24 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΙσπανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Μια δοκιμή πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Μια δοκιμή πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο


Του Ιουλίου Παπάζογλου,

Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος διεξήχθη από το 1936 έως το 1939 μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Εθνικιστών. Οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν πιστοί στην αριστερή κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας και αποτελούνταν από διάφορα σοσιαλιστικά, κομμουνιστικά, αυτονομιστικά, αναρχικά και ρεπουμπλικανικά κόμματα, μερικά από τα οποία είχαν αντιταχθεί στην κυβέρνηση κατά την προπολεμική περίοδο. Οι αντίπαλοι Εθνικιστές ήταν μια συμμαχία Φαλαγγιστών, μοναρχικών, συντηρητικών και παραδοσιακών υπό την ηγεσία μιας στρατιωτικής χούντας, μεταξύ των οποίων, ο στρατηγός Φραγκίσκο Φράνκο πέτυχε γρήγορα έναν κυρίαρχο ρόλο. Λόγω του διεθνούς πολιτικού κλίματος εκείνης της εποχής, ο πόλεμος είχε πολλές όψεις και εθεωρείτο ποικιλοτρόπως ως ταξική πάλη, μια θρησκευτική πάλη, μια πάλη μεταξύ δικτατορίας και δημοκρατίας, μεταξύ επανάστασης και αντεπανάστασης και μεταξύ φασισμού και κομμουνισμού. Σύμφωνα με τον Claude Bowers, πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, ήταν η «πρόβα τζενεράλε» για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Εθνικιστές κέρδισαν τον πόλεμο, ο οποίος έληξε στις αρχές του 1939, και κυβέρνησαν την Ισπανία μέχρι το θάνατο του Φράνκο τον Νοέμβριο του 1975.

Το Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε οριακά τις γενικές εκλογές του 1936. Οι επαναστατικές αριστερές μάζες βγήκαν στους δρόμους και απελευθέρωσαν κρατούμενους. Στις τριάντα έξι ώρες μετά τις εκλογές, δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν (κυρίως από αστυνομικούς που προσπάθησαν να διατηρήσουν την τάξη ή να επέμβουν σε βίαιες συγκρούσεις) και τριάντα εννέα τραυματίστηκαν σοβαρά. Επίσης, πενήντα εκκλησίες και εβδομήντα συντηρητικά πολιτικά κέντρα δέχθηκαν επίθεση ή πυρπολήθηκαν. Ο Manuel Azaña κλήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση πριν τελειώσει η εκλογική διαδικασία. Σύντομα αντικατέστησε τον Ζαμόρα ως Πρόεδρο, εκμεταλλευόμενος ένα συνταγματικό κενό. Πεπεισμένη ότι η αριστερά δεν ήταν πλέον πρόθυμη να ακολουθήσει το κράτος δικαίου και ότι το όραμά της για την Ισπανία απειλούνταν, η δεξιά εγκατέλειψε την κοινοβουλευτική επιλογή και άρχισε να σχεδιάζει να ανατρέψει τη δημοκρατία, αντί να την ελέγξει.

Φωτογραφία στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Πηγή εικόνας: in.gr

Οι αριστεροί σοσιαλιστές του PSOE άρχισαν να αναλαμβάνουν δράση. Ο Julio Álvarez del μίλησε για τη «μετατροπή της Ισπανίας σε σοσιαλιστική Δημοκρατία σε συνεργασία με τη Σοβιετική Ένωση». Ο Francisco Largo Caballero δήλωσε ότι «το οργανωμένο προλεταριάτο θα φέρει τα πάντα μπροστά του και θα καταστρέψει τα πάντα μέχρι να φτάσουμε στο στόχο μας». Η χώρα είχε γίνει γρήγορα άναρχη. Ακόμη και ο ένθερμος σοσιαλιστής Indalecio Prieto, σε μια συγκέντρωση του κόμματος στην Κουένκα τον Μάιο του 1936, παραπονέθηκε: «Δεν έχουμε δει ποτέ τόσο τραγικό πανόραμα ή τόσο μεγάλη κατάρρευση όπως στην Ισπανία αυτή τη στιγμή. Στο εξωτερικό, η Ισπανία χαρακτηρίζεται ως αφερέγγυα. Αυτό είναι όχι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό ή τον κομμουνισμό, αλλά προς τον απελπισμένο αναρχισμό χωρίς καν το πλεονέκτημα της ελευθερίας». Η απογοήτευση με την απόφαση του Azaña εκφράστηκε, επίσης, από τον Miguel de Unamuno, έναν Ρεπουμπλικανό και έναν από τους πιο σεβαστούς διανοούμενους της Ισπανίας, ο οποίος, τον Ιούνιο του 1936, είπε σε έναν δημοσιογράφο που δημοσίευσε τη δήλωσή του στο El Adelanto ότι ο Πρόεδρος Manuel Azaña έπρεπε να αυτοκτονήσει. «Μια πατριωτική πράξη».

Η Laia Balcells παρατηρεί ότι η πόλωση στην Ισπανία λίγο πριν το πραξικόπημα ήταν τόσο έντονη που οι φυσικές αντιπαραθέσεις μεταξύ αριστερών και δεξιών ήταν ένα φαινόμενο ρουτίνας στις περισσότερες τοποθεσίες. Έξι μέρες πριν συμβεί το πραξικόπημα, υπήρξε ταραχή μεταξύ των δύο στην επαρχία Teruel. Ο Balcells σημειώνει ότι η ισπανική κοινωνία ήταν τόσο διχασμένη κατά μήκος της γραμμής Αριστεράς-Δεξιάς που ο μοναχός Hilari Raguer δήλωσε ότι στην ενορία του, αντί να παίζουν «μπάτσοι και ληστές», τα παιδιά μερικές φορές έπαιζαν «αριστερούς και δεξιούς». Μέσα στον πρώτο μήνα της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου, σχεδόν το ένα τέταρτο των επαρχιακών κυβερνητών είχαν απομακρυνθεί, λόγω της αποτυχίας τους να αποτρέψουν ή να ελέγξουν τις απεργίες, την παράνομη κατοχή γης, την πολιτική βία και τον εμπρησμό. Η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου ήταν πιο πιθανό να διώξει τους δεξιούς για βία από τους αριστερούς που διέπραξαν παρόμοιες πράξεις. Ο Azaña δίσταζε να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να πυροβολήσει ή να σταματήσει ταραχοποιούς ή διαδηλωτές, καθώς πολλοί από αυτούς υποστήριζαν τον συνασπισμό του.

Από την άλλη πλευρά, ήταν απρόθυμος να αφοπλίσει τους στρατιωτικούς καθώς πίστευε ότι τους χρειαζόταν για να σταματήσει τις εξεγέρσεις από την άκρα αριστερά. Η παράνομη κατοχή γης έγινε ευρέως διαδεδομένη -οι φτωχοί ενοικιαστές αγρότες γνώριζαν ότι η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να τους σταματήσει. Μέχρι τον Απρίλιο του 1936, σχεδόν 100.000 αγρότες είχαν οικειοποιηθεί 400.000 εκτάρια γης και ίσως έως και 1 εκατομμύριο εκτάρια μέχρι την έναρξη του εμφυλίου πολέμου. Για σύγκριση, η αγροτική μεταρρύθμιση του 1931-33 είχε παραχωρήσει μόνο σε 6.000 αγρότες 45.000 εκτάρια. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο έγιναν τόσες απεργίες όσες είχαν γίνει ολόκληρο το 1931. Οι εργάτες απαιτούσαν όλο και λιγότερη εργασία και περισσότερους μισθούς. Τα «κοινωνικά εγκλήματα» -η άρνηση πληρωμής αγαθών και ενοικίων- έγιναν ολοένα και πιο συνηθισμένα από τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στη Μαδρίτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό έγινε με τη συντροφιά ένοπλων αγωνιστών. Οι συντηρητικοί, οι μεσαίες τάξεις, οι επιχειρηματίες και οι γαιοκτήμονες πείστηκαν ότι η επανάσταση είχε ήδη ξεκινήσει.

Ο Πρωθυπουργός Santiago Casares Quiroga αγνόησε τις προειδοποιήσεις για μια στρατιωτική συνωμοσία που περιλάμβανε πολλούς στρατηγούς, οι οποίοι αποφάσισαν ότι η κυβέρνηση έπρεπε να αντικατασταθεί για να αποτραπεί η διάλυση της Ισπανίας. Και οι δύο πλευρές είχαν πειστεί ότι, εάν η άλλη πλευρά αποκτούσε εξουσία, θα έκανε διακρίσεις εις βάρος των μελών τους και θα προσπαθούσε να καταστείλει τις πολιτικές τους οργανώσεις.

Λίγο μετά τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου στις εκλογές του 1936, διάφορες ομάδες αξιωματικών, ενεργών και συνταξιούχων, συγκεντρώθηκαν για να αρχίσουν να συζητούν την προοπτική ενός πραξικοπήματος. Μόλις στα τέλη Απριλίου, θα αναδεικνυόταν ο στρατηγός Εμίλιο Μόλα ως ηγέτης ενός δικτύου εθνικής συνωμοσίας. Η Ρεπουμπλικανική κυβέρνηση ενήργησε για να απομακρύνει ύποπτους στρατηγούς από θέσεις με επιρροή. Ο Φράνκο απολύθηκε από τον αρχηγό του επιτελείου και μετατέθηκε στη διοίκηση των Καναρίων Νήσων. Ο Manuel Goded Llopis αφαιρέθηκε από γενικός επιθεωρητής και έγινε γενικός των Βαλεαρίδων Νήσων. Ο Εμίλιο Μόλα μετατέθηκε από επικεφαλής του Στρατού της Αφρικής σε στρατιωτικό διοικητή της Παμπλόνα στη Ναβάρα. Αυτό, ωστόσο, επέτρεψε στον Μόλα να διευθύνει την ηπειρωτική εξέγερση. Ο στρατηγός José Sanjurjo έγινε ο επικεφαλής της επιχείρησης και βοήθησε στην επίτευξη συμφωνίας με τους Carlists. Ο Μόλα ήταν επικεφαλής σχεδιαστής και δεύτερος στην εξουσία. Ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα μπήκε στη φυλακή στα μέσα Μαρτίου για να περιορίσει τη Φάλαγγα. Ωστόσο, οι κυβερνητικές ενέργειες δεν ήταν τόσο εμπεριστατωμένες όσο θα μπορούσαν να ήταν και οι προειδοποιήσεις του Διευθυντή Ασφαλείας και άλλων προσώπων δεν ελήφθησαν υπόψη.

Ο πόλεμος παρουσιάστηκε από τους υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών ως αγώνας μεταξύ τυραννίας και ελευθερίας και από τους εθνικιστές υποστηρικτές ως κομμουνιστικές και αναρχικές κόκκινες ορδές εναντίον του χριστιανικού πολιτισμού. Οι εθνικιστές ισχυρίστηκαν επίσης ότι έφερναν ασφάλεια και κατεύθυνση σε μια ακυβέρνητη και παράνομη χώρα. Η ισπανική πολιτική, ειδικά στα αριστερά, ήταν αρκετά κατακερματισμένη: από τη μια πλευρά οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές υποστήριζαν τη δημοκρατία αλλά, από την άλλη, κατά τη διάρκεια της δημοκρατίας, οι αναρχικοί είχαν ανάμεικτες απόψεις, αν και και οι δύο μεγάλες ομάδες αντιτάχθηκαν στους Εθνικιστές κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Οι τελευταίοι, αντίθετα, ενώθηκαν από την ένθερμη αντίθεσή τους στη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση και παρουσίασαν ένα πιο ενιαίο μέτωπο.

Χάρτης της Ισπανίας τον Σεπτέμβριο του 1936. Μοβ: έλεγχος των εθνικιστών. Μπλε: έλεγχος των Δημοκρατικών. Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Το πραξικόπημα χώρισε τις ένοπλες δυνάμεις αρκετά ομοιόμορφα. Μια ιστορική εκτίμηση υποδηλώνει ότι υπήρχαν περίπου 87.000 στρατιώτες πιστοί στην κυβέρνηση και περίπου 77.000 εντάχθηκαν στην εξέγερση, αν και ορισμένοι ιστορικοί προτείνουν ότι ο αριθμός των Εθνικιστών πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω και ότι πιθανώς ανήλθε σε περίπου 95.000. Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος αποκάλυψε τις πολιτικές διαιρέσεις σε όλη την Ευρώπη. Η δεξιά και οι Καθολικοί υποστήριξαν τους Εθνικιστές για να σταματήσουν την εξάπλωση του Μπολσεβικισμού. Στα αριστερά, συμπεριλαμβανομένων των εργατικών συνδικάτων, των φοιτητών και των διανοουμένων, ο πόλεμος αντιπροσώπευε μια απαραίτητη μάχη για να σταματήσει η εξάπλωση του φασισμού. Το αντιπολεμικό και ειρηνιστικό αίσθημα ήταν ισχυρό σε πολλές χώρες, οδηγώντας σε προειδοποιήσεις ότι ο Εμφύλιος Πόλεμος θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Από αυτή την άποψη, ο πόλεμος ήταν ένας δείκτης της αυξανόμενης αστάθειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Ισπανικός Εμφύλιος περιλάμβανε μεγάλο αριθμό μη Ισπανών πολιτών που συμμετείχαν σε θέσεις μάχης και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η Βρετανία και η Γαλλία ηγήθηκαν μιας πολιτικής συμμαχίας 27 εθνών που δεσμεύτηκαν να μην επέμβουν, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο σε όλες τις εξαγωγές όπλων στην Ισπανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν ανεπίσημα επίσης θέση μη παρέμβασης, παρά την αποχή από την ένταξη στη συμμαχία (εν μέρει λόγω της πολιτικής τους για πολιτική απομόνωση). Η Γερμανία, η Ιταλία και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν επίσημα, αλλά αγνόησαν το εμπάργκο. Η απόπειρα καταστολής εισαγόμενου υλικού ήταν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική και η Γαλλία κατηγορήθηκε ιδιαίτερα ότι επέτρεψε μεγάλες αποστολές σε ρεπουμπλικανικά στρατεύματα. Οι μυστικές ενέργειες των διαφόρων ευρωπαϊκών δυνάμεων θεωρούνταν, εκείνη την εποχή, ότι διακινδύνευαν έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο, ανησυχώντας αντιπολεμικά στοιχεία σε όλο τον κόσμο.

Ερείπια της Γκερνίκα. Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Η αντίδραση της Κοινωνίας των Εθνών στον πόλεμο επηρεάστηκε από τον φόβο του κομμουνισμού και ήταν ανεπαρκής για να συγκρατήσει τη μαζική εισαγωγή όπλων και άλλων πολεμικών πόρων από τις μαχόμενες φατρίες. Παρόλο που δημιουργήθηκε μια Επιτροπή Μη Παρέμβασης, οι πολιτικές της πέτυχαν πολύ λίγα και οι οδηγίες της ήταν αναποτελεσματικές.

Μετά τον πόλεμο, το φρανκιστικό καθεστώς ξεκίνησε μια κατασταλτική διαδικασία κατά της ηττημένης πλευράς, μια «κάθαρση» του είδους ενάντια σε οτιδήποτε ή οποιονδήποτε σχετίζεται με τη Δημοκρατία. Αυτή η διαδικασία οδήγησε πολλούς στην εξορία ή στο θάνατο. Η εξορία έγινε σε τρία κύματα. Η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια της Βόρειας Εκστρατείας (Μάρτιος-Νοέμβριος 1937), ακολουθούμενη από ένα δεύτερο κύμα μετά την πτώση της Καταλονίας (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1939), κατά την οποία περίπου 400.000 άνθρωποι κατέφυγαν στη Γαλλία. Οι γαλλικές αρχές έπρεπε να αυτοσχεδιάσουν στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τόσο δύσκολες συνθήκες που σχεδόν οι μισοί από τους εξόριστους Ισπανούς επέστρεψαν. Το τρίτο κύμα σημειώθηκε μετά τον πόλεμο, στα τέλη Μαρτίου 1939, όταν χιλιάδες Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε πλοία για να εξοριστούν, αν και λίγοι τα κατάφεραν.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Beevor Antony (2006), Ο ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1936-1939, Αθήνα: Εκδόσεις Γκοβόστης
  • Τσοπάνης Κωνσταντίνος (2009), Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ (1936-1939): Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΡΑΦΤΗΚΕ, Αθήνα: εκδόσεις Πάτρια

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιούλιος Παπάζογλου
Ιούλιος Παπάζογλου
Σπουδάζει στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Είναι στο τρίτο έτος και έχει επιλέξει την κατεύθυνση Ιστορίας. Γνωρίζει την αγγλική γλώσσα σε επίπεδο Proficiency και τη γερμανική γλώσσα σε επίπεδο Β1.