίο Χέρσελ Γκρίσπαν, ξεσπάει το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στη Ναζιστική Γερμανία. Οι επιθέσεις υποτίθεται πως ήταν μεμονωμένες και αυθόρμητες αντιδράσεις του κόσμου, αλλά στην πραγματικότητα, το όλο εγχείρημα είχε οργανωθεί από τους Ναζί. Το γεγονός ονομάστηκε έτσι από τις σπασμένες βιτρίνες των εβραϊκών καταστημάτων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταστράφηκαν και υπέστησαν ζημιές 1.574 συναγωγές, 29 πολυκαταστήματα και πάνω από 7.000 καταστήματα. Περίπου 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ τις ζωές τους έχασαν από 36 έως και 200 άνθρωποι, κάποιοι και μη Εβραίοι λόγω ομοιότητας στην εμφάνιση. Το πογκρόμ αυτό μπορεί να θεωρηθεί η αρχή του Ολοκαυτώματος.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ