19.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

18η Οκτωβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1081: Μάχη του Δυρραχίου. Οι Νορμανδοί του Ροβέρτου Γυισκάρδου, που είχαν κατακτήσει από το 1071 τη Νότιο Ιταλία με εκδίωξη των Βυζαντινών, επιτίθενται τώρα στα Βαλκάνια, πολιορκώντας το Δυρράχιο με μία δύναμη περί των 30.000 πολεμιστών, που μεταφέρθηκε με 150 πλοία. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας, Αλέξιος Α’ Κομνηνός, σπεύδει εναντίον των Νορμανδών με μία δύναμη περί των 20 με 25 χιλιάδων, υποστηριζόμενος από Σέρβους συμμάχους, ενώ οι Βενετοί νικούν τον άπειρό τους στόλο. Στη μάχη που θα δοθεί έξω από το Δυρράχιο, ενώ οι Βυζαντινοί θα διαλύσουν αρχικά την αριστερή πτέρυγα των Νορμανδών, η καταδίωξη αυτής από τους Βαραγγούς, θα έχει ως αποτέλεσμα την αποκοπή τους από το κυρίως στράτευμα και τη σφαγή τους. Ταυτόχρονα, το νορμανδικό κέντρο θα κινηθεί με βαρύ ιππικό εναντίον του βυζαντινού, γεγονός που μαζί με τη λιποταξία ορισμένων συμμάχων των Βυζαντινών, θα οδηγήσει στην ήττα. Οι Βυζαντινοί θα μετρήσουν περίπου 5.000 νεκρούς, ενώ οι Νορμανδοί κάτι παραπάνω από 10.000. Το Δυρράχιο θα καταληφθεί σύντομα, μετά από προδοσία και οι Νορμανδοί θα παραμείνουν για τον επόμενο χρόνο στη Βόρειο Ελλάδα και τη Θεσσαλία, υπό τον Βοημούνδο του Τάραντα, μέχρι την τελική τους εκδίωξη μετά από μία ήττα στη Λάρισα.

1918: Γεννιέται στη Χαλέπα Χανιών ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Έλληνας πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 1990-93. Υπήρξε μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου για περίπου έξι δεκαετίες. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων το 1946 με το κόμμα της Εθνική Πολιτική Ένωση – Κόμμα των Βενιζελικών Φιλελευθέρων και ολοκλήρωσε την παρουσία του στα κοινά, ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 2004. Ως βουλευτής της Ένωσης Κέντρου, συμμετείχε ενεργά τόσο στον Ανένδοτο Αγώνα του Γεωργίου Παπανδρέου, όσο στα Ιουλιανά του 1965 όντας υπουργός στις λεγόμενες κυβερνήσεις των «Αποστατών».

1944: Σχηματίζεται η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος Γεωργίου Παπανδρέου, μετά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από τη χώρα. Η νέα κυβέρνηση προέκυψε από συνδυασμό στελεχών της, μέχρι πρότινος, εξόριστης στην Αίγυπτο, κυβέρνησης Παπανδρέου και στελεχών του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου.

1981: Ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με ποσοστό 48,07% και 172 έδρες, δεύτερο η Νέα Δημοκρατία του Γεωργίου Ράλλη με 35,87% και 115 έδρες και τρίτο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος με 10,93% και 13 έδρες. Αμέσως μετά, σχηματίζεται η πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ