15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΗ ροκ πεθαίνει, το rock ‘n roll μεσουρανεί.

Η ροκ πεθαίνει, το rock ‘n roll μεσουρανεί.

Του Μιχάλη Γιαννακίδη,

Η ροκ είναι νεκρή. Τίτλος χιλιογραμμένος πλέον. Αν το ψάξεις στα Αγγλικά, το Google σου εμφανίζει 370 εκατομμύρια αποτελέσματα. Λογικό, φυσικά, ένας τίτλος τόσο απόλυτος τραβά κόσμο, ειδικά όταν αφορά το θάνατο του ιστορικά πιο διάσημου είδους μουσικής. Άλλωστε, δεν αρκεί πλέον να γράψεις κάτι, πρέπει επίσης να κάνεις τους ανθρώπους να το διαλέξουν, μέσα από αυτή τη θάλασσα πληροφοριών που αποτελεί το ίντερνετ.

Είναι, λοιπόν, η Ροκ όντως νεκρή; Με βάση τους αριθμούς, “ξεψυχάει”. Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες στατιστικά που αποδεικνύουν τα παραπάνω, αλλά ενδεικτικά ας πάρουμε τη λίστα του Spotify με τα 100 πιο δημοφιλή τραγούδια του 2017. Αυτά που πέφτουν κάτω από την ομπρέλα της Ροκ μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ακόμη πιο πειστικά, προσπαθήστε να βρείτε ένα διάσημο ροκ τραγούδι που κυκλοφόρησε φέτος. Εγώ δυσκολεύομαι.

Αυτή η παρακμή στη δημοτικότητα του είδους δεν είναι ξαφνική και ούτε ήρθε από το πουθένα. Στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας εμφανίστηκαν για τελευταία φορά νέοι, ροκ καλλιτέχνες, που έγιναν παγκόσμια φαινόμενα. Arctic Monkeys, Coldplay, Panic! At the disco, Killers, Fall out boy. Όλοι τους βγήκαν στο προσκήνιο περίπου την ίδια στιγμή και αποτελούν το soundtrack στην εφηβεία εκατομμυρίων παιδιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ίδιες μπάντες παραμένουν τα βαριά ονόματα του είδους, ακόμη και σήμερα. Αντίθετα, οι διάσημοι rappers του 2005, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, έχουν ξεχαστεί και δε θυμίζουν σε τίποτα τους σημερινούς. Η ραπ προχώρησε, η ροκ έμεινε στάσιμη.

Κατά κάποιο τρόπο, είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν είναι εύκολο για ένα είδος μουσικής να παραμένει στην κορυφή των charts για δεκαετίες, ειδικά όταν αυτό που πουλάει είναι το διαφορετικό, το «όχι στο κατεστημένο». Η ροκ, για αρκετά χρόνια πλέον, δεν προσφέρει κάτι ”φρέσκο”. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν ποιοτικοί μουσικοί, αλλά ότι δεν έχουν την ίδια απήχηση, στους νέους ανθρώπους, που είχαν στο παρελθόν.

Αυτή τη στιγμή, η ραπ είναι το πιο διαδεδομένο είδος μουσικής στον πλανήτη. Σε ένα από τα μεγαλύτερα περσινά hit της, ο Post Malone τραγουδά για το πως, με τον τρόπο που ζει, νιώθει σαν rockstar. Δεν είναι λάθος. Ανέκαθεν, το rock ‘n roll lifestyle αφορούσε τη ξέφρενη ζωή και την ωραιοποιήσή της. Αυτό ακριβώς ”πουλάνε”, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι rappers. Οι σημερινοί rockstars δεν παίζουν ροκ, «ραπάρουν» και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Όπως είχε πει και ο θρυλικός rapper Ice Cube: ”Το rock ‘n roll δεν είναι κάποιο όργανο, δεν είναι καν κάποιο είδος μουσικής. Το rock n roll είναι ένα πνεύμα, που υπάρχει μέσα στη μπλουζ, τη σόουλ, τη ροκ, τη μέταλ, την πανκ και ναι, στη ραπ”.

Μιχάλης Γιαννακίδης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά μένει μόνιμα στην Αθήνα. Είναι τριτοετής φοιτητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και πιο συγκεκριμένα στον χώρο τον media, ενώ στον ελεύθερο του χρόνο, ασχολείται με την τέχνη και την άθληση.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ