17.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Kids Love Cinema": Ένα φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά

“Kids Love Cinema”: Ένα φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά


Της Κωνσταντίνας Στάμου,

“Kids Love Cinema” ονομάζεται η εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια περίοδο και δίνει στους μικρούς μας φίλους την ευκαιρία να απολαύσουν παιδικές ταινίες που άφησαν εποχή. Οι κινηματογραφικές αίθουσες που συνεργάζονται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και φιλοξενούν τις ταινίες αυτές είναι: «Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας», «Σταύρου Τορνές» και «Τζον Κασσαβέτη».

Την τρέχουσα εβδομάδα μπορείτε να παρακολουθήσετε στις αίθουσες αυτές, μεταξύ άλλων, την παιδική ταινία «Η Λαίδη Κι Ο Αλήτης». Πρόκειται για μια κλασική ταινία κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ, βασισμένη στην ιστορία του Γουόρντ Γκριν, που αγαπήθηκε πολύ από μικρούς και μεγάλους. Πρωταγωνιστές είναι η Λαίδη κι ο Αλήτης, ένα κόκιερ σπάνιελ και ένα μη καθαρόαιμο σκυλί αντίστοιχα. Πρόκειται για μια ταινία αγάπης μιας εύπορης σκυλίτσας που, ενώ της προσέφεραν τα πάντα, αγάπησε ένα αλητόσκυλο που έμενε ελεύθερο στους δρόμους. Μαζί, λοιπόν, η ζωή τους παίρνει μια παράξενη τροπή γεμάτη περιπέτειες και αστείες στιγμές. Η ταινία είναι αμερικάνικης παραγωγής, σε σκηνοθεσία των Clyde Geronimi, Wilfred Jackson και Hamilton Luske και προβλήθηκε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους το 1955.

Προσεχώς, θα προβληθούν στις οθόνες ταινίες καθολικά ευχάριστες και διδακτικές, αλλά και σύγχρονες που με τον τρόπο τους προσπαθούν να εισχωρήσουν στον μαγευτικό κόσμο των παιδικών ταινιών. Σχετικά με τις παλιές ταινίες, θα ξαναταξιδέψουμε στον μαγικό κόσμο του «Πίτερ-Παν» και του Toy Story. Κόσμο παιδικό, γεμάτο μαγεία.

Στην ταινία «Πίτερ-Παν» ένα ιπτάμενο αγόρι με μαγικές ικανότητες μαθαίνει στα παιδιά να πετάνε. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να το πιστέψουν. Ο Πίτερ-Παν έχει θέσει ως στόχο της ζωής του να μη μεγαλώσει ποτέ και μαζί με την Τίγκερμπελ, τη νεραιδοβοηθό του, συναντούν τρία αδέλφια, την Γουέντι, τον Τζον και τον Μάικλ σε μια αναζήτηση της χαμένης σκιάς του βασικού μας πρωταγωνιστή. Όταν τους μαθαίνουν να πετούν αρχίζει μια τρομερή περιπέτεια με μόνιμο εχθρό τους τον πειρατή Κάπτεν-Χουκ. Πρόκειται για μια ταινία παραγωγής της δεκαετίας του 1953 στις Η.Π.Α., υπό την αιγίδα της Disney.

Πηγή Εικόνας: filmfestival.gr

Για μαγικούς κόσμους μας μίλησαν σκηνοθέτες παιδικών ταινιών και τη δεκαετία του 1990 με τις επιτυχίες Toy Story και «Μουλάν». Στην ταινία “Toy Story” γινόμαστε μάρτυρες ενός τρομερού γεγονότος: τα παιχνίδια έρχονται στη ζωή και έχουν στα κρυφά! Βασικά πρόσωπα της ιστορίας είναι ο Γούντι, ένας καουμπόης, και ο Μπαζ Λαιτγιαρ, ο κολλητός του φίλος, που έχει την όψη αστροφύλακα. Στην αρχή, η σχέση τους είναι ιδιόρρυθμη καθώς ο Άντι, το παιδί στο οποίο ανήκουν όλα αυτά τα παιχνίδια, δεν αφιερώνει χρόνο στον Γούντι προκειμένου να ασχοληθεί με το καινούργιό του παιχνίδι, τον Μπαζ. Έκτοτε, όμως, γίνονται οι δυο τους αχώριστο δίδυμο και μαζί καταπολεμούν οποιαδήποτε δυσκολία τους εμφανιστεί.

Ο κόσμος, ωστόσο, των παιχνιδιών έρχεται σε αντιδιαστολή με τον κόσμο στον οποίο ζει η «Μουλάν» που μόνο γέλια και χαρές δεν τον χαρακτηρίζουν. Η Μουλάν είναι γέννημα θρέμμα μια φυλής της Αρχαίας Κίνας στην οποία επιτεθήκαν οι Ούννοι. Έτσι, αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε στρατιώτη για να υπερασπιστεί τη χώρας της. Η ιστορία της Μουλάν είναι γνωστός μύθος στην Κίνα, τον οποίο η Disney διάνθισε με όμορφες καλλιτεχνικές λεπτομέρειες.

Ταινίες αρκετών δεκαετιών αργότερα, βασίστηκαν περισσότερο στο υπερφυσικό στοιχείο προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της νεότερης γενιάς. Έτσι, το φεστιβάλ κινηματογράφου μας παρουσιάζει τις ταινίες: «Ο παραμυθάς κι οι ιστορίες του», «Ουπς! Ο Νώε έφυγε», «Πάντα στο κόκκινο» και «Ένας κόσμος μαγικός». Ειδικά η ταινία «Ένας κόσμος μαγικός» φαίνεται να έχει ψυχαγωγήσει και τους ενήλικες, καθώς προωθήθηκε αρκετά και από το κοινό τον περασμένο χρόνο. Αξίζει να τονιστεί ότι και οι εικόνες και η μουσική που το συνοδεύουν αρέσουν ιδιαίτερα στους θεατές.

Αναμφίβολα, θα ήταν απίθανη ιδέα να συμπεριλάβουμε στις χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις μας την επίσκεψη στους χώρους του φεστιβάλ για παρακολούθηση των παιδικών ταινιών καθώς η γκάμα επιλογής μας είναι μεγάλη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Kids love cinema, filmfestival.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Στάμου
Κωνσταντίνα Στάμου
Γεννήθηκε και κατοικεί στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Φοιτά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Τη γοητεύουν ιδιαίτερα η λογοτεχνία, το θέατρο και η αρχαιότητα. Βλέψεις της είναι η ενασχόληση με τη συγγραφή κι η τέλεση του αντικειμένου πάνω στο οποίο σπουδάζει. Επιδιώκει στην καθημερινότητά της εξορμήσεις στη φύση, πειραματισμό με καινούργια πράγματα, εθελοντισμό και γενικά την ευχαριστεί μια γεμάτη μέρα, αν και πάντα βρίσκει λίγο χρόνο για τις γάτες της.