19.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Les Choristes" (2004): Η δύναμη της μουσικής μέσα από μία παιδική χορωδία

“Les Choristes” (2004): Η δύναμη της μουσικής μέσα από μία παιδική χορωδία


Της Ελένης Μανουδάκη, 

Η ταινία “Les Choristes” («Τα παιδιά της χορωδίας») είναι μια συγκινητική γαλλική ταινία που κυκλοφόρησε το 2004, σε σκηνοθεσία του Christophe Barratier. Βασισμένη στο σενάριο της ταινίας “La Cage aux Rossignols” (1945), αφηγείται την υπέροχη ιστορία ενός δασκάλου μουσικής που προσπαθεί να αλλάξει τη ζωή των παιδιών μιας πολύ αυστηρής σχολής.

Ο δάσκαλος, Clément Mathieu, τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο Gerard Jugnot, φτάνει στη σχολή με στόχο να επαναφέρει την τάξη, σε έναν τόπο που κυριαρχεί η αναρχία και η σκληρότητα. Έρχεται αντιμέτωπος με πολύ ατίθασους μαθητές, που δε δείχνουν σεβασμό προς κανέναν, και μόνο η βία «μπορεί να τους τιθασεύσει», όπως έλεγε ο διευθυντής του σχολείου. Ο Mathieu, όμως, δε συμφωνεί με τις μεθόδους και προσπαθεί με όμορφο τρόπο να πλησιάσει τα παιδιά, κάτι που στην αρχή δε φαίνεται να πετυχαίνει. Αργότερα, όμως, μέσα από τη μουσική, καταφέρνει να εμπνεύσει τους μαθητές, να τους δείξει την ομορφιά της τέχνης και να αναδείξει το ταλέντο τους στο τραγούδι.

Πηγή Εικόνας: unifrance.org

Οι ερμηνείες των παιδικών ρόλων είναι εξαιρετικές, με τον Jean-Baptiste Maunier να ξεχωρίζει ως το ταλαντούχο αγόρι που ανακαλύπτει τη μαγεία της μουσικής. Η φωνή του χαρακτηρίζεται από τον δάσκαλο ως «θείο δώρο» και προσπαθεί να τον βοηθήσει να την εξελίξει. Για τον δάσκαλο, κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και όπως στην κοινωνία κάθε παιδί έχει τη δική του θέση στη χορωδία. Μαθαίνουν ασυναίσθητα να είναι πειθαρχημένοι και να δείχνουν σεβασμό όχι μόνο προς τους δασκάλους αλλά και στους συμμαθητές τους.

Όλη η μουσική της ταινίας, από το συνθέτη Bruno Coulais, προσθέτει συναισθηματικό βάθος στην αφήγηση. Κάθε μελωδία, κάθε νότα που ακούγεται στην ταινία, μεταφέρει ένα διαφορετικό συναίσθημα κάθε φορά. Μάλιστα, στα 77α Βραβεία Όσκαρ η ταινία ήταν υποψήφια για το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, με το τραγούδι “Vois sur ton chemin” («Κοίτα προς το μονοπάτι σου»). Η ταινία αυτή αγγίζει τις καρδιές του κοινού με το μήνυμα της ελπίδας και της δύναμης της τέχνης να αλλάξει ζωές. Με την εξαιρετική σκηνοθεσία και τις συγκινητικές ερμηνείες, αποτελεί ένα αξέχαστο αριστούργημα που θα σας κρατήσει σε αγωνία από την αρχή μέχρι το τέλος.

Είναι, επίσης, σημαντικό για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα θέματα όπως η ανατροφοδότηση και η εκπαίδευση. Ο δάσκαλος Mathieu αναγνωρίζει τη σημασία της αγάπης και της αναγνώρισης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά αυτή η ανθρώπινη προσέγγισή του τον φέρνει σε σύγκρουση με τις μεθόδους του διευθυντή. Για εκείνον κάθε δράση θέλει «αντίδραση» και επιβάλλει σκληρές τιμωρίες στα παιδιά, χωρίς όμως να τις αφήνει να φανούν στον έξω κόσμο και τις οικογένειές τους. Το μόνο που τον απασχολεί είναι ο εαυτός του και να μη σπαταλάει χρήματα και πόρους στη φροντίδα των παιδιών και του σχολείου, ακόμα κι αν είναι απαραίτητο.

Συνοψίζοντας, η ταινία “Les Choristes” είναι μια συγκινητική ιστορία που εξυμνεί την αξία της μουσικής, της εκπαίδευσης και της ανθρωπιάς. Με τις εξαιρετικές ερμηνείες και τη συναρπαστική μουσική, αποτελεί ένα από τα αξιοσημείωτα έργα του κινηματογράφου που το κοινό, ανεξαρτήτως ηλικίας, συνεχίζει να αγαπά.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τα παιδιά της χορωδίας, wikipedia.org, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Μανουδάκη
Ελένη Μανουδάκη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση των Δημοσίων Θεσμών. Κατέχει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και καλή της γερμανικής. Είναι μέλος σε 2 χορευτικές ομάδες, μία ομάδα dancehall και μία ομάδα hip hop. Αφιερώνει πολύ χρόνο στην ζωγραφική και τη κατασκευή χειροποίητων έργων, όπου στοχεύει να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Στον ελεύθερό της χρόνο πηγαίνει στο θέατρο και βλέπει σειρές και ταινίες, ενώ έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον ελληνικό κινηματογράφο.