17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

30η Οκτωβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1485: Ο Ερρίκος Ζ’ της Αγγλίας στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, εγκαινιάζοντας την περίοδο της βασιλείας του ουαλικής καταγωγής, Οίκου Τυδώρ, μετά και τη λήξη του Πολέμου των Ρόδων.

UNSPECIFIED – CIRCA 1754: Henry VII (1457-1509) first Tudor king of England from 1485. Defeated Richard III at Bosworth Field on 22 August 1485, the battle which ended the Wars of the Roses. Wood engraving c1900. (Photo by Universal History Archive/Getty Images)

1864: Υπογράφεται η Συνθήκη της Βιέννης μεταξύ του Βασιλείου της Δανίας, του Βασιλείου της Πρωσίας και της Αυστριακής Αυτοκρατορίας, με την οποία τερματίζεται ο Δεύτερος Πόλεμος του Σλέσβιχ. Η ηττημένη Δανία αναγκάστηκε να παραχωρήσει το Δουκάτο του Σλέσβιχ στην Πρωσία και το Δουκάτο του Χόλσταϊν στην Αυστρία. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο κρατών-νικητών για τον έλεγχό τους στις δύο περιοχές, οδήγησε το 1866 στον Αυστροπρωσικό Πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα την κυριαρχία της Πρωσίας στον ευρύτερο γερμανικό χώρο και έκανε τη γερμανική ενοποίηση του 1870-1871 εφικτή.

1896: Γεννιέται στην Τρίπολη ο Κώστας Καρυωτάκης, Έλληνας ποιητής και πεζογράφος. Ξεκίνησε να δημοσιεύει έργα του όταν σπούδαζε στη Νομική της Αθήνας. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, ενώ αργότερα ακολούθησε καριέρα στο Δημόσιο. Καταξιώθηκε ως σημαντικός πυλώνας της σύγχρονης λυρικής ποίησης με παγκόσμια, μάλιστα, αποδοχή και σεβασμό για τα έργα του, ενώ μετέφρασε στην ελληνική πολλά δημιουργήματα ξένων λογοτεχνών.

1960: Γεννιέται στο Λανούς της Αργεντινής ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, Αργεντίνος ποδοσφαιριστής και προπονητής. Η εξαιρετική του τεχνική κατάρτιση σε συνδυασμό με την ευκινησία του και το ταλέντο του στο να αξιοποιεί αμφότερα αυτά τα χαρακτηριστικά τον έκαναν αγαπητό από το φίλαθλο κοινό του ποδοσφαίρου, με μεγάλο ποσοστό αυτού να τον θεωρεί τον πιο σπουδαίο ποδοσφαιριστή, που έχει περάσει ποτέ από τα γήπεδα. Το 1986 οδήγησε την εθνική ομάδα της χώρας του στην κατάκτηση του Μουντιάλ, ενώ συμμετείχε και σε τρία ακόμα.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ