17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ παραίτηση Κοτζιά και η επόμενη μέρα...

Η παραίτηση Κοτζιά και η επόμενη μέρα…


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

Χθες το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό και έχει απασχολήσει τα διεθνή Μέσα (Sputnik, «Ouest-France», «Le Figaro»), καθώς και τα Μέσα Σκοπίων και Τουρκίας. Η είδηση της παραίτησης δεν έπεσε “κεραυνός εν αιθρία”, τουλάχιστον στο εσωτερικό, αλλά ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, καθώς μαίνονταν οι διαφωνίες του πρώην υπουργού Εξωτερικών με τον Πάνο Καμμένο για την Συμφωνία των Πρεσπών. Η συζήτηση, που πυροδότησε την ένταση στο υπουργικό συμβούλιο αφορούσε την πρόταση του Ν. Κοτζιά, περί ελέγχου των “μυστικών” κονδυλίων των υπόλοιπων υπουργείων, τα οποία ελέγχονται από τους αρμόδιους Υπουργούς, σε αντίθεση με το υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου τα κονδύλια ελέγχει η Βουλή.

Ο πρώην ΥΠΕΞ υπήρξε εμπνευστής και πρωτεργάτης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία συναντά δυσκολίες στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, καθώς φαίνεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ αδυνατεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία (80 βουλευτές) για την συνταγματική αναθεώρηση, κύριο στοιχείο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ως εκ τούτου, τα Σκόπια φαίνεται να οδεύουν προς τις κάλπες, ενώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο δε θα βρίσκεται στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής, ο εισηγητής της. Είναι γνωστό ότι οι απόψεις του Ν. Κοτζιά και του Π. Καμμένου είναι εκ δια μέτρου αντίθετες και ως εκ τούτου με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιρρήσεις του Π. Καμμένου έγιναν ακόμα πιο έκδηλες.

Το γεγονός, που αποτέλεσε την “σταγόνα”, που ξεχείλισε το ποτήρι για τις σχέσεις μεταξύ των δύο, ήταν η δήλωση του Π. Καμμένου, ευρισκόμενος στις ΗΠΑ, για το Plan B για την Συμφωνία των Πρεσπών και για την πρότασή του στον Αμερικανό ομόλογό του James Mattis, για τη δημιουργία βάσεων σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη, που όπως δήλωσε, γνώριζε ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν συμφωνούσε. Παρά την αρχική αντίδραση του Πρωθυπουργού στη δήλωση του Π. Καμμένου και το αρχικό “άδειασμα” από πλευράς Μαξίμου, εντούτοις βλέπουμε ότι μία εβδομάδα μετά οδηγείται σε παραίτηση ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ν. Κοτζιάς θεώρησε ότι ο Πρωθυπουργός δεν τον στήριξε στη διαφωνία του με τον Π. Καμμένο, παρόλο, που μαζί υπέγραψαν την Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι «Ο Πρωθυπουργός έβαλε στο ίδιο τσουβάλι εμένα και τον συκοφάντη Καμμένο». Διαπιστώνει κανείς ότι, ενώ το Μαξίμου, αλλά και υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μία εβδομάδα πριν, εξαπέλυαν πυρ κατά του υπουργού Εθνικής Αμύνης, μία εβδομάδα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι «όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο» “αδειάζοντας” τον Ν. Κοτζιά και οδηγώντας τον σε παραίτηση, αναλαμβάνοντας ο Πρωθυπουργός το υπουργείο Εξωτερικών. Το ενδιαφέρον, πλέον, εστιάζεται και στην στάση, που θα τηρήσουν από’ δω και πέρα τόσο ο Νίκος Κοτζιάς όσο και οι βουλευτές, Νίκος Τόσκας, Γιώργος Ντζιμάνης και Γεωργία Γεννιά, ο οποίοι μετέχουν στην «Κίνηση Ιδεών και Δράσης» (Πράττω), που έχει ιδρύσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο Πρωθυπουργός, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι «Η απόφαση να αποδεκτώ την παραίτηση Κοτζιά και να αναλάβω εγώ το ΥΠΕΞ το επόμενο διάστημα ήταν απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Δεν θα ανεχτώ καμία διγλωσσία από κανέναν, καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική συμφωνία», με τη δήλωση αυτήν να έρχεται σε αντίθεση με την δήλωση του Π. Καμμένου για το plan b, καθώς φαίνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσπαθεί να δημιουργήσει μία “προσωπική στρατηγική στην εθνική συμφωνία”.

Η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική για την κυβέρνηση. Ο εισηγητής της Συμφωνίας των Πρεσπών δε θα βρίσκεται στη θέση του. Ο Πρωθυπουργός με τη δήλωσή του, «Αποφάσισα να αναλάβω το υπουργείο των Εξωτερικών. Δίνοντας μήνυμα ότι η επιλογή μου είναι επιλογή, που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών, που αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας», έδωσε το έναυσμα της επόμενης μέρας, προσπερνώντας την πρόθεση του Ν. Κότζια, για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα “μυστικά” κονδύλια.

Συμπεραίνει κανείς, ότι αν ο Ν. Κοτζιάς προχωρήσει σε αυτήν την πρωτοβουλία, θα ανοίξει ένα νέο “μέτωπο” σύγκρουσης μεταξύ Μαξίμου και Κοτζιά, χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει τις εξελίξεις εντός της κυβέρνησης, καθώς θα υπάρχει κίνδυνος αποχώρησης από την κυβερνητική πλειοψηφία των τεσσάρων βουλευτών του πολιτικού φορέα ΠΡΑΤΤΩ αφήνοντας την κυβέρνηση με 150 βουλευτές, αν και χθες σε δηλώσεις τους, πηγές του πολιτικού φορέα, που βρίσκονται κοντά στον τέως υπουργό επισημαίνουν ότι ο κύριος Κοτζιάς δεν έχει έναν τέτοιο προσανατολισμό. Σήμερα, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΠΡΑΤΤΩ και αναμένεται να παρθούν οριστικότερες αποφάσεις.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ