Της Πέτρας Παπαπέτρου,
Κάθε Κυριακή, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει μία ανασκόπηση της εβδομάδας. Μία άκρως αντιπροσωπευτική ανασκόπηση για τα επιτεύγματά του, τα ζητήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και τα βήματα που κάνει για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έπονται. Η περασμένη Κυριακή δεν ήταν διαφορετική, με τον Πρωθυπουργό να αναφέρεται εκτενώς στις επιτυχίες της εβδομάδας. Μία εβδομάδα γεμάτη αναταραχή και αγανάκτηση για τη χώρα, κάτι που μάλλον ο Πρωθυπουργός παρέλειψε να συμπεριλάβει.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες τα Πανεπιστήμια της χώρας βρίσκονται υπό κατάληψη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το Νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων που κατατέθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου. Το Νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή 8 Μαρτίου. Πανελλαδικές πορείες, διαμαρτυρίες φοιτητών, πανεπιστημιακών, πρυτάνεων και συνταγματολόγων ενάντια στην εφαρμογή του Νομοσχεδίου, δεν φαίνεται να έχουν κλονίσει την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το φλέγον αυτό ζήτημα που έχει κινητοποιήσει τους πολίτες από κάθε μέρος της Ελλάδας, ένα ζήτημα που αποτελεί καταπάτηση του ελληνικού Συντάγματος και υπονόμευση της Δημόσιας Παιδείας, μάλλον δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Πρωθυπουργού, ώστε να συμπεριληφθεί στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του.
Ένα ζήτημα που, επίσης, δεν θεώρησε σκόπιμο να σχολιάσει, είναι το δυστύχημα των Τεμπών του οποίου σηματοδοτείται η μαύρη επέτειος ενός χρόνου, στις 28 Φεβρουαρίου. Ως γνωστόν, η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους συγγενείς των θυμάτων. Η διαδικασία φαίνεται να ακολουθεί συγκεκριμένο μοτίβο, αποκρύπτοντας βασικά στοιχεία του δυστυχήματος και φιμώνοντας βουλευτές της Αντιπολίτευσης που διαμαρτύρονται για την προσχεδιασμένη εξέλιξη της υπόθεσης. Στις 19 Φεβρουαρίου, η ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού και του Παύλου Ασλανίδη στο Ευρωκοινοβούλιο, καθήλωσε Ευρωβουλευτές, πολιτικούς και το πανελλήνιο. Δύο άνθρωποι με υπέρμετρη ψυχική δύναμη οδηγήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο, αναζητώντας δικαιοσύνη για τα 57 θύματα των Τεμπών. Δριμεία κριτική στα κυβερνητικά όργανα, την ελληνική «Δικαιοσύνη» και την αλαζονεία των υπαίτιων άσκησαν οι δύο γονείς. Έναν χρόνο μετά την κρατική δολοφονία υπόσχονται στα αδικοχαμένα παιδιά τους ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του εγκλήματος. Μήπως θεωρήθηκε και αυτό το ζήτημα αμελητέο από τον Πρωθυπουργό ή με την εσκεμμένη παράλειψή του περίμενε ότι θα περάσει απαρατήρητο από τον ελληνικό λαό;
Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών σχολίασε: «Να εξάρω και το υποδειγματικό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας που διασφάλισε το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς ωστόσο, να διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Η διαχείριση μιας περίπλοκης διαμαρτυρίας με τη χρήση βαριών μέσων, όπως τα τρακτέρ αποτελεί την απτή απόδειξη μιας άλλης φιλοσοφίας διαχείρισης των συναθροίσεων. Έξυπνης, αποτελεσματικής και συνεργατικής. Είναι στην πράξη η εφαρμογή του νέου νόμου για τις συναθροίσεις που ψηφίσαμε το 2020 και κάποιοι έλεγαν πως το κάνουμε για να καταπιέσουμε τις κινητοποιήσεις. Αντίθετα, τις διευκολύναμε και τις προστατεύσαμε». Οι αγρότες κατηγόρησαν με τη σειρά τους την Κυβέρνηση σχολιάζοντας πως: «Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. μας «πρόσφερε» λίγα ψίχουλα που και αυτά ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας, παρά το γεγονός ότι, κάτω από την πίεση της λαϊκής αποδοχής και στήριξης που είχαμε και η ίδια αναγκάστηκε να αναγνωρίσει πως ήταν δίκαια». Τέλος, τόνισαν πως οι αγώνες τους δεν θα σταματήσουν εδώ, ενώ έδωσαν το «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο για τα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου, ως ένδειξη αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας για το έγκλημα που τόσο φανερά προσπαθεί να συγκαλυφθεί.
Σε μία χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση «σήψης», μία χώρα που καταδικάστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο για το ανύπαρκτο κράτος δικαίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να παριστάνει ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βοηθά τη χώρα να εξελιχθεί και να προοδεύσει. Το Ευρωκοινοβούλιο ως θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μέλη που εκλέγονται από εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες καταδίκασε την Κυβέρνηση για τις υποκλοπές, τις διώξεις και δολοφονίες δικαστών και δημοσιογράφων, τις μηνύσεις SLAPP, το ναυάγιο της Πύλου και το έγκλημα των Τεμπών ανάμεσα σε άλλα. Η Ευρώπη φαίνεται να συνειδητοποίησε τι αντιπροσωπεύει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι Έλληνες πολίτες πότε;