18.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤο blockchain σημερα

Το blockchain σημερα

Του Σταμάτη (Μάνου) Παπαγγέλου,

Η επιρροή του blockchain στον τομέα των συναλλαγών για πολλούς είναι τόσο σημαντική όσο και η επιρροή που είχε το διαδίκτυο στον τομέα των επικοινωνιών. Όταν αναφερόμαστε στο blockchain, πιο συγκεκριμένα,αναφερόμαστε στην τεχνολογία του blockchain λόγω του ότι δεν αναφέρεται ούτε σε κάποιο προϊόν ή σε έναν γενικό τρόπο λύσης προβλημάτων στον τομέα των συναλλαγών, άλλα σε μια μεθοδολογία στην οποία με συγκεκριμένες βάσεις μπορείς να πάρεις διαφορετικά αποτελέσματα. Μπορεί, παραδείγματος χάριν, να παρομοιαστεί με τους επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών που δεν έχουν όλοι των ίδιο σκοπό και την ίδια λειτουργιά, άλλα όλοι αρχίζουν με το 0 και το 1. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούν τρεις τομείς στους οποίους ήδη εφαρμόζεται αυτή η τεχνολογία.

Συναλλαγές και αποτιμήσεις αξιών υπάρχουν παντού γύρω μας, οπότε θεωρητικά η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε να εφαρμοστεί παντού. Πράγματι, έχει ήδη εισέλθει σε αρχικό επίπεδο σε πολλούς τομείς συναλλαγών. Μια πρόσφατη μελέτη της PWC εκτιμά ότι έως το 2030 η τεχνολογία blockchain θα δημιουργήσει επιχειρηματική αξία, που θα υπερβαίνει τα 3 τρισ. δολάρια. Η ανάλυση καταλήγει στην εκτίμηση ότι στην επόμενη δεκαετία το 10-20% της διεθνούς οικονομίας θα διενεργείται σε πλατφόρμες blockchain.

Πιο συγκεκριμένα, στον τραπεζικό τομέα η επενδυτική τράπεζα JP Morgan, και πάροχος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, έχει πλέον αναπτύξει από κοινού με την Τράπεζα του Καναδά, μια πλατφόρμα για διατραπεζικές συναλλαγές, εφαρμόζοντας τεχνολογία blockchain. Πριν από λίγες εβδομάδες, στις 25 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε η εισροή άλλων 75 τραπεζών στην παραπάνω πλατφόρμα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η Societe Generale και η Ισπανική Banco Santander. Εικονικά νομίσματα, αναδύονται πλέον διεθνώς, ως μέσα αποθήκευσης αξίας. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό μέσο πληρωμών, που η οντότητά του, αλλά και η αξία του είναι άρρηκτα συνυφασμένα με το ψηφιακό οικοσύστημα που το δημιουργεί, αλλά δεν εξαντλείται απαραίτητα μέσα σε αυτό.

Στον τομέα της ενέργειας, τον Απρίλιο του 2018 καταγράφηκε η μεταφορά της πρώτης κιλοβατώρας στην Αγγλία, από κτίριο με φωτοβολταϊκό στέγης απευθείας σε γειτονικό κτίριο, μέσω blockchain. Πέραν κάποιων παραδειγμάτων που αποτελούν ενδεχομένως ορόσημα στην εξέλιξη των blockchains, μια σημαντική διάσταση είναι ότι τον Φεβρουάριο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη σύσταση παρατηρητηρίου και forum για την καινοτόμο τεχνολογία, με σκοπό την παρακολούθηση των εξελίξεων και την προώθησή της. Η αντίδραση αυτή εκ μέρους της Κομισιόν σηματοδοτεί ότι η νέα τεχνολογία αντιμετωπίζεται με ισχυρό θεσμικό ενδιαφέρον.

Περαιτέρω, σε μη διαπραγματεύσιμα αγαθά, όπως τα παραπάνω η τεχνολογία blockchain ενδέχεται να φέρει την επανάσταση στις μεταφορές και διαχείριση εγγράφων. Αναλυτικότερα, η καινοτομία τον έξυπνων συμβολαίων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε εγκρίσεις, εκτελωνισμοί και μεταφορές να γίνονται αποτελεσματικότερα, λόγω μειωμένου χρόνου διεργασίας και ελέγχου στα διάφορα κέντρα διανομής ή παραγωγής.

Όπως κάθε καινούργια τεχνολογία, έτσι και το blockchain προσφέρει λύσεις αλλά ακόμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθολικά, λόγω του μεγάλου λειτουργικού κόστους. Προς το παρόν έχει αρκετούς περιορισμούς και δυσκολίες. Ωστόσο, κατά την ταπεινή μου άποψη ο επόμενος Steve Jobs, Larry Page ή Jeff Bezos θα ‘’γεννηθούν’’ από αυτήν την τεχνολογία. Για αυτό αξίζει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να καινοτομούμε πάνω σε αυτήν.

Σταμάτης-Μάνος Παπαγγέλου
Eίναι τελειόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι ιδρυτικό μέλος του BBE hub, blockchain solutions

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ