14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜπορεί η Σοσιαλδημοκρατία να κερδίσει ξανά την ελληνική κοινωνία;

Μπορεί η Σοσιαλδημοκρατία να κερδίσει ξανά την ελληνική κοινωνία;


Της Ρένας Δανατζή

Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας στην ελληνική πολιτική, αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο. Αναμφισβήτητα, το κόμμα που εξέφρασε αυτόν τον χώρο, υπήρξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ιδρυτής του ήταν Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την προάσπιση της κοινωνικής πολιτικής και τις τακτικές εξισορρόπησης των ανισοτήτων.

Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., βρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες που τύγχαναν παγκόσμιας αναγνώρισης για την συνεισφορά και την ηθική τους. Τα χρόνια όμως, πέρασαν. Το παγκόσμιο μοντέλο πολιτικής άλλαξε. Τα κόμματα σταδιακά αποφορτίστηκαν ιδεολογικά και το Π.ΑΣΟ.Κ., στην προσπάθειά του να ακολουθήσει το δρόμο της σοσιαλδημοκρατίας η οποία μεταλλάχτηκε, απότομα και άγαρμπα έχασε τον δρόμο του.

Η κρίση στη χώρα, είχε ως αποτέλεσμα την ανακατάταξη των κομματικών δυνάμεων και την άνοδο ακραίων και λαϊκίστικων κομμάτων. Επικοινωνιολόγοι με άριστες γνώσεις χειρισμού του όχλου, ανέλαβαν να συσπειρώσουν τον εκλογικό κορμό σε κόμματα «άφθαρτα». Η σοσιαλδημοκρατία, συρρικνώθηκε επικίνδυνα.

Η κατάρρευση του Π.Α.ΣΟ.Κ., σήμανε στο εσωτερικό του την άμεση ανάγκη για ουσιαστική ανασυγκρότηση. Ξεκίνησε ένας μαραθώνιος ανακοινώσεων για ριζική αλλαγή. Ποια είναι όμως, τα αποτελέσματα της αλλαγής αυτής; Οι άνθρωποι που συγκροτούν το σημερινό Κίνημα Αλλαγής, έχουν αλλάξει όντως τις πεποιθήσεις που έφτασαν το Π.Α.ΣΟ.Κ. στην κατάρρευση; Και το σημαντικότερο από όλα: έχουν αποτινάξει από πάνω τους τη νοσταλγία για το Π.Α.ΣΟ.Κ. του ’81;

Η ριζική αλλαγή για τη σοσιαλδημοκρατία, σημαίνει το να κοιτάξει μπροστά. Δεν χρειάζονται προσπάθειες προσαρμογής στην εκάστοτε συγκυρία. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ιδεολογική επαναφόρτιση του χώρου από τις βασικές αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Το παρελθόν του χώρου είναι η παρακαταθήκη του και δεν χρειάζεται να διαγραφεί. Παρόλα αυτά, η εμμονή σε αυτό λειτουργεί μόνο αρνητικά.

Ο Ανδρέας υπήρξε μία σημαντική προσωπικότητα η οποία άφησε το στίγμα της, όμως, η φιγούρα του, πλέον, δεν έχει τη δυναμική να εξυπηρετήσει την παρούσα πολιτική κατάσταση. Η νέα γενιά, δεν χρειάζεται να ταυτιστεί με μία προσωπικότητα την οποία δεν γνώρισε καν. Αυτό που έχει την ανάγκη να ακούσει ένας νέος άνθρωπος είναι καινοτόμες απόψεις συγκροτημένες από το σήμερα, για το αύριο. Χρειαζόμαστε το φρέσκο. Το νέο. Αρκετά με τις εμμονές.

Η σοσιαλδημοκρατία είναι ένας άξιος χώρος, με ιδέες που μπορούν, εάν εφαρμοστούν σωστά, να δημιουργήσουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτό είναι υπεραρκετό. Δε χρειάζεται να κορνιζώσει κανέναν πολιτικό και καμία συγκεκριμένη χρονική περίοδο ως έμβλημα. Χρειάζεται απλά, να δούμε αυτήν την πολιτική ιδεολογία μέσα από τον καθρέφτη. Αυτά που έχει να μας δώσει είναι υπεραρκετά. Θεωρώ ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η σοσιαλδημοκρατία στη χώρα δεν θα εξασφαλίσει απλά μία δεύτερη ευκαιρία, αλλά μία μαζική και ουσιαστική στροφή του εκλογικού κορμού στον χώρο που εκφράζει την κοινωνική ευημερία.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δανατζή
Ρένα Δανατζή
Απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο νησί της καρδιάς της, την Κρήτη. Αρθρογραφεί από μικρή (πλέον και επαγγελματικά), γιατί είναι το μόνο πράγμα που την ηρεμεί και την ισορροπεί απόλυτα. Από εκείνην, θα διαβάσουμε απόψεις που περισσότερο νιώθει και λιγότερο σκέφτεται· διετέλεσε αρχισυντάκτρια των Κοινωνικών Θεμάτων του OffLine Post από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020.