17.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕπανεκκίνηση με νέα νομοσχέδια!

Επανεκκίνηση με νέα νομοσχέδια!


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Ξεκίνησε το 2024 και στη Βουλή πρόκειται να ψηφιστούν κάποια νομοσχέδια. Κι ενώ κάποια ακόμη δεν έχουν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, έχουν αρχίσει οι αντιδράσεις. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να δείξει μεταρρυθμιστικό προφίλ, με το νέο έτος να αποτελεί ευκαιρία ανανέωσης και επανεκκίνησης ύστερα από αστοχίες του παρελθόντος. Τα ζητήματα που ταλανίζουν την Κοινωνία είναι πολλά και σίγουρα αυτό που ζητείται δεν είναι πλέον τα λόγια, αλλά οι σωστές και υπεύθυνες κινήσεις.

Αρχικά, αναμένεται να ψηφιστεί το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την αυστηροποίηση του πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, δηλώνει σε κάθε περίπτωση ότι πρέπει να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των εγκλημάτων. Τα περιστατικά βίας που ακούμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια προκαλούν ανασφάλεια στην Κοινωνία μας και πρέπει να υπάρξει η καλύτερη απάντηση το συντομότερο! Δυστυχώς, υπάρχει αίσθηση ατιμωρησίας και είναι επιτακτική η ανάγκη περιορισμού της! Ταυτόχρονα, ένα χρόνιο πρόβλημα στη Δικαιοσύνη είναι η αργή απονομή της. Χρειάζονται δραστικές λύσεις. Στο Νομοσχέδιο, λοιπόν, προβλέπονται αύξηση των προβλεπόμενων ποινών που επιβάλλουν τα δικαστήρια και περιορισμοί στις αναβολές των δικών.

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Επιπλέον, εισήχθη στη Βουλή προς ψήφιση το σχέδιο Νόμου για την επιστολική ψήφο. Είναι κάτι το οποίο θα ισχύσει από τις Ευρωεκλογές του 2024. Αποτελεί ένα ακόμα μέσο διευκόλυνσης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες του Εξωτερικού, αλλά και για εκείνους και εκείνες που κατοικούν εντός Ελλάδας και αδυνατούν να προσέλθουν στην κάλπη για να ψηφίσουν. Είναι ένα εμβληματικό Νομοσχέδιο που δύναται να μειώσει την αποχή, αφού πολίτες που δεν μπορούσαν για διάφορους λόγους να ψηφίσουν, πλέον, θα έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Είναι η διόρθωση μιας αδικίας! Προς το παρόν, αφορά μόνο τις Ευρωεκλογές, αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί και για τις βουλευτικές με την έγκριση της Βουλής (απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι).

Ως προς την οπαδική βία, η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εφαρμόσει τα μέτρα τα οποία έλαβε στο τέλος του προηγούμενου έτους. Πρόκειται να εισαχθεί ένα Νομοσχέδιο για το ονομαστικοποιημένο ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα εκδίδεται μέσω gov.gr και για τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση από τους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραταθεί η απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα. Μένει να δούμε να εφαρμόζονται τα θετικά μέτρα που έχουν ληφθεί, διότι το υγιές ποδόσφαιρο είναι αυτό που θέλουμε! Δεν αντέχουμε άλλες εξαγγελίες, τώρα χρειάζονται μόνο πράξεις!

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και στον τομέα της Εκπαίδευσης. Το αμέσως επόμενο διάστημα, έρχεται κάτι που αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Δομές, εργαστήρια είναι μεταξύ αυτών που θα στηριχθούν με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι, όμως, που θα κατατεθεί στη συνέχεια και έχει προκαλέσει, ήδη, αντιδράσεις είναι η πρόθεση για ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν αφορά, βέβαια, μόνο αυτά, διότι μέριμνα θα υπάρξει και για τα δημόσια Πανεπιστήμια, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες. Η απελευθέρωση από τη Γραφειοκρατία, η ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, η αύξηση της χρηματοδότησης είναι μερικά από τα εργαλεία αναβάθμισης των Α.Ε.Ι. Στο Νομοσχέδιο λέγεται ότι θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια για αυτά τα νέα, μη κρατικά, Ιδρύματα. Δεν είναι κάτι αρνητικό οι συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια του υπόλοιπου κόσμου αρκεί, όπως φημολογείται, να μπουν τέτοιες δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες θα ενισχύσουν το κύρος των ήδη υπαρχόντων Ιδρυμάτων. Φυσικά, αυτά θα πρέπει να τα δούμε όταν το Σχέδιο Νόμου τεθεί σε επίσημη δημόσια διαβούλευση, να συζητήσουμε, να κάνουμε τα σχόλια που θέλουμε, να προτείνουμε μέσα σε ένα υγιές πλαίσιο διαλόγου, όχι κάνοντας κριτική σε κάτι το οποίο δεν έχει κατατεθεί…

Κλείνοντας, η Κοινωνία οφείλει να προχωρήσει προς την πρόοδο, τον εξευρωπαϊσμό, τον εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα. Τώρα χρειάζονται σοβαρές πράξεις, όχι λόγια! Τώρα οι πολίτες περιμένουν τη νομοθέτηση, αλλά και την εφαρμογή των εξαγγελιών που βοηθούν προς την επίτευξη της προόδου.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά – Tα 4 νομοσχέδια του Ιανουαρίου, protothema.gr, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.