18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

15η Οκτωβρίου

Του Κωνσταντίνου Ι. Γιαρέντη,

533: Ο Ρωμαίος στρατηγός Βελισάριος εισέρχεται θριαμβευτής στην Καρχηδόνα που είχε γίνει κτήμα των Βανδάλων, γερμανικού φύλου που είχε εγκατασταθεί στην Βόρεια Αφρική κατά την διάρκεια των Μεγάλων Μεταναστεύσεων. Η πόλη παραδόθηκε στον Βελισάριο από τον βασιλιά Γελίμερο. Έχοντας ήδη ηττηθεί στην μάχη του ad Decimum, όπως αναφέρθηκε σε παλαιότερη ανάρτηση, οι Βάνδαλοι υποχώρησαν οριστικά από την Αφρική και αναμείχθηκαν με διάφορους βορειοαφρικανικούς λαούς.

1529: Τελειώνει η πρώτη πολιορκία της Βιέννης. Η πολιορκία από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη προσπάθεια των Οθωμανών να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη, έχοντας εξασφαλίσει την θέση τους στα Βαλκάνια, ύστερα από την κατάκτηση της Βουδαπέστης. Με έναν στρατό που αριθμούσε μεταξύ 120 με 125 χιλιάδων ανδρών εναντίον 17 χιλιάδων αμυνόμενων ο Σουλτάνος, μαζί με τον Μεγάλο Βεζίρη Ιμπραήμ Πασά, πολιόρκησαν την πόλη των Αψβούργων για 18 ημέρες. Η πολιορκία έληξε με τους Τούρκους να υποχωρούν ηττημένοι από την πόλη λόγω της πολυήμερης κακοκαιρίας.

1844: Γεννιέται ο Φρίντριχ Νίτσε στο Röcken. Αποτέλεσε έναn από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 19ου αιώνα ενώ ήταν παράλληλα συνθέτης, ποιητής & φιλόλογος. Θεωρείται από τους πρώτους «υπαρξιστές» φιλοσόφους. Παρότι φανατικός αντίμαχος του ναζισμού & του αντι-σημιτισμού, οι ιδέες του έγιναν θύμα της παρερμήνευσης των ναζί στη Γερμανία. Παρόλα αυτά, μελετητές του, στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έχουν καταφέρει να αναστρέψουν την παρερμηνεία των ιδεών του. Έζησε 56 χρόνια και πέθανε τον Μάρτιο του 1900 στη Βαϊμάρη, κατά πάσα πιθανότητα από όγκο στον εγκέφαλο.

1949: Η προσωρινή δημοκρατική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι ο Δημοκρατικός Στρατός της Ελλάδας, το στρατιωτικό σκέλος του ΚΚΕ κατά την διάρκεια του εμφυλίου, τερματίζει τις επιχειρήσεις του χωρίς να καταθέσει τα όπλα. Ουσιαστικά, ο εμφύλιος είχε τελειώσει, ο Ελληνικός Στρατός είχε νικήσει και τα μέλη του ΔΣΕ κατέφυγαν στην Αλβανία, όπου οι Αλβανοί τους αφόπλισαν, φοβούμενοι μία ελληνική επίθεση. Στον ελληνικό εμφύλιο πολέμησαν 232.500 με το μέρος του Ελληνικού Στρατού και γύρω στους 100.000 με το μέρος του ΔΣΕ, ενώ εν συνόλω, αφαίρεσε τις ζωές 158.000 ανθρώπων, Ελλήνων και μη.

Κωνσταντίνος Ι. Γιαρέντης
Γεννημένος το 1998 και αναθρεμμένος στην Αθήνα. Αριστούχος απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Νέα Παιδεία και φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών. Γνωρίζει Αγγλικά και Ισπανικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ