23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑρκεί μια δημοσκοπική ανάσα για την ολική επαναφορά;

Αρκεί μια δημοσκοπική ανάσα για την ολική επαναφορά;


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, δεδομένης της διαρκούς πτωτικής πορείας, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. φαίνεται να ανακάμπτει δημοσκοπικά με βάση τις πρόσφατες μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζει τα ποσοστά του 2015, εντούτοις είναι μία θετική εξέλιξη για το κόμμα της Κουμουνδούρου, καθώς εδώ και καιρό βρίσκεται στη δίνη της εσωστρέφειας.

Από τον Ιούνιο του 2023, δηλαδή μετά τη συντριπτική ήττα στις Βουλευτικές Εκλογές και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από το τιμόνι του κόμματος, τα στοιχήματα περί διάλυση έδιναν και έπαιρναν, ενώ μετά την εμφάνιση και τη νίκη του Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές εντάθηκαν. Σαφώς και οι αποχωρήσεις πολλών στελεχών συνετέλεσαν στη διαμόρφωση της κρατούσας κατάστασης, όμως και μετά από αυτές τα προβλήματα που ανέκυπταν ήταν πολλά. Μετά την παρέμβαση του Τσίπρα, τη διεξαγωγή του ταραχώδους συνεδρίου τον περασμένο μήνα και τελικά την «επικράτηση» του Κασσελάκη, ξεκίνησε να εμφανίζεται μια μικρή, αλλά ελπιδοφόρα για το κόμμα ανάκαμψη. Ακόμη και μετά τις διαρροές για τις εταιρείες του στις Η.Π.Α. και τη lifestyle προβολή του, η παράταξή του πιστώνεται τα κέρδη από τις απώλειες των υπόλοιπων κομμάτων.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Menelaos Myrillas / SOOC

Όλα αυτά, φυσικά, στο πλαίσιο της μάχης για τη δεύτερη θέση για την επικείμενη αναμέτρηση των Ευρωεκλογών σε λιγότερο από 3 μήνες, για την οποία μάχεται με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είχε αυξήσει τη δυναμική του τους προηγούμενους μήνες, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται να χάνει δυνάμεις. Στην Κουμουνδούρου πάντως έχουν αρχίσει να ζεσταίνουν τις μηχανές για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, η διαμόρφωση του οποίου θα προκύψει από προκριματικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Απριλίου και θα αφορά την κάλυψη 35 θέσεων, ενώ 5 θα αποτελέσουν επιλογή του Προέδρου του κόμματος.

Ό,τι κι αν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στο άμεσο μέλλον, ακόμη και όταν το ενδιαφέρον για τις κάλπες θα αυξηθεί, καλό είναι τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να μην κάνουν λόγο για ολική επαναφορά, καθώς ο δρόμος είναι μακρύς και κυρίως επίπονος, όπως έχει δείξει η ιστορία. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 δεν ήταν αξιόπιστες αναφορικά με τη διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Σήμερα η κυβερνώσα παράταξη έχει στριμωχθεί λόγω του χειρισμού της όσον αφορά την τραγωδία των Τεμπών, την ιστορία με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, την ακρίβεια κ.ά. Προφανώς οι όποιες απώλειες δεν είναι ικανές να της στερήσουν την πρώτη θέση, όμως αν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κινηθούν μεθοδικά και «έξυπνα» μπορούν να κλείσουν την ψαλίδα. Οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν και τα μηνύματα των πολιτών θα σταλούν προς όλους ανεξαιρέτως τους ενδιαφερόμενους.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.