19.5 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήWorld StoriesWorld Stories, Week 40, 1/10 - 7/10

World Stories, Week 40, 1/10 – 7/10

Του Πάνου Ιορδανίδη, 1 Οκτωβρίου έως 7 Οκτωβρίου, Εβδομάδα 40η

Σκληρή ρητορική κατά της Ρωσίας υιοθετεί η Δύση κατηγορώντας τις υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας για μια παγκόσμια στρατηγική στοχευμένων κυβερνοεπιθέσεων. Οι αμερικανικές αρχές υπέδειξαν ως υπεύθυνους επτά Ρώσους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών για υποκλοπή δεδομένων από την εταιρία πυρηνικής ενέργειας Γουέστινγκχαους, η οποία μεταξύ άλλων παρέχει πυρηνική κατασκευαστική τεχνογνωσία και στην Ουκρανία. Μάλιστα, τρεις εξ αυτών εμπλέκονται και στην υπόθεση παρέμβασης των Προεδρικών Εκλογών το 2016. Λίγο νωρίτερα, οι ολλανδικές αρχές γνωστοποίησαν πως απέκρουσαν κυβερνοεπίθεση Ρώσων πρακτόρων στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την διερεύνηση της χρήσης χημικών στη Συρία αλλά και της υπόθεσης δηλητηριασμού πρώην Ρώσου αξιωματούχου με αέριο σαρίν στο Λονδίνο. Δεν είναι κρυφό ότι στο πεδίο του κυβερνοχώρου, Ρωσία και Κίνα έχουν επιδείξει μεγάλη κινητικότητα, με τις κρατικές δομές τους να συμβάλλουν θετικά στην εκτέλεση αυτών των πρακτικών και εκμεταλλευόμενες την απουσία διεθνούς νομικής ρυθμίσεως σε αυτό το πεδίο.

Το σαουδαραβικό στέμμα έχει επιδοθεί ουκ ολίγες φορές σε πρακτικές φίμωσης και κατάπνιξης στους αντιφρονούντες που αμφισβητούν την πολιτική και την ηγεμονία του, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Όμως, εάν είναι αληθές το πόρισμα των τουρκικών αρχών, ότι δηλαδή ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε στην επίσκεψη του στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία, τότε οι επιπτώσεις των ενεργειών του Ριάντ θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Οι ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας-Ριάντ, μετά από την στήριξη της Τουρκίας στο Κατάρ αφότου του επιβλήθηκε το εμπάργκο, θα περιέλθουν σε μεγαλύτερη κρίση αν η κατάσταση δεν αποκλιμακωθεί με ήπιο τρόπο, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο αν έχει υπάρξει δολοφονία του επικρητικού προς το στέμμα δημοσιογράφου, η τύχη του οποίου αγνοείται από την Τρίτη.

Η ένταση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις, τουλάχιστον σε εμπορικό επίπεδο, ενισχύεται έντονα από την ρητορική των αλληλοκατηγοριών που έχουν υιοθετήσει οι δύο πλευρές, με την Ουάσινγκτον να κατέχει τον πρωτεύοντα ρόλο, ιδιαίτερα μετά τα σχόλια του Αμερικανού Αντιρποέδρου την Παρακευή. Παρ’όλα αυτά, σίγουρα δεν μπορεί να αγνοηθεί και το γεωστρατηγικό στοιχείο αυτού του ανταγωνισμού στην Ασία. Πιο συγκεκριμένα, η συνεχής αυξανόμενη παρουσία των ΗΠΑ στην Νότια Κινεζική Θάλασσα από τότε που έχει αναλάβει η διακυβέρνηση Τραμπ, δημιουργεί ανησυχίες για θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο πλευρών. Θερμό επεισόδιο είχε προκληθεί το 2001 από την σύγκρουση αμερικανικού κατασκοπευτικού και κινεζικού μαχητικού αεροσκάφους, με την κρίση να αποκλιμακώνεται επιτυχώς. Με τα τωρινά δεδομένου, κατά πόσο μια αποκλιμάκωση σε περίπτωση θερμού επεισοδίου μπορεί να αποτελέσει ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο;

Η θέση της Τουρκίας όσον αφορά την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών από την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πως οι «μονομερείς» ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποκλείσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά από μια «δίκαιη μοιρασιά». Επομένως, είναι φυσικό να προσπαθεί με κάθε μέσο την παρεμπόδιση της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη, με αφορμή την άδεια από την Λευκωσία για έρευνες στο Οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, επιβεβαιώνει αυτήν τη κατεύθυνση. Ο κίνδυνος για εμπλοκή τουρκικών γεωτρυπάνων στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται ορατός, την ίδια στιγμή που η Άγκυρα επιδίδεται σε απειλητική ρητορική ενάντια σε όσους «αγνοούν την Τουρκία στο Αιγαίο και την Κύπρο».

Πάνος Ιορδανίδης

Απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι λάτρης της διεθνούς πολιτικής τόσο σαν ακαδημαϊκό, όσο και σαν δημοσιογραφικό αντικείμενο. Έχει ασκηθεί σε πολιτικές διευθύνσεις του ΥΠΕΞ και δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού σε ΜΚΟ, ακαδημαϊκά συνέδρια και εκπαιδευτικές προσομοιώσεις.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ