20.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Wonka"(2023): Η επιστροφή στα παιδικά μας χρόνια

“Wonka”(2023): Η επιστροφή στα παιδικά μας χρόνια


Της Ειρήνης Λάττα,

Κατά γενική ομολογία, μία από τις αγαπημένες ταινίες των παιδικών μας χρόνων ήταν «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας». Η συγκεκριμένη ταινία συνδύαζε μυστήριο, περιπέτεια, χρώματα, συγκίνηση και φυσικά… σοκολάτα! Όλοι μας, βλέποντάς την, ονειρευόμασταν να είμαστε στη θέση του Τσάρλι και κάπως μαγικά να μεταφερόμασταν και εμείς σε αυτό το εργοστάσιο σοκολάτας, με ξεναγό τον έναν και μοναδικό Γουίλι Γουόνκα. Φυσικά, εκεί θα δοκιμάζαμε όλα τα γλυκίσματα που παράγει ο ίδιος, αλλά και θα βλέπαμε να κυλούν όλα αυτά τα όμορφα ποτάμια σοκολάτας, θα γευόμασταν τα φλυτζάνια από σοκολάτα και φυσικά τα μοναδικά ζαχαρωτά σε όλες τους τις μορφές.

Προσωπικά, κάθε φορά που έβλεπα αυτήν την ταινία, ένιωθα πως πήγαινα και εγώ –με τη φαντασία μου– βόλτα στο εργοστάσιο σοκολάτας μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Το ίδιο ένιωσα ξανά, βλέποντας το prequel της ταινίας αυτής, με τίτλο “Wonka” (2023), σε σκηνοθεσία του Πολ Κινγκ και σε σενάριο του Σάιμον Φάρναμπαϊ, η οποία μας δείχνει την πορεία της ζωής του ίδιου του Γουόνκα και πως κατάφερε να κάνει τη σοκολάτα του γνωστή σε όλο τον κόσμο, βασισμένο στο γνωστό μυθιστόρημα του 1964. Πρόκειται λοιπόν για το μικρό Γουίλι (Τιμοτέ Σαλαμέ), ο οποίος σαν χόμπι έφτιαχνε με τη μητέρα του σοκολάτα και ήλπιζε πως κάποια στιγμή θα είχε την ευκαιρία να ανοίξει και δικό του μαγαζί, κάτι που θα τον έκανε να δει ξανά τη μητέρα του, την οποία μεγαλώνοντας έχασε από τη ζωή του.

Πηγή εικόνας: blogspot.com

Βασική δυσκολία στο να πραγματοποιήσει τα όνειρά του ήταν η δυσχερής οικονομική του κατάσταση, η οποία όχι μόνο τον εμπόδιζε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση, αλλά και να βρει δωμάτιο για να περάσει τη νύχτα. Αυτό τον οδήγησε να εγκατασταθεί στον ξενώνα της κυρίας Σκρουμπίτ, η οποία τον εκμεταλλεύτηκε και τον έκανε υπάλληλό της, παρά τη θέλησή του. Με αυτόν τον τρόπο, ο Γουίλι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και τους υπόλοιπους ανθρώπους που επίσης εκμεταλλευόταν η ιδιοκτήτρια του ξενώνα, οι οποίοι διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην πορεία της ζωής του ήρωά μας.

Πέρα από την κυρία Σκρουμπίτ και το φίλο της, Μπλίτσερ, ο Γουίλι και η ομάδα του κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον Ούμπα Λούπα, ο οποίος προσπαθούσε να κλέψει τη σοκολάτα του Γουίλι από εκδίκηση, τον αρχηγό της αστυνομίας, αλλά κυρίως το «καρτέλ σοκολάτας», δηλαδή τους αντίπαλους παραγωγούς σοκολάτας, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για πολλές παρανομίες και απάτες. Πώς όμως συνδέεται η ορφανή φίλη του Γουίλι, Νούντλ με το καρτέλ; Πώς ο Γουίλι και η ομάδα του μπόρεσαν να φύγουν από τον ξενώνα, όπου ήταν εγκλωβισμένοι, για να πουλήσουν σοκολάτες και πώς κινήθηκε η αστυνομία; Ποια ήταν η κατάληξη του Ούμπα Λούμπα; Η ομάδα του «καρτέλ σοκολάτας» τι απέγινε; Άραγε κατάφερε να εξοντώσει τον Γουίλι; Τελικά ο Γουίλι μπόρεσε να δημιουργήσει το δικό του μαγαζί;

Πηγή εικόνας: movieweb.com

Τόσα ερωτήματα και πολλά ακόμα περισσότερα θα απαντηθούν μόλις δείτε αυτή την πολύ ανάλαφρη αλλά και ταυτόχρονα διασκεδαστική ταινία, γεμάτη πολύ χορό, τραγούδι, χρώματα και φυσικά πολλή σοκολάτα! Κάποιοι από εσάς ίσως ταυτιστείτε σε έναν βαθμό με τον ενθουσιώδη και λίγο αφελή ήρωα, τον Γουίλι Γουόνκα, αλλά και το όνειρό του να αλλάξει τον κόσμο. Ωστόσο, δεν τα παράτησε, πίστευε στο όνειρό του και στους ανθρώπους και για αυτό τα κατάφερε!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Wonka, imdb.com, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Λάττα
Ειρήνη Λάττα
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά την άθληση, τη μουσική, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Της αρέσει πολύ να ταξιδεύει και να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους, να διαβάζει βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης και να μαθαίνει νέα πράγματα!