18.6 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜετωπική σύγκρουση λίγο πριν την αλλαγή σελίδας

Μετωπική σύγκρουση λίγο πριν την αλλαγή σελίδας


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Λίγες μόνο ημέρες πριν πραγματοποιηθεί και επίσημα η αλλαγή σκυτάλης στον Δήμο Αθηναίων με την παράδοση του δημαρχιακού θώκου από τον Κώστα Μπακογιάννη στον Χάρη Δούκα, αρνητική εντύπωση προκάλεσε μία τροπολογία του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που «πέρασε» το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου από τη Βουλή.

Βάσει αυτής, η εταιρεία με την επωνυμία Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. και η οποία από το 2020 βρισκόταν στη δικαιοδοσία του Δήμου, πλέον περνά χέρια της Κυβέρνησης. Παράλληλα, μετονομάζεται σε Ανάπλαση Α.Ε. και το έργο της διευρύνεται σε όλη την επικράτεια. Η παραπάνω ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος να επιτεθεί ευθέως στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω ανάρτησής του, στην οποία κάνει λόγο για «σκανδαλώδη» τροπολογία, για μια εταιρεία που είχε την ευθύνη αρκετών έργων και ζητά την ανάκλησή της.

Πηγή εικόνας: athensvoice.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Η εν λόγω εταιρεία είχε ως σκοπό τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου. Καθήκοντα Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου έφερε ο Δήμαρχος, ενώ τα μέλη προέρχονταν από Υπουργεία που σχετίζονταν με τις δράσεις και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου. Επομένως, με την κίνηση αυτή, ουσιαστικά, ο Δούκας μένει με «δεμένα τα χέρια» τόσο για τον έλεγχο των πεπραγμένων της απερχόμενης δημοτικής αρχής όσο και για πιθανά σχέδια για το μέλλον, καθώς θα πρέπει να ακολουθεί τις επιλογές της Κυβέρνησης, μιας Κυβέρνησης της οποίας τις αντιλήψεις δεν ασπάζεται. Οι αντιδράσεις, πάντως, των κομμάτων της Αντιπολίτευσης προς αυτήν την κατεύθυνση κλίνουν, καθώς ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ΠΑ.ΣΟ.Κ., Κ.Κ.Ε. και Νέα Αριστερά άδραξαν την ευκαιρία να επιτεθούν στο κυβερνών κόμμα αναφορικά με τον χειρισμό του επίμαχου ζητήματος, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, βαρείς χαρακτηρισμούς.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τους λόγους που κατατέθηκε η τροπολογία, αλλά και για τον χρόνο που υπεβλήθη. Σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Δούκας στηρίχθηκε προεκλογικά από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στον Β’ γύρο των Δημοτικών Εκλογών έκοψε πρώτος το νήμα, αφήνοντας πίσω τον εκλεκτό της «γαλάζιας» παράταξης; Πρόκειται για κάποιου είδους τιμωρία, επειδή δεν ανανεώθηκε η θητεία του Μπακογιάννη ή, μήπως, με αυτόν τον τρόπο προοικονομείται η στάση που θα κρατήσει με τους νέους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν είναι δικά της «παιδιά»; Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμη αν ο Δούκας θα εκπληρώσει τις προσδοκίες των δημοτών της Αθήνας, θα του δούμε μελλοντικά. Όμως, ξεκινά τη θητεία του με «τρικλοποδιές» από την κεντρική εξουσία.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.