19.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ειρήνη Κουμαριανού

Fe-Memorance: Ειρήνη Κουμαριανού


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Ειρήνη Κουμαριανού υπήρξε μια αγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιός, με την καριέρα της να φτάνει στο απόγειό της λίγα χρόνια πριν τη «δύση» της ζωής της, μέσα από τη συμμετοχή της στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά, «Στο Παρά 5».

Γεννήθηκε στο Γαλάτσι το 1931 και μαθήτευσε στο Εθνικό Ωδείο. Η καριέρα της ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, με τη συμμετοχή της στον θίασο του Αδαμάντιου Λεμού. Ακολούθησαν αρκετές παραστάσεις στο Εθνικού Θέατρο και πολλά αρχαία δράματα στο θέατρο της Επιδαύρου. Υπήρξε μία παύση στην καριέρα της, καθώς η ίδια επέλεξε να αφοσιωθεί στη φροντίδα της οικογένειάς της και την ανατροφή των παιδιών της, μέχρι που αυτά μεγάλωσαν.

Η Ειρήνη Κουμαριανού συμμετείχε σε 40 ταινίες και έπαιξε μαζί με μεγάλα ονόματα του Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Βουτσάς. Μερικές από τις παλιές αγαπημένες ελληνικές ταινίες στις οποίες συμμετείχε ήταν: «Κορίτσια για φίλημα» το 1965, «Καπετάν φάντης μπαστούνι» το 1968, «Η νεράιδα και το παλικάρι» το 1969 και «Η Μαρία της Σιωπής» το 1973, ενώ συμμετείχε και σε νεότερες, όπως η ταινία «Το έτερον ήμισυ» το 2011.

Πηγή εικόνας: TLIFE

Σε μεγαλύτερη πλέον ηλικία, έπαιξε και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, όπως τα σίριαλ «Αναστασία» το 1994, «Προδοσία» το 1996 και «Σαββατογεννημένες» το 2004. Ο τηλεοπτικός ρόλος ο οποίος, όμως, έμελλε να σημαδέψει την καριέρα της ήταν αυτός της Γιαγιάς Σοφίας (Σόφης) στην επιτυχημένη σειρά του MEGA, «Στο Παρά 5», σε σενάριο του Γιώργου Καπουτζίδη. Στη σειρά αυτή, η Σοφία, μαζί με την καλή της φίλη, Θεοπούλα, προσπαθούσε να αποδείξει ότι ποτέ δεν είναι αργά για έναν άνθρωπο να συνεχίσει να ανακαλύπτει νέα πράγματα και να βιώνει νέες εμπειρίες, ζώντας τη ζωή του στο έπακρο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ηθοποιός που υποδυόταν τη Θεοπούλα, η Έφη Παπαθεοδώρου, ήταν εγκάρδια φίλη και στην αληθινή ζωή με την Ειρήνη Κουμαριανού, με τη δεύτερη να την προτείνει για τον ρόλο της Θεοπούλας!

Η Ειρήνη Κουμαριανού εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο Θέατρο το 2007, στην παράσταση «Μάρτυρας Κατηγορίας», της Αγκάθα Κρίστι, στο πλευρό της Κάτιας Δανδουλάκη. Μετά από μερικές ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού με καρδιακά προβλήματα, άφησε την τελευταία της πνοή στις 25 Ιανουαρίου 2013 σε ηλικία 82 ετών. Ο Δήμος Γαλατσίου απένειμε φόρο τιμής στην ηθοποιό, καθώς η πλατεία στη συμβολή των οδών Μαραθώνος και Κουρτίου φέρει πλέον το όνομά της, το όνομα της πιο αγαπημένης γιαγιάς που πέρασε από την ελληνική τηλεόραση…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.