17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΣπάει τον δεσμό του σοβιετικού «στίγματος» η Μολδαβία;

Σπάει τον δεσμό του σοβιετικού «στίγματος» η Μολδαβία;


Της Στέλλας Πετρακάκη,

Μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα που ζει η Ευρώπη καθημερινά, κάθε χώρα, αντιμετωπίζοντας τις δικές της εσωτερικές δυσκολίες, τόσο λόγω των πολέμων όσο και λόγω των υπολειμμάτων αβεβαιότητας και απομάκρυνσης που άφησε η πανδημία, είναι ευχάριστο να παρατηρείται μια στροφή προς τις ευρωπαϊκές αξίες της Ένωσης και την ελπίδα πως οι προς ένταξη χώρες προσπαθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά για την έναρξη ή συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Τόσο βόρεια όσο και ανατολικά, παρά την ανησυχία και αμφισβήτηση που έχουν ελλοχεύσει, ανά τα χρόνια, για την Ε.Ε. και τις ανάγκες που αυτή επικοινωνεί προς τα κράτη-μέλη της, οι προς ένταξη χώρες δεν χάνουν τον αγώνα, αντιθέτως ωθούν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο τη θετική αντιμετώπιση των ενωσιακών βλέψεων, αποβάλλοντας κάθε ψήγμα ευρωσκεπτικισμού. Ο λόγος για τη Μολδαβία (γείτονα χώρα της Ρουμανίας, κράτους-μέλους της Ε.Ε. για πάνω από δεκαπενταετία), της οποίας η Πρόεδρος ανέλαβε την προώθηση καμπάνιας υποστήριξης ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

Η Μολδαβή Πρόεδρος, Maia Sandu, μπήκε δυναμικά στο «παιχνίδι» των διαπραγματεύσεων, καθώς υποστήριξε σθεναρά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην χώρα, ώστε να δει την σφυγμομέτρηση από τους πολίτες, για την ώθηση των ενταξιακών προβλέψεων στην Ε.Ε. Μάλιστα, για να δημιουργήσει μια δικλείδα επικοινωνίας ανάμεσα στους πολίτες και την κυβέρνηση, απευθύνθηκε και στους ηγέτες των πολιτών, ώστε να τοποθετήσουν ένα θετικό πρόσημο στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., κίνηση η οποία εμπνέει αποφασιστικότητα και σεβασμό προς τις ανάγκες της χώρας γενικά και των πολιτών ειδικά. 

Η Μολδαβία, είναι σημαντικό να αναφερθεί, αποτελεί μια από τις πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, έχοντας, ωστόσο, στην «κεφαλή» του κράτους μια κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή, γεγονός που δεν προέκυψε απλά τα τελευταία χρόνια. Η υποβολή αίτησης της χώρας για την ένταξή της μετράει ήδη δύο χρόνια και μόλις τον τελευταίο μήνα έλαβε σχέδιο πλαισίου, κατ’ αντιστοιχία με την άλλη γείτονα χώρα, την Ουκρανία. Όσον αφορά την τελευταία, η Μολδαβία έχει δηλώσει ευθύς εξαρχής πως τάσσεται στο πλευρό της, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις ήδη τεταμένες σχέσεις που έχει η χώρα με τη Ρωσία, από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος. 

Η Maia Sandu. Πηγή Εικόνας: Euractiv / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Dumitru Doru / EPA – EFE.

Καθώς κύλησε ομαλά η πρώτη θητεία της Sandu στην προεδρία της Μολδαβίας,  τώρα η ίδια στοχεύει στη συνέχιση της εκπροσώπησης της χώρας, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, με στόχο να ολοκληρωθεί, εντός τους παρόντος έτους. Η πάταξη οποιασδήποτε διαφθοράς και η ανασύσταση του συντάγματος της χώρας έχουν προσδώσει στο καθεστώς της, πλέον, τον τίτλο και την ουσία ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Όπως φιλοδοξεί και προσπαθεί η Πρόεδρος, δύναται να δώσει «νέα πνοή» σε μία δημοκρατία «παρεξηγημένη» και υποβαθμισμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω και του σοβιετικού παρελθόντος της. Η κυριότερη πρόκληση, που έχει να αντιμετωπίσει η Maia Sandu, είναι αυτή η προσπάθεια της ένταξης στην Ε.Ε. να μην υπονομευτεί από επόμενες κυβερνήσεις που θα παρέλθουν στη χώρα. Έτσι, σημασία έχει η σημαντική κίνηση της Sandu να απαιτεί να αναγραφεί επίσημα, στο Σύνταγμα της χώρας, ότι η φωνή του λαού έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην επιβολή της τάξης, σε περίπτωση που αμφισβητηθεί η έκβαση του δημοψηφίσματος.

Η Ε.Ε., όπως έχει δηλώσει η Μολδαβή Πρόεδρος, είναι παραπάνω από θετική στις ενταξιακές προοπτικές της Μολδαβίας, καθώς η χώρα αναζητά και έχει ανάγκη μια ενωσιακή πορεία, μέσα στη Γηραιά Ήπειρο. Η προσπάθεια να αποτινάξει την ακούσια επιβολή ξένων αποφάσεων διαφαίνεται ξεκάθαρα και στην έντονη διαμαρτυρία για τη διεξαγωγή εκλογικής διαδικασίας, από τη Ρωσία, εντός της αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας, κίνηση η οποία αποτελούσε τουλάχιστον ασέβεια προς την αυτονομία και κυριαρχία της χώρας. Η εν λόγω πρακτική της Ρωσίας, με την οποία οι σχέσεις χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα, υποβαθμίζει την ενότητα της Μολδαβίας, με αποτέλεσμα η τελευταία να μη λαμβάνεται σοβαρά ως κυριαρχική οντότητα. 

Η Ευρώπη, όπως και οι περισσότερες ήπειροι και χώρες ανά τον κόσμο, αντιμετωπίζουν τις πρώην σοβιετικές χώρες «τσουβαλιάζοντάς» τες και  τοποθετώντας τες σε μία ζυγαριά με τη Ρωσία, καθώς θεωρείται πως, αφού ο ολοκληρωτισμός της Ρωσίας συνεχίζεται, μέχρι και σήμερα, στο καθεστώς της χώρας, το ίδιο θα συμβαίνει και στις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες. Το στίγμα αυτό έρχεται να ανακαλέσει και να αποβάλει η Μολδαβία, με τη διεξαγωγή του προαναφερθέντος δημοψηφίσματος για την ένταξή της στην Ε.Ε., ώστε η δύναμη της ένωσης, κατά της Ρωσίας, να αποτελέσει κίνητρο, ώστε να μπει ένα τέλος στις βλέψεις του Κρεμλίνου προς τα πρώην σοβιετικά κράτη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Moldovan president launches campaign to promote EU referendum, Euractiv, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στέλλα Πετρακάκη
Στέλλα Πετρακάκη
Γεννημένη το 1995 στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από το Γεράνι Ρεθύμνης, σπούδασε στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα πολιτικής, καθώς και τα πολιτιστικά θέματα. Μιλάει Αγγλικά, Ρουμανικά και Ρωσικά. Κατέχει τη θέση υπεύθυνης νεολαίας στην νεοσύστατη ΑΜΚΕ SEE In Action (South Eastern Europe In Action). Το χόμπι της είναι το πιάνο, ειδικά η μελέτη κλασικής μουσικής.