19.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Το όνειρο της Ζέλμα» της Mariana Leky

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Το όνειρο της Ζέλμα» της Mariana Leky


Της Ευθυμίας Γκαμπέση,

Το Όνειρο της Ζέλμα της Mariana Leky, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg, και μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου, είναι ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα, στο οποίο θίγονται θέματα όπως ο θάνατος, η ζωή, τα μυστικά, οι δεισιδαιμονίες και η αγάπη. Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από τα «μάτια» μιας κλειστής και συντηρητικής κοινωνίας, στην οποία υπάρχουν οι προλήψεις και η αχαλίνωτη φαντασία, με την τελευταία να μην επιτρέπει στην πραγματικότητα να μπει στη ζωή των ανθρώπων.

Σε ένα μικρό χωριό της Γερμανίας, η γιαγιά της Λουίζε λοιπόν, η Ζέλμα, έχει, παρά τη θέλησή της, μία προφητική ικανότητα: να βλέπει τον θάνατο! Κάθε φορά που την επισκέπτεται στον ύπνο της αυτό το παράξενο ζώο, το οκάπι, κάποιος στο χωριό πεθαίνει. Πρόκειται για ένα σπάνιο ζώο, μία διασταύρωση ζέβρας και καμηλοπάρδαλης, το τελευταίο θηλαστικό που έχει ανακαλύψει ο άνθρωπος. Το οκάπι σίγουρα πρόκειται για ένα σπάνιο και περίεργο ζώο, ακόμη πιο περίεργο από τον θάνατο. Θα λέγαμε, όμως, ότι η επιλογή του συγκεκριμένου ζώου δεν είναι τυχαία. Παρά το δυσάρεστο μήνυμα που μεταφέρει, είναι ένα ευγενικό και πράο ζώο, με όψη που μόνο σε όνειρο θα μπορούσε να ταιριάζει.

Οκάπι. Πηγή εικόνας: animalplanet.gr

Συνολικά, αυτό έχει γίνει ήδη τρεις φορές και σύντομα έρχεται και η τέταρτη. Αυτήν τη φορά, όμως, ο θάνατος δεν παίρνει μαζί του τον οποιονδήποτε στο χωριό, αλλά τον αγαπημένο παιδικό φίλο της Λουίζε –και μόλις δέκα χρονών– Μάρτιν. Πριν, όμως, το τραγικό αυτό γεγονός, ας παρατηρήσουμε λίγο τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι περισσότεροι φοβούνται, φοβούνται μήπως αυτήν είναι η τελευταία μέρα τους πάνω στη Γη. Και αυτός ο φόβος τούς ωθεί να αποκαλύψουν μυστικά, που υπό άλλες συνθήκες, ούτε που θα σκέφτονταν να αποκαλύψουν.

Το μυστικό όμως του Οπτικού, ο μεγάλος αυτός έρωτας που τρέφει για τη Ζέλμα, δυσκολεύεται να βγει στην επιφάνεια. Εμποδίζεται από τις φωνές στο κεφάλι του που τον κατέχουν και καθορίζουν κάθε του κίνηση. Από την άλλη, η νεαρή Λουίζε φαίνεται να είναι αρκετά αισιόδοξη για τη ζωή και θαρραλέα. Παρά το θάρρος και το νεαρό της ηλικίας της, παραμένει κοντά στους δικούς της ανθρώπους και, κυρίως, κοντά στον Οπτικό και τη Ζέλμα, αφού οι γονείς της είναι το μεγαλύτερο διάστημα απόντες, προσπαθώντας να καλύψουν τα δικά τους κενά.

Η Mariana Leky, η συγγραφέας του βιβλίου, γεννήθηκε το 1973 στην Κολωνία και σήμερα ζει στο Βερολίνο. Πραγματοποίησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χίλντεσχαϊμ, ενώ, το 2017 εκδόθηκε στη Γερμανία το κείμενο «Το Όνειρο της Ζέλμα» με πρωτότυπος τίτλος: «Τι μπορείς να δεις από εδώ».

Καταληκτικά, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα συνονθύλευμα τρέλας, αγάπης, προκαταλήψεων και μεγάλων αδυναμιών, όλων χαρακτηριστικών των απλών και καθημερινών ανθρώπων. Γιατί δεν πρέπει να είναι ο θάνατος αυτός που πρέπει να φοβόμαστε, αλλά… η ίδια η ζωή.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Γεννήθηκε το 2003 στην Καστοριά, όπου και μεγάλωσε. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δηλώνει πως κατέχει την αγγλική και ισπανική γλώσσα, ενώ δεν σκοπεύει να παραμείνει σε αυτές. Είναι λάτρης της γυμναστικής, του χορού και των ταξιδιών, ενώ στον ελεύθερο της χρόνο, της αρέσει να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και να ταξιδεύει. Τέλος, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αρθρογραφία, την τέχνη και την κοινωνία σε όλες της τις πτυχές.