18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΘα είναι το 2024 η χρονιά του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

Θα είναι το 2024 η χρονιά του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;


Της Άννας Βραϊμάκη,

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η νέα χρόνια σηματοδοτεί την αναμέτρηση των Ευρωεκλογών τον Ιούνιο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από τις εορταστικές δηλώσεις φαίνεται ότι έχει βάλει στοίχημα να ανατείλει ο «πράσινος ήλιος» φέτος.

Τα στελέχη της παράταξης που ηγείται αλλά και ο ίδιος έχουν ορίσει αρκετούς στόχους προκειμένου το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να εδραιωθεί στη δεύτερη θέση με ένα ισχυρό ποσοστό ενάντια στη συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και προσπερνώντας τον διαλυμένο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που προβάλλονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από νόμιμες εταιρείες κατατάσσουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην 2η θέση με ποσοστό που υπολογίζεται από 15 μέχρι 18%.

Το ερώτημα και το δίλημμα που τίθεται στους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη είναι εάν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για να αυξήσει τα ποσοστά του, θα επιχειρήσει να κάνει «ανοίγματα» προκειμένου να αγγίξει το 20% σε επίπεδο δημοσκοπήσεων. Ειδικότερα, πολλές πηγές αναφέρουν ότι η συνταγή που πρέπει να ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι γνωστή, αν αναλογιστεί κανείς τη νίκη του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων κερδίζοντας τον ανιψιό του Πρωθυπουργού, Κώστα Μπακογιάννη.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Επιπλέον, επειδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ένα κόμμα που εφάρμοσε την ισότητα στις γυναίκες και έφερε μια σειρά από νομοσχέδια που τις ωφελούσαν είναι κάλο να τοποθετηθούν στο ευρωψηφοδέλτιο περισσότερες γυναίκες από όσο ορίζει η ποσόστωση. Εξάλλου, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. περιέχει αρκετές νέες γυναίκες σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια. Ακόμα, ένα άλλο μέσο για να αυξηθούν τα ποσοστά του κόμματος είναι να τοποθετηθούν στο ευρωψηφοδέλτιο πέρα από γυναίκες και άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε ένα προοδευτικό κόμμα.

Πηγές, όμως, από μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τους επόμενους μήνες θα κάνει μια προσπάθεια προκειμένου να ταχθούν στον πλευρό του και, πιο συγκεκριμένα, και στο ψηφοδέλτιο άτομα από τον χώρο της κεντροδεξιάς, που στο παρελθόν στήριζαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά πλέον έχουν πάψει να το κάνουν. Γενικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ «ποντάρει» στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Ν.Δ από την ακρίβεια ή από οποιαδήποτε άλλα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Όσον αφορά τα ονόματα που ακούγονται για τις Ευρωεκλογές, είναι ξεκάθαρο ότι θα θέσουν υποψηφιότητα άτομα που έχουν γνώσεις στα ζητήματα που απασχολούν το Ευρωκοινοβούλιο. Τα επικρατέστερα ονόματα σύμφωνα με πηγές είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας του ΠΑ.ΣΟ.Κ και καλός φίλος του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Βασίλης Σκουντής, Αθλητικογράφος και υποψήφιος Βουλευτής στο νόμο Ρεθύμνου με το ΠΑ.ΣΟ.Κ στις εθνικές εκλογές και ο Νίκος Παπανδρέου, νυν Ευρωβουλευτής, ενώ θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, επίσης, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και «παπανδρεϊκά» στελέχη, ώστε να καταρτιστεί το ευρωψηφοδέλτιο νίκης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η ανακοίνωση της λίστας των υποψήφιων αναμένεται να ανακοινωθεί πριν τον Μάρτιο, προκειμένου όλοι οι υποψήφιοι να αρχίσουν τον δικό τους αγώνα για να φέρουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην θέση που το αξίζει. Γίνεται αντιληπτό ότι η συνεισφορά του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αρκετά σημαντική λόγω της εμπειρίας του ως Ευρωβουλευτή. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές χρειάζεται να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και να αποτελέσει μια επιλογή σε κάθε ψηφοφόρο απέναντι στην πρωτοκαθεδρία της Ν.Δ. αλλά και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.