19.5 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΚαππαδοκία: Ένα ταξίδι με... αερόστατο

Καππαδοκία: Ένα ταξίδι με… αερόστατο


Της Μαριλίζας Μπάρκα,

Στο άκουσμα της γειτονικής Τουρκίας οι περισσότεροι σκεφτόμαστε την Κωνσταντινούπολη και την επιβλητική Αγία Σοφία. Ωστόσο, η Τουρκία κρύβει πολλά μυστικά της Ανατολής, ένα από αυτά είναι και η Καππαδοκία. Η γνωστή σε πολλούς για τα εξαιρετικά ηλιοβασιλέματα που φιλοξενεί αλλά και για τη βόλτα με αερόστατο αποτελεί έναν από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς σε απόσταση αναπνοής από την Ελλάδα.

Η Καππαδοκία είναι γεμάτη και με υπόγειες πόλεις, που αξίζουν σε κάθε περίπτωση τον χρόνο και το περπάτημά σας, όπως η Kaymakli και η Derinkuyu, ενώ πολλές από αυτές ακόμη δεν έχουν ανακαλυφθεί! Το περπάτημα στις υπόγειες πόλεις δίνει την αίσθηση της επιστροφής χιλιάδες χρόνια πίσω, αφού εκεί κρύβονταν χιλιάδες άνθρωποι για να γλιτώσουν από τις επιδρομές των Αράβων. Καλό θα ήταν να δοκιμάσετε αυτή την εμπειρία με κάποιον οδηγό, εφόσον μιλάμε για υπόγειες εγκαταστάσεις που σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυνται για κλειστοφοβικά άτομα.

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com / Φωτογράφος: vuk8691

Στο μεγαλύτερο μέρος της Καππαδοκίας υπάρχουν κοιλάδες σχηματισμένες με πολύ μοναδικό τρόπο η καθεμιά, πολλές από τις οποίες αποτελούσαν ασκητήριο για μοναχούς, με πιο γνωστή την Κοιλάδα των Νεράιδων. Η Καππαδοκία δεν έχει μεγάλο εύρος μουσείων, ωστόσο ένα πολύ γνωστό ανοιχτό μουσείο, το Zelve, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Κοιλάδα των Νεραϊδών που φιλοξενεί και αρκετές χριστιανικές εκκλησίες, οι οποίες πλέον με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι επισκέψιμες.

Μιλήσαμε, όμως, και για το εξαιρετικό Καππαδοκικό ηλιοβασίλεμα. Το καλύτερο σημείο για να το θαυμάσει κανείς είναι η Red Rose Valley, ή η κόκκινη – ροζ κοιλάδα που μόλις φτάσεις στο χείλος θα τη δεις να εκτείνεται ακριβώς από κάτω σου.

Πηγή εικόνας: istock.com / Φωτογράφος: wildart

Ένα επιπλέον ξεχωριστό κομμάτι της Καππαδοκίας είναι η ιππασία στις κοιλάδες είτε με το φως του ηλίου είτε με τη δύση του, πάντα, όμως, με την καθοδήγηση ενός ειδικού ώστε να μην υπάρξουν τυχόν απρόοπτα που θα χαλάσουν το ταξίδι. Γενικότερα, το ταξίδι στην Καππαδοκία γίνεται όλο μέσα από τις κοιλάδες και ναι, είναι μοναδικό.

Το πιο όμορφο χωριό της Καππαδοκίας, το Goreme, δε θα μπορούσε να λείπει. Εκεί βρίσκονται και τα ξακουστά cave hotels ή αλλιώς οι άνθρωποι εκεί ζουν μέσα σε σπηλιές κυριολεκτικά. Στο χωριό αυτό όπου κ αν κοιτάξει κανείς θα δει… αερόστατα και η θέα θα είναι πέρα για πέρα μαγική. Και δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί η βόλτα με τα αερόστατα στην Καππαδοκία. Ο λόγος που πολλοί, αν όχι όλοι, σχεδιάζουν εξ αρχής αυτό το ταξίδι. Το θέαμα των κοιλάδων από ψηλά, τα διπλανά αερόστατα, η αίσθηση του ότι πετά κανείς με έναν τόσο ξεχωριστό τρόπο προκαλεί ανατριχίλα. Μία αρκετά ακριβή εμπειρία, που αξίζει ως και το τελευταίο της ευρώ. Ως συμβουλή θα άφηνα την έγκαιρη κράτηση του αερόστατου, αφού πρώτα γίνει μια καλή έρευνα για τον καιρό, επειδή σε κακές καιρικές συνθήκες, όπως είναι φυσικό, τα αερόστατα δεν πετούν.

Η Καππαδοκία, λοιπόν, το διαμάντι της γειτονικής μας χώρας δίνει την ευκαιρία για ένα ταξίδι που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και προσφέρει στους ταξιδιώτες που θα την επιλέξουν μια γεύση από τη μαγευτική Ανατολή.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • 3 DAYS IN CAPPADOCIA: THE PERFECT ITINERARY, earthtrekkers.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλίζα Μπάρκα
Μαριλίζα Μπάρκα
Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 2002. Σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στον Βόλο. Παρέχει εθελοντικά υπηρεσία σε δημοτικό κάνοντας την πρακτική της. Μιλάει πολύ καλά αγγλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο μαγειρεύει, διαβάζει και… ταξιδεύει.